Și agresor, și victimă

Ediția Noiembrie 2020 Nov 2, 2020

 Bullying-ul este un comportament agresiv asupra unei victime. Luăm cazul în care într-un colectiv exisă un singur agresor.  În paragrafele viitoare voi prezenta problema unui agresor pe care îl voi numi X.

 Cele mai multe persoane X au acest comportament deoarece sunt la rândul lor, victime în mediul familial sau într-un anturaj negativ. Aceste persoane simt apoi nevoia de a-și arăta superioritatea față de cei vulnerabili sau doar imita ceea ce văd.

 În cele mai multe cazuri persoanele X sunt singure. În momentul în care noi le tratăm pe acestea cu răutate, ele vor simți nevoia să  rănească. Să ne imaginăm că avem un pahar. Acest pahar este ca un om.De fiecare dată când jignim o persoană, mai turnăm puțină apă în pahar. După un timp, acesta se va umple și va începe să ,,dea pe dinafară". Aproximativ așa se întâmplă și cu oamenii. Acum, imaginați-vă că  paharul persoanei X este deja prea plin, iar de fiecare dată când îl jignim, acesta va da și mai multă răutate. De aceea este important să căutăm soluții pentru a-l scoate din această stare.

 Dacă cunoaștem o persoană X trebuie neapărat să luăm atitudine. Ar fi bine să discutăm cu profesorul-diriginte și legat de persoana X, nu numai de victimă. Dacă i-am propune  domnului diriginte să îi ofere atribuții, l-ar ajuta pe X să aibă responsabilități, dar ar  câștiga și aprecierea colegilor săi, ceea ce i-ar crește șansele de a-și face prieteni. Ar fi bine să încercăm  să vorbim cu el și să îl includem în colectivul nostru. Acest ajutor îi va fi de folos deoarece X ar înțelege că îi aduce mai multă bucurie să aibă prieteni cu care se distreze  decât victime pe care să le rănească.

 Dacă am reuși să ne împrietenim cu persoana X am putea afla de ce se comportă în acest fel și cine îl rănește, prin urmare, am pute să trecem la următorul pas. În acest punct va trebui să discutăm cu un adult care să vorbească cu părinții lui X (dacă problema este un anturaj străin) sau cu Protecția Copilului (dacă familia este problema).

 În principal, ajutorul față de X constă în susținerea acestuia atunci când devine la rândul său victimă. Acest articol nu susține bullying-ul și nici răutatea agresorului, ci doar prezintă o poveste bine-cunoscută, dintr-o altă perspectivă. Desigur, există oameni care ajung să facă rău doar pentru că le face plăcere, însă aceștia ajung așa deoarece nu sunt susținuți, ci doar atacați și doar excepții. Sper că  v-am convins să vă gândiți că soluțiile pot veni de la noi, de la elevi, fiind mult mai ușor să ajutăm, să oferim încredere să participăm la schimbarea conceptului acestor copii despre relaționare și prietenie. Poți chiar tu, chiar acum, să îi trimiți un mesaj sau să vorbești cu persoana X din clasa ta. Iar pentru a încheia într-un ton vesel vă voi   spune că poți schimba viața unui om doar printr-un simplu gest de bunătate!

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.