Recomandări luna noiembrie- cărți și filme de Halloween

Recomandări Dec 7, 2020

FILME

  1. The Nightmare Before Christmas

Acest film clasic, lansat în 1993, prezintă povestea lui Jack Skellington, aka Regele Dovlecilor, care este o creatură din Orașul Halloween-ului. Toate ființele din acest oraș erau responsabile cu sărbătorirea Halloweenului. Jack, liderul lor, plictisit după atâția ani de monotonie, a decis să schimbe ceva. Urmatoarea dimineață, plimbându-se prin pădure, a dat de șapte copaci, fiecare cu câte o ușă ce-l ducea spre alt oraș. Aceste orașe reprezentau diverse sărbători, iar Jack a ales portalul care l-a dus în Orașul Crăciunului.

Acesta, fiind fascinat de cum decurgea viața din Orașul Crăciunului, a încearcat să își convingă rezidenții propriului oraș să adopte obiceiurile celor din lumea vizitată.

Având în vedere reticența concetățenilor, oare va reuși Regele Dovlecilor să își îndeplinească dorința?  


2. Scary Movie 1, 2, 3, 4, 5

Scary Movie este o serie de filme americane care cuprinde cinci filme parodice axate în principal pe falsificarea și comedierea filmelor cunoscute de groază.
Primul film se bazează pe filmele Scream și I Know What You Did Last Summer, al doilea pe The Exorcist, al treilea pe The Ring și Signs, al patrulea pe War of the Worlds, Saw, The Village și The Grudge și al cincilea pe Paranormal Activity, Mama, Black Swan, și Rise of the Planet of the Apes.


3. Scream 1, 2, 3

Scream este o franciză americană de media horror care cuprinde patru filme slasher, o serie de televiziune, mărfuri și un joc video pentru al patrulea film. Intriga principală implică un ucigaș în serie psihopat care poartă un costum de Halloween și încearcă să-o omoare pe Sidney Prescott și pe alte personaje implicate în viața ei.


4. The Witches

Acest film, bazat pe romanul pentru copii cu același nume de Roald Dahl, este o comedie fantastică. Îi spune povestea unui orfan ce trăiește cu bunica sa. În speranța de a-l ajuta să treacă peste moartea părinților săi, băiatul primește un șoricel pe nume Daisy.
Acesta s-a dus la magazin să ia ceva pentru Daisy, când o femeie suspicioasă ce i-a oferit bomboane i-a atras atenția. Un șarpe îi ieșea din geacă, dar băiatul a fost chemat de bunica lui înainte să se dumirească ce era cu el. Nepotul i-a spus bunicii sale despre această întâlnire ciudată, iar ea i-a povestit despre vrăjitoare. Aceasta susținea că vrăjitoarele existau și că voiau să facă copii să sufere. Odată ce găseau unul, nu se opreau până nu îl transformau într-un animal sau îl omorau.
Bunica și băiatul au plecat la un hotel pentru a sta ascunși, dar vrăjitoarea tot i-a găsit. Alături de un băiat dolofan căruia îi placea ciocolata, Bruno, acesta încearcă să scape de urma vrăjitoarelor. Vor reuși ei să scape de creaturile odioase sau vor cădea în numeroasele capcane plantate cu grijă de ele?


5. Ghostbusters

Aici vorbim despre filmul original din 1984. Un grup de oameni de știință ce investighează paranormalul au fost concediați în urma unui incident.
Din cauza acestuia, credibilitatea lor și a lucrărilor scrise de ei scade semnificativ. Prin urmare, decid să își creeze "Ghostbusters", un serviciu de investigare a evenimentelor paranormale și de eliminare a fantomelor.
Totul începe când Dana Barrett apeleaze la "Ghostbusters" deoarece a văzut o fantomă în bucătărie. Mai încolo, se dovedește a fi un semi-zeu ce își poate altera forma.
Pe parcursul filmului, "Ghostbusters", aceștia se luptă cu încâlceală produsă de spiritul din bucătăria Danei.


CĂRȚI

1. House of Leaves

Casa Frunzelor este romanul de debut al autorului american Mark Z. Danielewski, publicat în martie 2000 de Pantheon Books. Un bestseller, a fost tradus în mai multe limbi și este urmat de o piesă însoțitoare, The Whalestoe Letters.

