Școala între online și fizic

Jan 28, 2022

De-a lungul pandemiei am observat în jurul nostru, cred eu cu toții, cum multe nu mai sunt la fel cum eram obișnuiți, că nu mai sunt „normale". Deși acest fenomen are diverse implicații sociologice și psihologice și relevă modul în care oamenii se raportează la cotidian, eu îmi doresc să expun un aspect care prin importanța sa nu poate fi neglijat și care a avut la fel de mult, dacă nu chiar mai mult, de suferit din cauza pandemiei. Acest element, relativ modern, despre care îmi doresc să vorbesc este educația, realizată prin eternele sale instituții școlare, unde profesorii își dedică viața insuflării unor cunoștințe și valori generațiilor tinere. Însă, pe parcursul pandemiei, educația a avut de suferit o mutare, de domiciliu, între instituțiile cu care suntem cu toții obișnuiți și comfortul casei fiecăruia.

Totul a început cu o „vacanță” de două săptămâni în martie 202o care se va transforma încetul cu încetul în desfășurarea cursurilor școlare în totalitate în format online. La început a fost un șoc pentru toți, dar prin virtutea umanității de a se adapta, am reușit să facem acest sistem de predare online să funcționeze sau cel puțin să pară că funcționează.

Nu îmi doresc să explorez nenumăratele hibe ale sistemului de învățământ online, există destule articole pe tema asta deja. Ce îmi doresc să portretizez în schimb este efectul psihologic pe care predatul online l-a avut asupra colegilor mei. În acest sens mi-am întrebat toți colegii de clasă cum i-a afectat pe ei, nu pandemia, ci școala online, atât din punct de vedere psihologic, cât și social sau academic.

Răspunsurile au punctat faptul că școala online a afectat elevii în destul de multe moduri. Acestea variază între efecte fizice, unii colegi de ai mei susținând că școala online le-a afectat vederea datorită faptului că au trebuit să petreacă susținut aproximativ 8 ore zilnic în fața monitorului și efecte psihologice mult mai vaste, printre care o lipsă de concentrare observabilă cu întoarcerea la formatul fizic de învățare și pierderea unor tehnici de învățare bine definite.

Cât timp învățarea se desfășura în format online, elevii aveau mult mai multe surse de distragere în jurul lor, motiv pentru care concentrarea la materia predată era dificilă, dacă nu chiar imposibilă pentru unii, fapt resimțit odată ce aceasta a redevenit „obligatorie” în timpul orelor de curs „clasice”. Această lipsă de atenție a venit împreună cu o relaxare aparentă a metodelor de evaluare în format online, întrucât, majoritatea au aruncat măcar o dată ochiul în caiet sau pe internet în timpul unei evaluări online, speculând orice șansă să își crească nota cu măcar 50 de sutimi cât să facă o diferență. Din câte puteți vedea, deja avem combinația perfectă pentru un cocktail „Molotov”, ce mai lipsește este o scânteie care să aprindă această mixtură și să creeze efecte sociale și psihologice serioase pentru toți elevii, părinții și profesorii.

Acea scânteie a fost începerea anului școlar curent, 2021-2022 care a susținut cursurile majoritar fizic, fapt ce a dus la dezvăluirea hibelor sistemului de învățământ online și a efectelor acestora asupra tuturor persoanelor anexe actului educațional. Mulți dintre colegii mei au susținut că în urma întoarcerii fizic la școală, anxietatea cu privire la notare și evaluare a crescut, mulți parcă uitând cum se simte un test sau o ascultare față în față cu profesorul și datorită mediilor eronat de mari din perioada școlii online, mulți dintre părinți au proiectat asupra copiilor lor așteptări deșarte și pe alocuri exagerate, contribuind la stresul asociat sistmeului de notare. De asemenea, a fost evidentă lipsa de concentrare cauzată de perioada petrecută în online, orele părând adeseori mai lungi decât sunt defapt, iar informația parcă pierzându-se din memorie imediat cum profesorul a terminat propoziția. Cu timpul aceste probleme au fost ameliorate, în mod organic, de simplul fapt că mintea noastră s-a reobișnuit cu ceea ce cândva era cotidian sau precum etichetează societatea orice este prea datnic pentru a fi schimbat, „normal”. Un alt palier important în evidențierea efectelor psihologice ale școlii online este faptul că am uitat cum să învățăm, dar asta constituie subiectul unui articol viitor centrat fix pe metode de învățare la îndemână tuturor.

Astfel, îmi doresc să rezum acest articol prin a puncta esența, efectele psihologice lăsate în urmă de școala online sunt nenumărate, dar trebuie să rămânem încrezători că se vor rezolva încetul cu încetul, de la sine sau cu puțin de ajutor de la unii pentru alții sau din partea unui specialist și că vom reveni treptat la ceea ce cândva cunoșteam sub eticheta de normal.

Articol redactat de Cismaru Lucian.

Articol editat de Covrig Izabela.

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.