Viaţa sub apă

Walk the Global Walk May 28, 2021

Marile oceane ale Terrei ocupă aproximativ 71% din suprafaţa acesteia. Chiar dacă până în anul 2021 s-a explorat un procent de 5% din oceanul planetar, acesta este casă pentru mai bine de 7 milioane de specii.

Un studiu publicat în jurnalul PLoS Biology susţine că numărul speciilor acvatice descoperite până acum reprezintă doar 9% din cele care trăiesc în apele planetei noastre.

Rechinul zmeu este unul dintre cele mai mari animale strălucitoare din lume. S-a constatat că trei specii de rechini de mare adâncime, inclusiv rechinul zmeu lung de 6 metri, sunt bioluminescenți. Aceste animale au celule strălucitoare pe partea inferioară, pentru a se camufla.

De ce trebuie să le facem viaţa mai grea atâtor specii? Cu toţii ştim faptul că apele sunt deja exagerat de poluate, şi situaţia nu se îmbunătăţeşte, aşadar Organizaţia Naţiunilor Unite a hotărât să abordeze şi problema aceasta pe lângă celelalte 16. “În 2050 în apele oceanului planetar vor fi mai multe bucăţi de plastic decat peşte”, spun specialiştii, dar știm că nu este nevoie să ajungem până acolo. Obiectivele propuse pentru o viată mai bună sub apă sunt prevenirea şi reducerea poluării marine, gestionarea și protecția durabilă a ecosistemelor marine, conservarea zonelor costiere și asigurarea unui pescuit durabil.

Ca elevi de liceu nu putem face schimbări la nivel înalt, dar fiecare contribuţie va conta pe viitor. Putem să ne oprim din a arunca paiul folosit pe plajă, să pescuim numai în locuri unde ne este permis, să nu vânăm animale protejate prin lege şi să atragem atenţia celor care nu respectă aceste reguli.

În plus, mai mult de trei milioane de oameni depind în mod direct de biodiversitatea marină. Un alt factor important tine de faptul că oceanul planetar absoarbe până la 30% din dioxidul de carbon produs de populaţia globului. Orice schimbare începe cu paşi mici, totul ține de dorinţa şi voinţa noastră de a ajuta planeta.

Articol realizat de clasa a X-a C în cadrul Proiectului Internțional Walk the Global Walk

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.