UN INTERVIU CU DOMNUL KLOIBER

Ediția Mai 2021 May 7, 2021

Pe data de 22 aprilie 2021 am avut deosebita plăcere de a ține un interviu cu directorul Forumului Cultural Austriac, domnul Thomas Kloiber. Acest interviu a fost ocazia perfectă pentru a discuta despre Uniunea Europeană și impactul acesteia asupra științei și culturilor europene, împreună cu o persoană avizată, care mi-a oferit o perspectivă exterioară celei din România, atât despre situația din la nivel continental, cât și asupra situației din interiorul țării noastre.

Prima întrebare pe care am pus-o a fost legată de avantajele pe care le aduce Uniunea Europeană unei țări membre, întrucât acestea constituie motivația țării de a adera la uniune. Răspunsul primit a fost diversitatea și accesul la cultură. Domnul Kloiber a menționat și că sloganul „Unitate în diversitate” este implementat în dezvoltarea culturală și științifică a Uniunii Europene, întrucât diversitatea înseamnă noi idei și perspective. Acest accent pus pe diversitate de către comunitatea științifică europeană este, în opinia mea, un mesaj pentru noi toți, să-i acceptăm pe toți cei din jur și să lucrăm de partea diferențelor dintre noi, nu contra lor, pentru a naște noi idei și oportunități.

Întotdeauna am considerat importantă combaterea discriminării și lupta pentru drepturi egale, iar domnul Kloiber mi-a solidificat și mai mult opinia prin răspunsul la întrebarea „Care este opinia dumneavoastră despre cultura europeană?”. Acesta a spus că nu consideră că va exista o cultură europeană, cele ale statelor membre fiind prea diferite și unice pentru a fi amestecate, dar a subliniat că focusul Uniunii Europene este promovarea drepturilor omului și a democrației, nicidecum formarea unei culturi unitare. Astfel, mi-a reamintit cât de importantă este lupta împotriva discriminării și lupta pentru democrația pe care fiecare dintre noi trebuie să o purtăm în speranța unei societăți care evoluează constant. Legile sunt promulgate, dar fără susținerea poporului nu au efect, noi oamenii avem ultimul cuvânt de spus într-o democrație, drept pe care trebuie să-l luăm în serios și să-l folosim pentru binele nostru și al celor din jur.

De asemenea, în cadrul discuției despre ajutorul oferit de către Uniunea Europeană țărilor membre, domnul Kloiber a punctat un aspect foarte important al apartenenței la uniune și anume accesul la educație. În mod evident, scopul Uniunii Europene este menținerea unei societăți sănătoase în fiecare dintre statele sale membre pentru o uniune sănătoasă ca întreg. Astfel, educația fiind un factor foarte important în dezvoltarea unei națiuni, UE promovează schimbul de experiențe între țările sale membre prin programe ca Erasmus și prin facilitarea comunicării culturale între state. Domnul Kloiber a menționat Comisia de Schimb austriacă care oferă burse școlare pentru studiul în Austria și facilitează dialogul cultural între România și Austria. De asemenea, dumnealui a spus că indiferent de stadiul de dezvoltare științifică, un stat membru nou va ajuta Uniunea Europeană, întrucât vine cu idei și concepte noi, primind fonduri pentru a le pune în aplicare. Cât despre știința propriu-zisă, domnul Kloiber a zis că în contextul actual cel mai important sector este medicina, deși în general nu se pot face diferențe între științe și industrii, toate fiind importante pentru dezvoltarea Uniunii Europene.

Austria a avut foarte multe de câștigat din aderarea sa la Uniunea Europeană, domnul Kloiber menționând creșterea economică adusă de aceasta Austriei. Dumnealui a spus că industria exporturilor a fost facilitată de apartenența la UE, fiind create astfel noi locuri de muncă care au beneficiat economia. În relația Austriei cu Uniunea Europeană este important de precizat că Austria a deținut președinția Consiliului UE în 1998, 2006 și 2018, domnul Kloiber atestând despre primul mandat ca fiind primit cu un val de patriotism de Austrieci, mândri de apartenența lor la UE și de modul în care le este reprezentată țara, însă la al treilea mandat, populația Austriei deși nici pe departe la fel de entuziasmată, a continuat să-și susțină reprezentanții. Astfel, putem vedea cum o țară are mereu de câștigat de pe urma intrării în Uniunea Europeană, chiar și o țară cu o situație economică bună înaintea aderării, care a continuat să evolueze prin intermediul UE.

Un subiect foarte interesant și ultimul abordat cu domnul Thomas Kloiber a fost România în raport cu Austria, ce diferențe și ce similarități există. Cea mai importantă întrebare din cadrul acestui subiect a fost „Care este cea mai mare diferență dintre Austria și România?”. Deși pe parcursul interviului, domnul Kloiber a menționat în repetate rânduri cât de asemănătoare sunt societățile austriece și române, a găsit două mari diferențe. Prima ar fi sistemul politic, devreme ce Austria este o federație și România un stat unitar, dar cea de a doua este mult mai importantă din punctul meu de vedere și anume diaspora, întrucât așa cum puncta și intervievatul, diaspora noastră este o caracteristică unică care influențează peisajul socio-politic al țării noastre. Aceasta de-a lungul timpului a dictat alegeri și a pictat imaginea României pe scena internațională. Dar, așa cum spune sloganul „Unitate în diversitate”, practic deviza Europei, această particularitate a noastră este foarte importantă atât dezvoltării României cât și a Uniunii Europene, românii aducând prin emigrație unicitate în alte țări, tradiții și elemente culturale de acasă și experimentându-le pe cele ale țării în care au imigrat născând noi idei și perspective, dar și amintiri frumoase pentru cei implicați direct. Această componentă umană a individului este adeseori omisă, dar putem afirma că Uniunea Europeană beneficiază și omul în mod direct prin oportunitățile de emigrare sau prin facilitarea deplasării în scopuri turistice clădind astfel un viitor mai fericit pentru unii și amintiri frumoase pentru alții. De asemenea, domnul Kloiber și-a exprimat dorința ca România să adere la zona Euro, întrucât dumnealui consideră foarte importantă și benefică moneda comună pentru dezvoltarea țărilor membre odată ce sunt pregătite să facă acest pas. Este important de menționat și faptul că România și Austria sunt buni parteneri economici, firme austriece operând cu succes în România, creând noi oportunități de angajare și vice-versa. De asemenea, România a succedat Austria la președinția Consiliului UE în 2018, domnul Kloiber menționând succesul României în această poziție.

O concluzie potrivită pentru acest interviu în care am admirat patriotismul austriac, renumele României și diversitatea Uniunii Europene este un îndemn spre a continua lupta anti-discriminare, fiecare după cât putem și când putem pentru a facilita aplicare sloganului „Unitate în diversitate”, căci dacă un individ stârpește unicitatea altuia, societatea ca întreg va suferi din vidul de idei și perspective lăsat de această „moarte” a minții umane.

Articol redactat de Cismaru Lucian în urma unui interviu exclusiv pentru ziarul Cronicile Moisil cu domnul Thomas Kloiber pe platforma Zoom, în cadrul proiectului Școli ale Parlamentului European.

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.