O altă față a Uniunii Europene...

Ediția Mai 2021 May 7, 2021

Sigur ați auzit de Uniunea Europeană. Probabil știi deja că 27 de state sunt membre (după Brexit),  că a fost formată în 1958, că imnul este Oda Bucuriei, că steagul este albastru cu 12 stele galbene, că moneda oficială este euro și că motto-ul este „Unitate în Diversitate”. De aceea nu v-am pregătit un articol cu informații generale. În cele ce urmează poți afla diverse lucruri mai puțin știute despre statele membre ale Uniunii Europene.

 1. Pașapoartele roșii

Țările membre ale Uniunii Europene au adoptat pașapoartele roșii pe care scrie ”European Union” și care îl pot folosi în aeroport pentru a trece de zona de verificare a pașapoartelor mai repede.

Portugal and European Union Passport

2. Limbile europene

În Europa se vorbesc peste 200 de limbi, însă doar 24 sunt oficiale printre care: engleza, spaniola, franceza, germana, poloneza, greaca, româna și altele. Ceea ce este interesat este faptul că toate documentele legislative sunt traduse în toate cele 24 de limbi. Iar 51% din cetățenii europeni înțeleg limba engleză, chiar dacă aceasta nu este prima lor limbă.

3. A treia oară e cu noroc...

Marea Britanie a încercat să intre în UE, însă de primele 2 ori nu i-a fost permis. Președintele Franței de atunci, Charles de Gaulle, a refuzat intrarea Angliei atât în 1963, cât și în 1967. Însă după moartea sa, Regatul Unit a reușit să se alăture uniunii în 1973, în același an cu Irlanda și Danemarca.

4. Premiul Nobel pentru Pace

În 2012, pe baza contribuției aduse asupra păcii și împăcării, Uniunea Europeană a primit Premiul Nobel pentru Pace.

5. Orașe europene

Există 4 orașe mai importante în Uniunea Europeană:

 • Bruxelles în Belgia (headquarterul Uniunii Europene)
 • Strasbourg în France (Parlamentul European);
 • Frankfurt în Germany (Banca Centrală Europeană);
 • Luxembourg City în Luxembourg (sediul Parlamentului European și Curtea de Justiție Europeană).

De asemenea, capitala Uniunii Europene se află la Bruxelles, capitala Belgiei.

Poți să citești mai multe despre asta în acest articol.

6. Oac Oac

Anual, Asia exportă spre Uniunea Europeană 6000 de tone de picioare de broască. Poate e o delicatesă în alte țări dar personal, nu cred că aș mânca așa ceva.

7. Ouă

Cum cumperi ouă? La cofraj sau la kilogram? Uniunea Europeană spune că greutatea  unui cofraj de ouă trebuie să aibă aceeași masă întotdeauna, lucru mai dificil. În 2010 s-a declarat faptul că nu se poate pune preț pe bucată când vine vorba de mâncare, ci trebuie să fie setat doar în funcție de kilogram. Deci ouăle sunt mai ieftine la cofraj sau la kilogram?

8.  12 stele

Sigur ați văzut steagul uniunii Europene. Doar ca să mă asigur vi-l las mai jos. Ceea ce este amuzant este faptul că nu există nicio explicație pentru care sunt 12 stele, fără nici o legătura cu statele fondatoare, în număr de 6. O teorie referitoare la acestea spune că ar reprezenta unitatea și perfecțiunea, fiind dublul fondatorilor.

European flag at Downing Street

9. Cel mai populat oraș

Hamburg este cel mai populat oraș din Uniunea Europeană care nu este capitală, cu o populație de 1.8 milioane de locuitori.

10. Mai sunt pești...

Uniunea Europeană a restricționat cantitatea de pește care poate fi pescuită. Fiecare stat a primit un număr maxim de kilograme, iar pescarii nu au fost prea fericiți. Această măsură a fost luată deoarece dacă se continuă pescuitul în același ritm ca în momentul actual, toți peștii vor dispărea în următori 10 ani.

Și acum niște fun facturi mai distractive...

Știai că:

 • Cea mai lungă coastă europeană este în Norvegia? Aceasta are peste 100,000 de kilometri lungime.
 • Cehia are cele mai multe castele? Aceasta are 932 de castele și  1,187 de reședințe regale.
 • Cel mai mare oraș din Uniunea Europenă a fost Londra, înaintea Brexitului, iar acum este Berlin?
 • Cea mai bogată țară este Luxemburg iar la polul opus este Bulgaria?
 • Numele a 10 orașe scandinave constau într-o singură literă? De exemplu  “Ö” = „insulă” în suedeză.
 • Bulgaria nu și-a schimbat numele din 681 e.n. ?
 • San Marino este cel mai longeviv stat independent? Datează încă din 301 e.n.
 • Monaco are cea mai bună speranță de viață din Europa? Media este la 89.4 ani.
 • Spania produce 60% din bananele consumate în Europa?

Așadar, dacă ai citit până aici, înseamnă ca a ta curiozitate este mare, de aceea te informez ca mai este un articol tot pe această temă pe care ai putea să îl citești dacă accesezi acest link.

Iar dacă vrei să citești sursele mele, ai linkurile chiar aici și aici și aici și aici... Știu, sunt multe, dar sunt și multe informații :)))

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.