Intriga este centrată pe un documentar despre o familie a cărei casă este imposibil mai mare în interior decât în ​​exterior. Formatul și structura cărții sunt neconvenționale, cu aspect și pagină neobișnuite, făcându-l un prim exemplu de literatură ergodică. Conține numeroase note de subsol, dintre care multe conțin note de subsol, inclusiv referințe la cărți, filme sau articole fictive.  În contrast, unele pagini conțin doar câteva cuvinte sau rânduri de text, aranjate în moduri ciudate pentru a reflecta evenimentele din poveste, creând adesea atât un efect agorafob, cât și unul claustrofob. Uneori, cartea trebuie rotită pentru a fi citită. Romanul este, de asemenea, distinctiv pentru mai mulți naratori, care interacționează între ei în moduri elaborate și dezorientante.

Mulți cititori descriu cartea ca pe o poveste de groază, mulți cititori, precum și autorul, definesc cartea ca o poveste de dragoste.


2. IT

Este un roman de groază din 1986 al autorului american Stephen King. A fost cea de-a 22-a carte și cel de-al 17-lea roman scris sub numele său. Povestea urmărește experiențele a șapte copii, pe măsură ce sunt terorizați de o entitate malefică care exploatează temerile victimelor sale, cu abilitatea de a se masca în timp ce își vânează prada. „Apare” în primul rând sub forma lui Pennywise, Clovnul dansator pentru a-și atrage prada preferată: copiii mici.

Romanul alternează între două perioade, și este în mare parte narat la persoana a treia, de către un narator omniscient. Se ocupă cu teme care au devenit în cele din urmă unele de bază în literatura horror: puterea memoriei, trauma din copilărie și ecourile sale recurente la maturitate și depășirea răului prin încredere și sacrificiu reciproc.


3. Afterland

Miles, în vârstă de doisprezece ani, este unul dintre ultimii băieți în viață, iar mama sa, Cole, îl va proteja cu orice preț. Fugit după un act oribil de violență - și urmărit de propria soră nemiloasă, Billie - tot ce vrea Cole este să-și crească copilul undeva unde nu va fi pradă ca resursă reproductivă sau ca obiect sexual. Undeva ca acasă.

Pentru a ajunge acolo, Cole și Miles trebuie să traverseze o America schimbată, deghizați în mamă și fiică. De la o bază militară din Seattle la un buncăr de lux, de la o comună anarhistă din Salt Lake City la un cult în Roaming, care este pregătit să-l vadă pe Miles ca răspunsul la rugăciunile lor, cei doi se întrec să rămână înainte la fiecare pas, chiar când Billie și sinistrul ei echipaj se apropie.

Un thriller puternic, feminist, de mare miză, al autorului premiat Lauren Beukes, Afterland combină strălucit suspansul psihologic, noir-ul american și science-fiction într-o aventură proprie - și perfectă pentru vremurile noastre.


4. Frankenstein

Frankenstein sau The Modern Prometheus este un roman din 1818, scris de autoarea engleza Mary Shelley (1797–1851). Shelley a început să scrie povestea la 18 ani, iar prima ediție a fost publicată anonim la Londra la 1 ianuarie 1818, când aceasta avea 20 de ani. Numele ei a apărut pentru prima dată în cea de-a doua ediție publicată la Paris în 1821.

Frankenstein este scris sub forma unei povestiri în cadru, care începe cu căpitanul Robert Walton, scriindu-i scrisori surorii sale. Are loc la un moment nespecificat în secolul al XVIII-lea, datele scrisorilor fiind de forma „17—”. În povestea care urmează, cititorii descoperă că Victor Frankenstein creează un monstru care aduce tragedia vieții sale.


5. Zece Negri Mititei

Această carte este probabil una dintre cele mai cunoscute cărți scrise de Agatha Christie, daca nu chiar printre cele mai populare romane polițiste scrise vreodată.

Ideea romanului este una fascinantă, după părerea mea. Zece persoane sunt invitate să vină pe o insulă sub anumite pretexte. În prima seară sunt acuzați cu toții de infracțiunile lor prin intermediul unei înregistrări. Toată lumea scăpase de justiție sau făcuse ceva ce nu putea fi sancționat legal. La finalul înregistrării, li se spune că au fost ademeniți pe acea insulă pentru a plăti pentru faptele făcute. Nimeni nu se poate încrede în nimeni, căci precum în poezia "Zece negri mititei", cei zece oameni urmau să moara pe rand, fiecare în parte.

Ne este clar că o singură persoană este responsabilă de aceste crime, dar, până la final, când ne este prezentată confesiunea criminalul, laolaltă cu o scrisoare de adio în epilog, nu avem nicio idee de cine este ucigașul.


Articol realizat de Victoria Pătan si Ilinca Marcu, clasa a VIII-a B

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.