Ziua Europei în Moisil

Ziua Europei May 9, 2022

Ziua Uniunii Europene a devenit o tradiție care este respectă cu pasiune în fiecare an în Grigore Moisil. Colegiul nostru prețuiește unitatea și egalitate indiferent de proveniența, religia, genul sau statutul social al ficăruia. Moisil este locul în care ne găsim ,,a doua familie", conform cuvintelor doamnei directoar, în care suntem acceptați, apreciați și susținuți. Iar, indiferent de faptul că există momente în care ne simșim singuri, nu suntem niciodată deoarece facem parte din această comunitate atât de unită pe care o numim "școală".

Acceptarea și chiar încurajarea diversității este și motivul pentru care, de 9 mai, fiecare clasă reprezintă o țară din UE a cărei cultură o prezintă într-un moment artistic de câteva minute la care asistă toți elevii. Anul acesta am întrebat elevii câtorva clase despre experiența lor de 9 mai.

Letonia- 5B

La a V-a am vorbit cu Drăghici Dalia , care mi-a răspuns la următoarele întrebări, reprezentând clasa.

Care a fost prima impresie când ați aflat care este țara pe care o veți reprezenta?
Sincer, ne-am gândit că există multe țări mai puțin cunoscute, iar oricum nu era alegerea noastră. Cu cât am cunoscut mai bine țara, cu atât am descoperit mai multe calități și defecte ale acesteia.

Fiind pentru voi prima dată când participați la acest eveniment, cum vi se pare?
Extraorinar, mi-a plăcut foarte mult.

Ce apreciați cel mai mult la Uniunea Europeană?
Faptul că am unit toate aceste țări, și că facem parte din același mare continent este minunat, de aceea consider că ar trebui să sărbatorim.

Bulgaria- 9F


La a IX-a am vorbit cu prezentatorii momentului artistic care mi-au răspuns la următoarele întrebări, reprezentând clasa.

Cum v-a venit ideea acestui mini-eveniment?
 A fost ideea doamnei diriginte.
Am început de la faptul că bulgarilor le plac trandafirii și că noi încă nu am avut balul bobocilor până la covor roșu. Am mers până la ambasadă, unde am avut plăcerea să îl invităm pe cel care o să ne cânte [un băiat îmbrăcat în haine populare a cântat în bulgară mai multe melodii].

Ce vă place cel mai mult la Bulgaria?
 Cel mai mult arhitectura și trandafirul ca simbol al Bulgariei. Însă nu am un singur lucru preferat, care să mă fascineze cel mai mult, este o țară interesantă.

Cum arata Uniunea Europeană în viziunea voastra?
 Este un exemplu pe care ar trebui sa îl urmam în fiecare zi. Să ne respectăm, să îi iubim pe cei din jurul nostru și bineînțeles, să trăim în pace.

Irlanda- 10C

La a X-a C am vorbit cu Radu Anastasia, respectiv Ciocârlan Bianca, care mi-au răspuns la următoarele întrebări, reprezentând clasa.

 Cum v-a venit ideea să includeți un spiriduș în momentul artistic?
Știm că spiridușii sunt un simbol al Irlandei și am găsit o melodie care se potrivea. Am adaptat momentul cu tot felul de dansuri și mișcări care ar fi completat piesa.

Ce vă place cel mai mult la Irlanda?
 Spiridușul.

Dacă ați putea să vă mutați în Irlanda, ați face-o?
 Sincer, este o țară interesantă, dar nu aș lăsa România pentru o altă țară.
 Nici eu.

Cum arată Uniunea Europeană în viziunea voastră?
 Complexă. Nu m-am așteptat. Am realizat mai ales astăzi când am  văzut țări și foarte multe dansuri tradiționale cu costume diverse. Nu mă așteptam să fie numere atât de complexe și de frumoase la care să ne distrăm.

Italia- 10D

La a X-a D am vorbit cu Orezeanu Alexandra, care mi-au răspuns la următoarele întrebări, reprezentând clasa.

Ce îți place cel mai mult la Italia?
Mâncarea.

Care a fost cel mai amuzant moment de la repetiții?
Cred că atunci când au scăpat un coleg, l-au scăpat pe jos. Am făcut foarte multe greșeli, dar a fost și draguț pentru că ne-am ajutat unii pe alții și ne încurajăm să încercăm din nou, ne spuneam: "Hai, din nou!", "Hai, că se poate!".

Cum v-a venit ideea cu muzica rock în timpul defilării?
Totul a început pentru că noi îi știm pe Måneskin de la Eurovizion și de acolo am hotărât să facem ceva mai special.

Cum arată Uniunea Europeană în viziunea voastră?
Este o legătură între țări, care cu siguranță ajută, creând o uniune. Toți pentru unul și unul pentru toți!

Germania- 11A

La a XI-a am vorbit cu Câțu Alexandra, respectiv Iatagan Andrei, care mi-au răspuns la următoarele întrebări, reprezentând clasa.

Ce vă place cel mai mult la Germania
Cu siguranță cultura lor destul de vastă, o fărâmă din care am încercat să prezentăm și astăzi.

Cum v-a venit ideea să cântați rock la chitară electrică?
Desigur, istoria Germaniei în legătura cu rock-ul ne-a inspirat, dar având în vedere că aveam mulți elevi talentați la muzică decât la dans am spus: :"Ok, hai să îi punem pe ei în evidență."

Care a fost cel mai amuzant moment de la repetiții?
Atunci când încercam să ne centrăm, pentru a ne face intrarea. Ne împiedicam unii de ceilalți, dar totul a ieșit bine.

Cum arată Uniunea Europeană în viziunea voastră?
Uniunea Europeană este ceva ce permite țărilor să se dezvolte prin ajutor reciproc și sunt de părere că sloganul lor "unitate în diversitate" este perfect pentru a descrie această uniune.

La ultima întrebare răspunsurile au fost diferite pentru că Uniunea Europeană înseamnă ceva diferit pentru oricare dintre noi. Fiecare o vede în felul său, iar aceste diferențe sunt ceea ce ne unește și ne apropie, ceea ce sărbătorim de 9 mai. UE s-a format pentru a păstra pacea, bucuria și serenitatea între oameni, indiferent de semnele distinctive cu care ne-am născut. De aceea, ne sărbatorim diferențele în fiecare an, de Ziua Europei.


Articol redactat de Azoiței Ingrid.

Editat de Botescu Ioana.

Fotografii realizate de Daniel Ghindea.

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.