Sfârșitul pandemiei: mit sau realitate

Nov 15, 2021

După cum foarte bine știm, lumea în care trăim se confruntă cu o pandemie globală cauzată de un virus respirator aparut pentru prima oară la om în luna noiembrie a anului 2019.  Pe atunci agresivitatea virusului nu era știută de către oamenii de știință, iar răspândirea acestuia a fost foarte rapidă, depășind capacitatea sistemului de sănătate al întregii lumi.

În acele momente de panică, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat această răspândire incontrolabilă a Coronavirusului, o pandemie, însemnând faptul că virusul infecta mai mulți oameni din țări diferite. Până și în ziua de azi, lumea încă nu a trecut peste această pandemie de SARS-CoV-2, iar numarul deceselor, mai ales în România, crește alarmant de la o zi la alta. Lumea s-a întrebat, încă din 2020: „cum vom sfârși această pandemie?”, așa că marii statisticieni ai lumii au venit cu trei variante de răspuns pentru cea mai pusă intrebare din aceste vremuri. Cândva în viitor OMS va declara cel mai probabil pandemia încheiată odată ce infecția e limitată și rata de transmitere scade semnificativ în întreaga lume. Dar când se va întâmpla asta depinde de alegerile conducătorilor țărilor de pe întregul mapamond. Acești lideri au de ales dintre trei cele mai plauzibile scenarii: „accelerarea pandemiei”, „întârziere și vaccinare” și „ coordonare și nimicire”.

În primul caz, guvernele și comunitățile nu fac nimic pentru a opri virusul și permit ca oamenii să se infecteze cât de repede se poate. Fără timpul necesar pentru a studia virusul, doctorii nu știu cum să își salveze pacienții, iar spitalele se supraaglomerează aproape imediat. Undeva între câteva milioane și câteva sute de milioane de oameni mor, fie din cauza virusului, fie din cauza prăbușirii sistemelor de sănătate.În curând majoritatea persoanelor sunt infectate și mor sau supraviețuiesc dobândind răspuns imun. Aici intervine imunitatea de turmă, adică virusul nu mai poate găsi noi gazde. Astfel, pandemia dispare la scurt timp după ce a început. Dar mai există un mod de a crea imunitate de turmă, fără un cost atât de mare de vieți omenești, așa că haideți să ne întoarcem în timp până in momentul ăn care OMS a declarat oficial pandemia de SARS-CoV-2. De această dată, guvernele și comunitățile din întreaga lume încetinesc răspândirea virusului pentru a oferi timp cercetătorilor pentru a crea un vaccin.Obțin acest timp folosind tactici ce pot include testarea în masă pentru a identifica purtătorii de             SARS-CoV-2, izolându-i pe cei infectați și persoanele cu care au intrat în contact și prin distanțare socială. Chiar și cu aceste măsuri, virusul se răspândește lent, cauzând sute de mii de decese. Unele orașe încep să controleze răspândirea și se întorc la viața normală, doar pentru că virusul să apară din nou și să se întoarcă la distanțarea socială când apar din nou cazuri. După cum spun mulți savanți, avantajul nostru în fața virusului este constituit de vaccinurile care acum sunt disponibile in marea majoritate a țărilor, datorită unui efort global. Odată ce 40-90% din populație face unul dintre vaccinurile disponibile, imunitatea de turmă își face efectul și pandemia dispare. Pentru a explica ultimul scenariu de eraticare al unei pandemii trebuie să ne întoarcem în timp încă o data. Ideea tacticii „coordonare și nimicire ” e să izolezi virusul simultan peste tot în lume, combinând carantina, distanțarea socială și interzicerea călătoriilor. Factorul cel mai important e sincronizarea. Într-o pandemie tipică, atunci când o țară are un număr foarte mare de cazuri, o altă țară poate are primele cazuri. În loc ca fiecare conducător să țină cont doar de ce se întâmplă în jurisdicția sa, acum toți trebuie să trateze lumea ca un sistem gigant interconectat. Dacă e coordonat corect, poate sfârși pandemia în doar câteva luni, cu puține vieți pierdute. Dar doar dacă virusul e complet eradicat, ceea ce e puțin probabil, există riscul ca virusul să devină iar pandemic. Alți factori, precum animale purtătoare și care transmit virusul ne pot submina cele mai bune eforturi.

Deci, care strategie e cea mai bună pentru acest virus respirator mortal?Accelerarea e o măsură rapidă, dar ar fi o catastrofă globală și s-ar putea să nu funcționeze dacă oamenii se pot reinfecta. Nimicirea virusului doar prin coordonare e de asemenea o soluție rapidă, dar se bazează pe o cooperare globală aproape imposibilă din cauza conflictelor politice. De aceea vaccinarea, asistată de toată coordonarea globală posibilă, e considerată cea mai bună variantă.E metoda lentă, neîntreruptă și dovedită. Să fim optimiști: pandemia se va sfârși. Moștenirea lăsată de acest virus va fi dură, dar nu va fi în totalitate rea; descoperirile, serviciile sociale și sistemele pe care le dezvoltăm pot fi folosite în beneficul tuturor. Și dacă ne vor inspira succesele aduse de pandemie și vom învăța din eșecuri pe care le-am avut, vom putea izola următoarea pandemie atât de bine, încât copiii copiilor noștri nici nu îi vor știi numele.

Articol redactat de Neacșu Georgiana.

Articol editat de Stoica Răzvan-Daniel.

Copertă realizată de Nechifor Rhiana Teodora

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.