Un altfel de film cu vampiri: "What We Do in the Shadows"

Halloween 2021 Oct 31, 2021

Franciza "What We Do in the Shadows" a început cu ideea a doi regizori, scenariști și actori din Noua Zeelandă: Taika Waititi și Jemaine Clement.

Filmul, apărut în 2014, este un mockumentary horror/comedie care îi urmărește pe patru vampiri - Viago (Taika Waititi), Vladislav (Jemaine Clement), Deacon (Jonathan Brugh) și Petyr (Ben Fransham) - care locuiesc împreună în Wellington, Noua Zeelandă. Aceștia au puteri supranaturale des asociate cu vampirii, precum levitația și metamorfoza, dar cam aici se termină asemănările dintre ei și vampirii clasici.

Din toate punctele de vedere, cei patru vampiri sunt incapabili să țină pasul cu lumea modernă, lucru care, în combinație cu personalitățile lor unice, sunt o sursă de umor pentru publicul filmului.

Viago Von Dorna Schmarten Scheden Heimburg (né von Blitzenberg) este membrul responsabil al grupului (Waititi și-a bazat personajul pe propria mamă), un dandy de 379 de ani care a venit în Noua Zeelandă în căutarea marii sale iubiri, Katherine.

Vladislav, cunoscut și ca Vladislav the Poker (inspirat de Vlad Țepeș; Clement și-a bazat reprezentația pe cea a lui Gary Oldman în "Bram Stoker's Dracula"), este un vampir de 862 de ani bântuit de nemesisul său, Bestia.

Deacon Burcke este tânărul rebel al grupului, în vârstă de numai 183 de ani, un fost negustor pasionat de croșetat, dansuri erotice și de a fi cool.

Petyr, un vampir de 8000 de ani, asemănător celebrului Nosferatu, trăiește la parterul apartamentului într-un sicriu de piatră și nu interacționează prea mult cu ceilalți, cu excepția ocazionalelor ședințe de apartament sau a meselor.

Viago, Deacon și Vladislav
Deacon și Petyr
Vladislav și Viago
Deacon

Noapte de noapte, Viago, Vladislav și Deacon iau autobuzul până în centrul orașului pentru a căuta oameni al căror sânge să-l poată bea. Uneori, își invită victimele acasă prin intermediul lui Jackie, familiarul lui Deacon, care lucrează pentru ei în schimbul promisiunii că Deacon o va transforma în vampir.

Toate întâmplările sunt urmărite de un echipaj de filmare format din oameni care scapă ca prin urechile acului de tot felul de creaturi supranaturale.

În 2019, primul episod al serialului cu același nume, bazat pe film și creat de Jemaine Clement, a apărut pe FX. La fel ca în film, serialul urmărește viețile cotidiene a patru vampiri - Nadja (Natasia Demetriou), Laszlo (Matt Berry), Nandor (Kayvan Novak) și Colin Robinson (Mark Proksch) - și a familiarului lor, Guillermo (Harvey Guillén), în Staten Island, NY.

Trei dintre vampiri, Nadja, Laszlo și Nandor sunt vampiri obișnuiți, care nu înțeleg lumea modernă, spre disperarea lui Guillermo, care trebuie să le împlinească toate dorințele în speranța că Nandor, stăpânul lui, îl va transforma într-un vampir, un vis pe care l-a avut din momentul în care l-a văzut pe Antonio Banderas în rolul lui Armand, în "Interview with the Vampire". Cel de-al patrulea, Colin Robinson, este un vampir energetic, o specie aparte de vampir, care nu este afectat de soare și care se hrănește plictsind sau frustrând alte persoane.

Nandor, cunoscut ca Nandor the Relentless, este un fost lider al Imperiului Otoman, stăpân al regatului fictiv Al-Quolanudar, acum liderul autoproclamat al grupului care obișnuiește să facă ședințe pentru cele mai neimportante discuții. Acesta este atașat de familiarul său, Guillermo, chiar dacă îi este greu să o arate.

Nadjia of Antipaxos este un vampir de origine greacă-romani care l-a tranformat în vampir pe Laszlo și, mai târziu, s-a căsătorit cu el. Deseori este frustrată de comportamentul colegilor ei de casă și își amintește cu nostalgie de viața ei de om.

Laszlo Cravensworth este soțul Nadjei și un fost nobil englez, deseori preocupat de dragoste și grădinărit.

Colin Robinson locuiește în subsolul casei, unde își petrece mare parte din timp, atunci când nu este la birou, unde nu face altceva decât să se hrănească cu energia celor din jurul său. Ceilalți încercă să îl evite pentru a-și păstra energia și a se feri de discuțiile lungi și monotone ale acestuia.

Cel de-al cincilea membru neoficial al grupului este Guillermo de la Cruz, familiarul lui Nandor, care locuiește sub scara principală a casei. Pasionat de vampiri, acesta a petrecut zece ani în slujba vampirilor, făcând rost de mâncare pentru ei și având grijă de casă. Pe parcursul serialului, acesta descoperă că are un talent ascuns și periculos, transmis peste generații de la un strămoș celebru.

Guillermo, Colin Robinson, Nandor, Nadja și Laszlo
Guillermo și Nandor
Nadja și Laszlo
Colin Robinson

Serialul are trei sezoane și poate fi găsit pe HBOGo. Un al patrulea sezon este confirmat.

Atât filmul, cât și serialul sunt incredibil de bine scrise și merită cel puțin o vizionare (eu una tocmai am terminat serialul pentru a doua oară). Umorul este minunat, personajele sunt foarte bine jucate și e ușor să te atașezi de ele, iar situațiile în care sunt puse sunt fie absolut normale, ca o invitație în vecini pentru a urmări meciul de fotbal sau o vacanță în Atlantic City, sau de viață și de moarte, ca vizitele unor vampiri importanți sau cucerirea Lumii Noi.

Articol redactat de Maria Irina Georgescu

Imagini de Maria Irina Georgescu

Articol editat de Covrig Izabela

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.