Mod avion?

Ediția Noiembrie 2021 Nov 15, 2021

Ți-ai pus vreodată întrebarea de ce trebuie să ne dăm dispozitivele electronice pe mod avion atunci când suntem la bordul unei aeronave?

Am zburat de multe ori cu avionul și mereu m-am întrebat de ce trebuie închise telefoanele, sau mai nou, date pe mod avion.

Spre sfârșitul anului 2013, Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei (EASA) a autorizat utilizarea la bordul avioanelor a tuturor dispozitivelor electronice - telefoane mobile, tablete, laptopuri sau cărţi electronice - în timpul zborului, cu condiţia ca acestea să fie setate pe modul „avion”.

Ce este mod avion?

A fost un prim pas spre generalizarea folosirii acestor aparate pe parcursul întregului zbor. Aceasta este o setare a dispozitivelor electronice aflată de obicei în setările rapide (astăzi toate telefoanele, tabletele și laptopurile sunt dotate astfel), care limitează conexiunile aparatului, respectiv conectivitățile wireless vor fi oprite, precum și funcțiile fără fir (WI-FI, Bluetooth). Îți vei da seama că telefonul tău a intrat în acest mod atunci când undeva pe ecran apare o pictogramă cu un mic avion. Atunci când îl dezactivezi, reconectarea la rețeaua wireless și la date celulare se va face aproape instant.

Dar de ce trebuie să activăm modul avion?

Distanța dintre sol și dispozitivul tău mobil este destul de mare. Astfel, fără mod avion, telefonul tău ar comunica, în timpul deplasării, cu antenele de la sol (atunci când te afli la peste 3.000 de metri deasupra pământului, semnalul telefonului mobil ricoșează din mai multe relee și trimite un semnal mai puternic, încercând să îmbunătățească conexiunea) ceea ce îi deranjează pe piloți. Specialiștii susțin că problema apare în sunetul auzit. Acesta ar fi similar celui produs când ții prea aproape un microfon de un difuzor, sunet numit microfonie. În plus, gândește-te că nu ești singurul pasager cu un aparat mobil la nivelul bordului aeronavei.

Ce poți face atunci când telefonul are activat modul avion?

Odată activat, nu îți perimte să primești sau să trimiți apeluri telefonice sau mesaje de tip SMS. În plus, nu te vei putea conecta la interenet (nici Wi-Fi, nici date mobile), însă funcția GPS funcționează. Acesta nu transmite niciun fel de unde radio, astfel că, în funcție de tipul și modelul telefonului mobil, modul „avion” poate sau nu să oprească GPS-ul. De asemenea, poți utiliza aplicațiile de pe telefon care nu necesită internet, te poți uita la poze sau viziona filme descărcate pe telefon, poți lucra sau te poți juca diverse jocuri.

Modul avion aduce și alte avantaje. El nu este folosit doar pe parcursul unui zbor. Îl poți activa atunci când nu dorești să fi deranjat, deoarece nu vei putea primi nici apeluri și nici SMS-uri. Acesta ajută la salvarea bateriei și poate ajuta chiar la încărcarea mai rapidă a telefonului. Iar, dacă alegi să activezi această funcție pe parcursul nopții, nu trebuie să îți faci griji în legătură cu alarma, deoarece aceasta nu este influențată.

Așadar, data viitoare când te vei afla la bordul unei aeronave, vei știi de ce este important modul avion, dar și ce anume limitează. Așa că așează-te confortabil și admiră priveliștea!


Articol redactat de Botescu Ioana.

Articol editat de Stănescu Antonia.

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.