Piranesi - artistul și expoziția

Ediția Martie 2021 Mar 22, 2021

La puțin mai mult de 300 de ani de la nașterea artistului Giovanni Battista Piranesi (n. 4 octombrie 1720, Veneția - d. 9 noiembrie 1778, Roma), Cosmin Ungureanu, specialist în cadrul Secției de Artă Europeană a MNAR curatoriază o expoziție impresionantă.

Dar cine a fost Piranesi și ce îi face opera atât de fascinantă?

Giovani Battista Piranesi se naște la Veneția, în octombrie 1720. Fratele lui, Andrea este cel care îl introduce în literatura latină și în cultura antică greco-romană, care îl inspiră. Mai târziu, Piranesi lucrează ca ucenic sub îndrumarea unchiului său, Matteo Lucchesi, cel mai bun arhitect al Magistrato del Acque, organizația responsabilă cu restaurarea clădirilor istorice.

La vârsta de douăzeci de ani, Piranesi are șansa de a lucra la Roma pentru Marco Foscarini, ambasadorul Papei Benedict al XIV-lea. Acolo locuiește în Palazzo Venezia și studiază sub Giuseppe Vasi, care îl învață gravura. Totuși, Vasi observă talentul lui Piranesi și îi spune acestuia: Ești mult prea mult un pictor, prietene, ca să fii un gravor.

În 1743, Piranesi începe să producă o serie de vedute sau vederi ale orașului alături de studenții Academiei Franceze din Roma, prima sa lucrare fiind Prima parte di Architettura Prospettive. Peste doi ani urmează Varie Vedute di Roma Antica e Moderna.

În 1745 începe seria Carceri d'invezione (Carcerele imaginație), desene ale unor închisori subterane, cu geometrii labirintice și deseori imposibile.

Între anii 1748 și 1774 Piranesi crează o importantă serie de vedute care îi aduc faima. Pe lângă asta, Piranesi se dedică măsurătorii multor clădiri antice, publicând ulterior Le Antichità Romane de' tempo della prima Repubblica e dei primi imperatori.

Nu trebuie totuși uitat că Piranesi a fost și arheolog, membru al Society of Antiquaries of London. Influența sa în desenele tehnice ale monumentelor antice este deseori uitată, iar o treime dintre acestea au fost pierdute sau furate. Totuși, datorită antenție sale pentru detalii, privitorii din ziua de azi pot să observe atmosfera Romei din acea vreme.

Giovanni Battista Piranesi moare în 1778 și este înmormântat la Santa Maria del Priorato, biserică în a cărei restaurare contribuise.

Expoziția din cadrul Muzeului Național de Artă al României conține 39 de lucrări, împărțite în trei serii: Grotteschi, Vedute di Roma și Carceri d'invezione, însoțite de alte 13 desene și gravuri ale altor artiști. Aceasta durează până pe 28 martie.

Iar după o oră de privit operele întortocheate ale lui Piranesi, te poți plimba pe Calea Victoriei, să vezi Biserica Kretzulescu (construită în jurul anului 1720, deci în anul nașterii lui Piranesi), să bei ceva la una dintre cafenelele de acolo (Artichoke Social House are o cafea delicioasă) sau să mănânci ceva de la unul dintre restaurantele sau cofetăriile din zonă.

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.