DOCUMENT by Alfred Schupler

Ediția Mai 2022 May 9, 2022

Între 5 şi 8 aprilie 2022, la Galeria Galateca din Bucureşti s-a ținut expoziția DOCUMENT a lui Alfred Schupler, o expoziție de fotografie care documentează distrugerea lăsată de război în oraşele Ucrainei.

Imediat ce am intrat în galerie, primul lucru care m-a surprins a fost mărimea fotografiilor.

Când am stat de vorbă cu el, fotograful mi-a explicat de ce: Nu întâmplător cele 100 de fotografii sunt foarte mici. Vreau ca vizitatorii să se apropie din ce în ce mai mult de imagine, să încerce să intre în interiorul şi să nu fie o privire detaşată, de la distanță, şi un confort pe care îl oferă fotografia de o anumită dimensiune.

Schupler a fost trimis în două delegații în Ucraina de către AgerPress în calitate de corespondent de război, unde, pe lângă îndatoririle sale video-jurnalistice, a realizat aceste 100 de fotografii ale oraşelor distruse de război. În mod straniu, elementul uman nu apare în fotografii decât în plan secundar, sub formă de umbre. Accentul se pune pe clădirile părăsite, pe ruine, omul devenind un afterthought: Fotografia document se detaşează de formatul jurnalistic deoarece, după cum se observă, nu am încercat să ating zone extrem de sensibile. Nu am încălcat nişte reguli etice. Nu sunt fotografii cu oameni în situații extreme, nu sunt cadavre, nu sunt oameni… aproape că omul lipseşte din această imagine. Am vrut să arăt oraşul, oraşul distrus, spitale, şcoli, locuințe civile - cicatricea aceasta imensă care a cuprins anumite părți din corpul țării vecine.

Ca vizitator, sentimentul dat de cele 100 de fotografii este unul de linişte stranie. În ciuda murmurului constant al oamenilor din galerie, al pregătirilor pentru discursul de deschidere, am simțit, după cum era intenționat, că intru în imagini, într-o altă lume unde este imposibil de linişte. Chiar dacă omul lipsea din fotografii, peisajele prinseseră viață, iar singurul lucru pe care îl puteam simți era oboseala lor.

Alfred Schupler a reuşit să prindă ruina şi să o expună în detaliu sincer, imaginile devenind un testament al evenimentelor actuale.

Despre război şi răspunsul României, acesta a spus: Cumva mai mult, am donat toate fotografiile galeriei, galeria care încurajează donatorii către fundația Caradja Cantacuzino, bani care vor fi transformați de această fundație în alimente şi în medicamente pentru refugiați. Întâlnim acum o perioadă de zeci de zile de la începerea războiului, numărul refugiaților creşte, nevoile cresc, şi entuziasmul nostru, al poporului român, scade. Oricum sunt atât de plăcut surprins de empatia de care am dat dovadă în asemenea vremuri, este absolut minunat când citesc şi văd, vedem cum oameni s-au retras în două camere oferind un spațiu de cazare pentru o mamă şi un copil. E extraordinar că oamenii donează, oamenii vin cu soluții, oamenii ajută. Cred că în aceste vremuri sunt lucrurile cele mai importante. În rest, sigur, sunt tot felul de discuții şi discursuri inutile, dar nu are nicio relevanță. Spun să rămânem în ecuaţia aceasta şi sper din tot sufletul să se termine cât mai repede războiul. Pacea şi reconstrucția acestei țări să primeze înainte de toate. Vom avea timp să decantăm tot ce s-a întâmplat, vom avea timp să ne gândim ce anume a dus la acestea. Vom avea timp pentru tot. Înainte de toate trebuie să existe pace.


Articol realizat de Georgescu Maria

Articol editat de Lucian Cismaru

Imagini de Georgescu Maria

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.