Târg licee 2021

Ediția Iunie 2021 Jun 18, 2021

În weekend-ul 15-16 mai am avut deosebita plăcere de a fi reprezentant al Colegiului Național „Grigore Moisil” la târgul de licee online organizat pe platforma Discord. Pot spune că a fost o experiență foarte interesantă, pe lângă faptul că m-am distrat cu colegii de prezentare, am văzut ce îi interesează pe cei ce acum sunt a 8-a și în curând vor da examenul de care tuturor ne-a fost la un moment dat frică.

Ce m-a surprins cel mai tare a fost diferența dintre ce m-a interesat pe mine în alegerea liceului, cât și pe colegii mei și ce îi interesează pe cei care acum sunt clasa a 8-a. De exemplu, la întrebarea „După ce v-ați ghidat când ați ales liceul?”, niciun coleg din clasa mea nu a spus activități extrașcolare, deși în cadrul târgului am primit această întrebare de foarte multe ori, atât de multe ori încât, acum, știu activitățile din liceul nostru pe din-afară, doar auzindu-mi colegii răspunzând. Asta m-a intrigat foarte mult pentru că eu sunt clasa a 9-a, deci e doar un an diferență între colegii mei și cei de a 8-a și totuși ne-am ales liceul pe două linii complet diferite.

În timp ce mulți dintre ei sunt interesați de activități extrașcolare, mulți dintre colegii mei, inclusiv eu, ne-am ghidat foarte mult după amplasarea liceului. Această diferență ne arată efectele școlii online asupra celor din clasa a 8-a. Noi, făcând școala fizic pentru aproape tot gimnaziul, cu excepția celui de al doilea semestru din clasa a 8-a, știam cât de important e un drum scurt către școală pentru că nu am avut timpul necesar să ne dezobișnuim de el. Câteva luni nu au fost de ajuns și în continuare noi speram să ne întoarcem cât de repede la școală. Din păcate, am observat că mulți dintre cei de a 8-a s-au dezobișnuit deja de drumul până la școală, devreme ce ei au făcut un an întreg înainte de liceu online. Mulți nu au pus nicio întrebare despre amplasarea liceului și nu cred că am discutat decât o dată cum se poate ajunge la liceu.

O altă problemă a școlii online pe care am regăsit-o prin cei de a 8-a și pe care am experimentat-o și eu este rutina. Vă puteți imagina cât de repede șapte ore în fața unui calculator devin plictisitoare mai ales dacă nu sunt interactive. Până și în cazul meu, care am beneficiat de ore interactive, rutina creată a reușit să mă demoralizeze, să mă lase fără motivație și într-o stare de continuă frustrare că nu am nicio putere să grăbesc întoarcerea noastră la școală fizic. La cei de a 8-a, această problemă s-a făcut evidentă prin dorința lor imensă de a participa la activități pe care am găsit-o ca un mod de distanțare de vechea rutină și o metodă de a-și urmări pasiunile. Acestea din urmă sunt atât de variate încât, chiar dacă liceul nostru oferă foarte multe activități în diverse domenii, am întâlnit persoane doritoare de a fonda noi cluburi și de a urmări noi activități, ceea ce m-a impresionat plăcut.

Pentru mulți și colectivul a fost un factor foarte important, care s-a regăsit totuși și în rândul colegilor mei. Se vedea că mulți își doresc să socializeze și speră să aibă cu cine, precum și noi am făcut-o la începutul liceului. Ca o recomandare pentru oricine începe liceul anul viitor și citește acest articol, vă îndemn să fiți foarte deschiși pentru că toată lumea așteaptă ca cineva să vină să înceapă o conversație, așa că fiți voi acea persoană care începe, vă garantez că nu vă judecă nimeni, deși și eu mă gândeam la asta primele dăți când am vorbit cu noii colegi. Și acum suntem o clasă foarte unită, tocmai pentru că am rămas deschiși și fără prejudecăți în socializare.

Chiar dacă a scos în evidență pentru mine unele hibe ale învățământului online, experiența de la târg mi-a arătat cât de multe pasiuni au cei care de la anul se vor numi liceeni, cât de implicați și cât de săritori sunt și cât de mult se distanțează de sistemul online, cu speranța că își vor putea urmări pasiunile și pot face performanță în domeniile în care-și doresc. În plus, m-a surprins cât de respectuoși au fost toți, nu au vorbit peste noi și nici nu au deranjat, deși înainte să începem prezentarea propriu-zisă mă așteptam să avem măcar un incident, nu am avut deloc și chiar am întâlnit elevii care mi-au inspirat bunătate și fericire.

Așadar, recomand târgul de licee pentru toți, atât reprezentanți cât și elevi de a 8a, este o experiență de neuitat și care vă poate oferi informații autentice de la elevi la elevi despre liceele de care sunteți interesați, iar pentru reprezentanți este șansa să interacționezi cu alți colegi și să experimentezi diferențele dintre generații și ce interese au de la liceu cei de a 8-a. Perosnal, am descoperit cât de bine ne putem înțelege trei generații de științele naturii, indiferent de diferențele de vârstă. Dar, mai presus de toate recomand Moisilul pentru cei care caută să scape de rutină și își doresc o experiență magnifică de liceu.

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.