Originile Iubirii

Feb 14, 2022

Iubirea… un cuvânt simplu și totuși atât de complex. Un sentiment pe care oamenii au încercat să îl înțeleagă încă din cele mai vechi timpuri, și totuși un concept încă nedeslușit pe deplin. Încă de la început, omul a încercat să o înțeleagă, să îi ofere o definiție care să acopere măcar o părticică din complexitatea ei. Artiștii au transpus-o în poeme, picturi și simfonii, în vreme ce filozofii și înțelepții au încercat să explice care sunt, de fapt, originile iubirii.

Cea mai cunoscută legendă care explică de unde provine nevoia omului de a oferi și primi dragoste îi aparține lui Platon. Conform mitului, la început, oamenii erau împărțiți în trei categorii, și anume: bărbații (descendenții soarelui), femeile (descendenții pământului) și hermafrodiții, jumătate bărbați, jumătate femei (descendenții lunii). Acești oameni aveau o formă perfect rotundă, fiecare având două chipuri identice, patru urechi, patru brațe, patru picioare etc. Erau viguroși și puternici și adesea îi amenințau pe zei că se vor urca până în ceruri și îi vor ataca, așa că Zeus, conducătorul suprem al zeilor, a decis, drept pedeapsă, să taie fiecare om în două. Ba mai mult, i-a amenințat că dacă nu se vor învăța minte, nu va ezita să îi mai taie încă o dată în două.
Apollo, zeul luminii, a decis să le ofere o mână de ajutor oamenilor, astfel că le-a cusut pielea și le-a acoperit rănile.
De atunci, omul se află într-o continuă căutare, aceea de a-și găsi cealaltă jumătate, de aici provenind și cunoscuta expresie de “a-ți căuta jumătatea”.

O altă explicație despre originile iubirii vine de la oamenii de știință, care susțin că dragostea a luat naștere odată cu reproducerea și implicit apariția descendenților. Cercetătorii sugerează că pe măsură ce bărbații protejau femeile și descendenții lor, au început să se dezvolte sentimente de dragoste. Schimbările în legătura dintre bărbați și femei au condus de fapt la schimbări în minte care au creat iubirea.

Și totuși, după atâtea Legende, mituri, cercetări și studii științifice, dragostea încă nu a fost înțeleasă pe deplin. Ce e iubirea? Poate cel mai mare mister al tuturor timpurilor…


Artciol scris de Alice Grigore.

Articol editat de Covrig Izabela.

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.