”Scandalul” de Frederick Backman

Recomandări Dec 7, 2020

Dragii mei, știu că pandemia ne-a stricat toate planurile anul acesta, dar, din punctul meu de vedere, a fost o pauză bine meritată. Am avut mai mult timp pentru antrenamente, pentru pasiunile mele, dar, și pentru citit. În această vacanță prelungită, am avut plăcerea să descopăr o altă carte a lui Frederick Backman: ,,Scandalul”. Abordarea vieții din această carte este total opusă față de cea din prima carte pe care v-am prezentat-o. În această carte, toate durerile, dezamăgirile, dar și puținele momente prin care trece Maya sunt descrise cu o asemenea minuțiozitate, încât este foarte greu să nu te transpui în povestea ei.

Toată acțiunea se petrece în Bjornstad, un oraș aproape mort, care are ca sport reprezentativ hocheiul. Singura șansă ca economia orașului să reînvie este ca echipa de juniori să câștige finala campionatului de hochei, însă sub presiunea tatălui său, Kevin Erdahl face un pas greșit la o petrecere și astfel, soarta echipei este pecetluită. Kevin este un băiat de doar șaptesprezece ani, dar este foarte hotărât să-și îndrepte greșeala de la ultimul meci de finală, în care a ratat un gol, echipa totuși câștigând cu 12-0, dar Kevin fiind de neconsolat. Kevin este un băiat de bani gata, care are tot ce își dorește și trăiește pe Colină, pe când, Amat, un băiat din Groapă, trăiește alături de mama sa în condișii precare, dar își dorește foarte mult să ajungă în echipa de hochei de juniori, însă are doar șaisprezece ani. Amat este scund, dar are o viteză uimitoare și el va juca un rol important în povestea Mayei mic hint: o place pe Maya).

Benji este un băiat de aproape optsprezece ani, foarte dezvoltat pentru vârsta lui, care este cunoscut în oraș pentru puterea pe care o are și este cunoscut și de echipa adversă, Hed, pentru modul în care îi eliberează calea de adversari atacantului pentru a înscrie. Tatăl lui Benji a ales să părăsească această lume atunci când Benji și cele trei surori ale sale erau copii, iar Benji a ajuns să fie copilul pădurii, dar și un jucător de hochei grozav.

,,Noi suntem urșii! Urșii din Bjornstad!”

Acesta este sloganul pe care suporterii îl rostesc la fiecare meci al echipei de hochei. Oare după neplăcutul eveniment, îl vor striga cu același patos sau Benji, Amat, Bobo, Zacharias, și restul echipei va trebui să ducă lupta contra celor din Hed bazându-se pe jocul de echipă?

,,Și vine o nouă zi. Întotdeauna vine. Timpul merge în același ritm, doar sentimnetele au viteze diferite. Fiecare zi poate fi o viață întreagă sau o bătaie de inimă, depinde cu cine o petreci.”

O iubire adolescentină încheiată urât duce la destramarea echipei de hochei din Bjornstad și a dezbinării unei familii, dar ajută la formarea unei noi etape din viața urșilor, și la crearea de legături strânse între cei din Groapă și restul locuitorilor orașului Bjornstad.

Sper că v-am incitat să citiți această carte, care m-a făcut să privesc cu alți ochi lumea și să nu-mi doresc niciodată să am mai mult, ci să mă mulțumesc cu ce am pentru că alții plâng la gândul că ar putea deține chiar și o pereche de patine. Fiți buni și oferiți dragoste celor din jur! Sărbători fericite!

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.