O istorie a zilei de 9 mai

Ediția Mai 2021 May 7, 2021

La prima vedere într-un calendar, ziua de 9 mai reprezintă o simplă zi din cele aproximativ 365 de zile prin care trecem anual. Dacă stăm să privim mai atent și să analizăm în istorie vom constata că este o zi marcantă fie că faci parte din Uniunea Europeană sau nu, fiind data stabilită în care se sărbătorește Ziua Europei sau cum i se mai spune în sens simbolic Ziua Schuman.

Cea de-a doua denumire a fost propusă datorită faptului că ministrul de externe francez cu acest nume a fost unul dintre primii inițiatori ai unei legături suprastatale în cadrul continentului european în urma căreia un nou război nu ar  mai trebui să existe. În plus, s-a dorit ca distrugerile provocate de războiul precedent să poată fi depășite într-un timp mult mai scurt plecându-se inițial cu denumirea de Comunitatea europeană a Cărbunelui și a Oțelului, acesta fiind primul nume al uniunii.

Din acest prim nume al formațiunii care mai târziu va evolua în Uniunea Europeană putem constata faptul că elemente vitale și foarte des utilizate în război au fost folosite în refacerea și mai târziu dezvoltarea statelor implicate și a legăturilor dintre ele. Astfel, putem extrage ideea că nimic nu este rău în esență, ci doar modul în care este folosit.

Ziua de 9 mai nu reprezintă o zi normală ci un moment de rememorare a tuturor momentelor grele prin care am trecut singuri în mare parte și cum am reușit să rezolvăm multe probleme datorită faptului că am aderat într-un loc unde nu mai suntem singuri, unde găsim înțelegere și sprijin din partea unei multitudini de state care au trecut prin momente similare, prin prisma puterii exemplului putând să trecem mai ușor. Datorită acestei grupări putem spune că toate statele care trăiesc în această comuniune formează un fel de familie, din care dacă dorești să faci parte este nevoie de dorință și dedicare.

Pe lângă cele menționate această zi este una a unirii în care trebuie să ne reamintim că noi toți, deși foarte diferiți în cadrul Uniunii Europene, suntem egali, formând un grup ce aduce valoare lumii în care trăim, iar toate aceste diferențe în primul rând la nivelul gândirii, alcătuiesc mijloacele prielnice către dezvoltare astfel completându-ne unii pe alții și muncind un țel comun vom evolua.

Iar dacă ne detașăm puțin de Uniunea Europeană, vom afla faptul că această zi este reprezentată și de Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite care a dus la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1945. Iar dacă merge și mai în urmă, respectiv în 1877, vom afla că la data de 9 mai s-a proclamat independenţa de stat a României.

În esență ziua de 9 mai, ziua Europei, este despre noi despre oameni. Avem o dorință constată în a ne sprijini unii pe ceilalți și prin reușitele celor din jurul nostru câștigăm și noi.

Articol redactat de Iorga Rareș Gabriel în cadrul proiectului Școli ale Parlamentului European.

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.