Sănătatea mentală în timpul pandemiei

Ai simțit că perioada de izolare ți-a dat o stare de spirit mai negativă?  Aceasta se datorează stresului determinat de riscul infectării și de schimbările importante ale modului de viață . Dacă noi nu putem controla noul coronavirus  sau regulile impuse în izolare, putem controla în schimb modul în care ne comportăm și reacționăm. Iată câteva sfaturi utile pentru a face față stresului nu numai în situația actuală, ci în orice situație de criză.

Comunicarea este foarte importantă, în special când vine vorba despre ceea ce simți. Discută cu cineva, adult, părinte, prieten. Descarcă-te. Este foarte important.

De asemenea, o dietă echilibrată poate face diferența.  Consumul de alimente bogate în calciu și magneziu ajută la reducerea stresului.

O dietă echilibrată se referă la minim 3 mese pe zi (opțional 2 gustări)  care să conțină atât proteine (carne, lactate, ouă, sau proteine vegetale ca fasolea, năutul și altele), cât și legume (fructe) și fibre. Foarte importantă este și apa, minim 2 litri pe zi.

Este la fel de important să facem activitate fizică și să dormim suficient.

Activitatea fizică este o metodă foarte bună pentru reducerea stresului, deoarece se eliberează endorfine care ne îmbunătățesc starea de spirit.Minim 30 de minute de activitate fizică pe zi sunt esențiale. Atenție, activitatea fizică înseamnă mișcare, nu neapărat sport!  Este important să înțelegi că nu trebuie să știi să joci fotbal, handbal sau tenis la nivel de performanță pentru a face mișcare. Atunci când spun mișcare mă refer la orice activitate care ne pune inima la treabă și ne accelerează respirația. Câteva sugestii ar fi alergare, mers pe bicicleta, fitness sau doar mers. De asemenea puteți să încercați  yoga, pilates.

Cât despre somn, 11-12 ore sunt necesare pentru copii cu o vârstă cuprinsă între 3 și 7 ani; 8-9 ore/zi pentru cei de 7-14 ani; iar pentru adolescenți și adulți tineri: 7-8 ore pe noapte. Și nu uita de relaxare. Odihna este o parte foarte importantă a zilei, în special după efort.

Găsește activități care să îți placă. Fie că vorbim de mișcare, ascultatul muzicii sau pictatul, este foarte important să faci ceva. Și ai grijă să nu îți expui foarte mult ochii ecranelor. Ia pauze la fiecare 3o de minute.

Pe lângă aceste activități propuse, ai putea accesa acest articol pentru a vede un model de jurnal care îți va îmbunătăți starea de spirit în fiecare zi.

Societatea Națională de Cruce Roșie din România (SNCRR) implementează un nou proiect de intervenție în pandemia COVID-19.  Proiectul finanțat de United States Agency for International Development (USAID), prin intermediul apelului global al Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC), vizează o campanie națională de informare și de conștientizare a populației, în vederea limitării infectării cu virusul SARS-CoV-2

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.