Top 5 cele mai frumoase rase de cai din lume

Ediția Noiembrie 2020 Nov 2, 2020

  Calul a fost dintotdeauna un animal plin de eleganță, acest lucru fiind recunoscut încă de dinaintea Evului Mediu. Doar, cine nu a auzit de faimoșii cai de un alb strălucitor, care purtau în spate prinți, împărați, regi și alte fețe nobile?

Cu timpul caii au evoluat, devenind ,,obiectul’’ principal de distracție a celor pasionați de pariurile sportive și de cursele de cai. Calul a îndeplinit numeroase roluri de-a lungul timpului, fiind un ajutor de nădejde în gospodăriile oamenilor, campion la cursele de cai, cal de paradă sau de circ...Cu toate că oamenii nu s-au folosit de acest animal doar în scopuri cinstite, calul nu și-a pierdut niciodată rafinamentul și noblețea.

Iată cinci dintre cele mai frumoase rase de cai, faimoase în toată lumea:

Cine nu a auzit, măcar din întâmplare, de celebrul frizian? Originar din Frizia, o provincie aflată în nordul Țărilor de Jos, acest cal a devenit cunoscut încă din Evul Mediu, fiind rasa preferată a cavalerilor, mulțumită frumuseții și puterii sale.

Frizianul este adeseori, ,,invitatul special’’ a nenumărate parade și evenimente ecvestre, uneori fiind prezent chiar și la înmormântări..., cucerindu-i pe toți cu farmecul său aparte. Părul negru și cârlionțat, corpul robust și bine definit, dar mai ales ochii mari și blânzi alcătuiesc frumusețea acestei rase. În ciuda privirii sale blânde, frizianul este un cal greu de stăpânit și încăpățânat, parcă vrând să ne arate că frumusețea lui va rămâne veșnic neîmblânzită.

Calul andaluz este una dintre cele mai vechi rase care s-au păstrat și în ziua de astăzi. Acesta se trage din grupa cailor iberici, respectiv a celor baroci, locul său de origine fiind provincia spaniolă Andaluzia. Strămoșul său, calul iberic a fost folosit în lupte de către romani. Poate că din partea calului iberic a moștenit calul andaluz forța și rezistența, fiind de asemenea folosit în războaie și turniruri.

Acest cal se remarcă, mai ales, prin mersul său aparte, mergând aproape întotdeauna cu capul ridicat și privirea înainte, de parcă ar vrea să meargă în război și să-și învingă dușmanul printr-o simplă privire plină de superioritate...  Frumusețea lui este evidențiată de ochii mari și pătrunzători și de coloritul variabil, cea mai spectaculoasă robă a acestei rase, fiind albul.Este un cal de mărime medie, foarte puternic și greu de stăpânit. De aceea, contează foarte mult să fii experimentat ca și călăreț, căci, altfel calul andaluz se va simți superior și învingător, considerându-te un ,,învins’’.

Knabstrupper-ul sau ,,calul dalmațian’’ cum mai este poreclit de către unele persoane, este o rasă de cai originară din Danemarca. Nu este o rasă la fel de veche ca frizianul sau calul andaluz, fiind creată în 1812, dar este o rasă specială, evidențiindu-se prin coloritul unic. Cea mai cunoscută și apreciată robă a acestui cal este cea albă cu pete negre, cea care îi oferă aspectul de ,,dalmațian’’. Bineînțeles, că mai există și alte robe pentru această rasă, cum ar fi dereș sau roib, doar că ,,roba dalmațian’’ i-a adus popularitatea. Frumusețea knabstrupper-ului constă în unicitatea acestuia, diferențiindu-se de celelalte rase prin aspectul său special.

În trecut a fost calul preferat al nobililor Danemarcei.

Akhal-Teke este o rasă de cai cu tradiție, aceasta fiind atestată de peste două milenii în zonele de semideșert ale Kazahstanului și Turkmenistanului, mai precis în deșertul Karakum din apropierea Mării Caspice.

Calul Akhal-Teke se remarcă prin frumusețea sa unică, coama sa fiind mătăsoasă, cu un luciu metalic, corpul său este suplu învăluit într-o ușoară nuanță aurie, accentuându-i aspectul nobil.

Acest cal este rezistent la temperaturile ridicate din deșert, putând rezista mult timp fără apă.

Turkmenii apreciază această rasă veche de cai, folosindu-i pe Akhal-Teki în cursele de distanță lungă și în concursuri de sărituri, caii descurcându-se de minune la aceste probe de echitație.

Pursânge Arab sau ,,prințul hergheliilor’’, cum îl mai numesc pasionații acestei rase, este un cal rezistent, fiind capabil să îndure climatul semideșertic din Arabia. S-a remarcat de-a lungul celor 4500 de ani, de când i-a fost atestată existența, prin farmecul său aparte și prin agilitatea de care a dat dovadă de-a lungul timpului. Corpul său este suplu, coama este mătăsoasă iar botul este subțire și mic, aceste trăsături fizice deosebindu-l pe pursânge arab de alte rase. Frumusețea sa constă în atitudinea nobilă pe care o arată, ținându-și mai mereu capul ridicat și pășind apăsat și hotărât, ca și cum ar vrea să le transmită celorlalți cai că doar el este ,,prințul hergheliilor’’.

Aceasta rasă a fost apreciată de mulți crescători, în special de beduini, care îl aduceau adesea în cortul familiei lor pentru a-l adăposti de frigul nopții.

Articol scris de Popa Anca Teodora, clasa a XII-a F

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.