Trilogia "The Gilded Wolves" de Roshani Chokshi

Ediția Ianuarie 2021 Jan 18, 2021

Roshani Chokshi (pronunțat Roșni Ciocși), autoare bestselling New York Times, a debutat în 2016 cu romanul The Star-Touched Queen, o repovestire a mitului lui Hades și al Persefonei, încărcată de mituri indiene.

În 2019 a publicat primul volum din trilogia The Gilded Wolves. În 2020 a urmat cel de-al doilea volum, The Silvered Serpents, iar, acum, în 2021, cititorii așteaptă nerăbdători finalul poveștii cu un al treilea volum care urmează să fie anunțat luna asta.

The Gilded Wolves, copertă
The Silvered Serpents, copertă

Această nouă trilogie începe în belle-epoque, în lumea sclipitoare și opulentă a Parisului de la sfârșitul secolului al nouăsprezecelea: grădini fantastice, hotelieri misterioși, cabareturi pline de muzică și candelabre din pahare de șampanie. Dintr-o dată, ești transportat în 1889, când capitala franceză își ține respirația, așteptând cu nerăbdare L'Exposition Universelle.

Însă străzile pline de oameni curioși nu sunt singurul lucru trezit la viață de acest eveniment. Secrete vechi de milenii, cu origini în orgoliul uman și cruzimea divină, se ascund peste tot, rămânând pe buzele membrilor unei societăți secrete numite Ordinul Babel, însărcinate cu protejarea fragmentelor Turnului Babel, căzute pe Pământ în momentul în care construcția fusese distrusă. Aceste fragmente leagă legendele vechi de inovația modernă, inspirând magie în lume prin așa-numitele afinități - abilități de a controla anumite elemente, întâlnite în unii oameni.

Astfel ajungem la personajele principale ale romanelor: Séverin Montagnet-Alaire, proprietarul hotelului L'Eden și ocazional vânător de comori, cu o moștenire care i-a fost negată la moartea părinților săi. Laila, cunoscută și ca misterioasa dansatoare L'Enigme de la cabaretul Palais des Rêves, o fată cu un secret groaznic, care se ține strâns de viață. Enrique Mercado-Lopez, istoricul filipinez-spaniol al lui Séverin, care nu își găsește locul printre cei care îl înconjoară. Zofia Boguska, o studentă poloneză, venită la Paris pentru a studia inginerie, dar exmatriculată și arestată pentru incendiere. Tristan, fratele de cruce și grădinarul lui Séverin, care ascunde ceva în propria minte. Și, ultimul, dar cu siguranță nu cel din urmă, Hypnos, tânărul lider al Casei Nyx din cadrul Ordinului Babel, cândva un prieten apropiat al lui Séverin.

Séverin, ilustrație
Laila, ilustrație
Enrique, ilustrație
Zofia, ilustrație
Tristan, ilustrație
Hypnos, ilustrație

Primul volum ne poartă prin glamour-ul Parisului, prin bucătării cu prăjituri spectaculoase, săli de petrecere stranii și fermecătoare și adânc sub oraș, în regatul morții, catacombele.

Séverin și echipa lui sunt angajați de către Hypnos să găsească un artefact neprețuit, care poate dezvălui cel mai mare secret al Ordinului. Fiecare dintre vânătorii de comori au câte ceva de câștigat din această misiune, dar curând realizează că ceea ce găsesc este mult mai mult decât se așteptau. Ceva ce poate schimba însuși cursul istoriei dacă este dezlănțuit.

Cel de-al doilea volum continuă povestea de unde a rămas, după o victorie care a costat prea mult și care îi bântuie pe fiecare dintre personaje. Iarna se lasă peste Paris, iar căutarea lui Séverin îi trimite adânc în peisajul înghețat al Rusiei, unde animale de gheață umblă pe holurile părăsite ale un palat pierdut în legende, unde încă se șoptește despre crime sângeroase și statuile unor zeițe ascund secrete sinistre. În timp ce lucrurile încep să iasă la iveală și trecutul îi prinde din urmă, echipa pune sub semnul întrebării tot ce știau până atunci și descoperă ceva cu totul nou despre ei înșiși și despre puterile lor.

Ceea ce reușește Chokshi să facă este să creeze un univers atât de asemănător cu al nostru încât te face să privești altfel fiecare umbră și fiecare cameră de muzeu, împletind cu îndemânare culturi și zeități într-o poveste înfloritoare despre familia pe care ți-o găsești alături de prietenii apropiați, despre iubiri imposibile și sacrificii și despre ce înseamnă să fii uman și să îți dorești să fii divin.

Pe lângă asta, perioada istorică este tratată în toate aspectele ei, evidențiindu-i toate defectele într-un mod magic. Cărțile vorbesc despre ce înseamnă să fii prins între două culturi, ca și Enrique, fără să te simți că aparții uneia dintre ele, să vezi lumea diferit de ceilalți, ca și Zofia, care nu reușește să înțeleagă mecanismul imprevizibil al oamenilor și își găsește confortul în calcule și mașinării, să fii departe de casă, fără să știi dacă te vei întoarce vreodată, ca și Laila, sau să crești privit cu scepticism doar pentru că sângele tău este altfel, ca și Hyonos și Séverin.

Roshani Chokshi redă epoca cu o acuratețe incredibilă și insuflă în ea culoare și viață, iar sistemul ei magic își înfige adânc rădăcinile în istorie și în mituri, apărând ca o umbră al fiecărui lucru.

Eu, una, recomand seria oricui căruia îi place literatura fantasy, istoria, sau pur și simplu are chef să citească ceva „altfel”. Stilul în care sunt scrise este superb, iar dialogul m-a făcut de multe ori să râd. Sunt genul de cărți care le-ar plăcea fanilor lui Leigh Bardugo, Holly Black sau Neil Gaiman (autor despre care Roshni Chokshi spune că a fost una dintre influențele ei în scris).

Dacă vă interesează ceva mai mult, cărțile se găsesc la Cărturești, iar alte informații despre ele sunt pe site-ul autoarei: https://www.roshanichokshi.com/ și pe instagramul ei: https://www.instagram.com/roshanichokshi/.

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.