De ce să ne spălăm pe mâini?

Ediția Martie 2021 Mar 22, 2021

Spălatul pe mâini pare cea mai banală acţiune cotidiană. Chiar dacă există toate dovezile care arată că spălatul pe mâini poate scădea transmiterea bolilor, numai 5% dintre oameni îşi spală întotdeauna mâinile în mod corect.

Spălarea mâinilor cu săpun poate ajuta la reducerea transmiterii mai multor boli. Știați că  80% dintre bolile infecțioase sunt transmise prin contact? Contact înseamnă nu doar contactul persoană cu persoană ci și atingerea mâncării, a gurii, ochilor, nasului. Prin atingerea mâncării cu mâini contaminate se pot transmite bacterii ca Salmonella, E-coli, Stafilococ, precum și agenți patogeni implicați apariția bolilor diareice. Spălarea corectă a mâinilor cu apă și săpun poate reduce bolile diareice cu 30%.

De ce este importantă o igienă corectă a mâinilor în prevenirea infecției COVID 19? Studiile arată că noul coronavirus SARS-CoV-2 rămâne activ pe pielea până la nouă ore. Spălarea mâinilor cu săpun distruge membrana exterioară a virusului și astfel îl inactivează. S-a demonstrat că spălarea regulată a mâinilor cu săpun, adică de 6-10 ori pe zi, poate reduce probabilitatea infecției cu COVID-19 cu 36%. Igiena corectă a mâinilor este esențială, reducând riscul de infectare atât cu SARS-CoV-2 cât și cu infecții respiratorii virale acute.

Când trebuie să ne spălăm pe mâini?

-imediat ce ai ajuns acasă;
-imediat după ce tușești sau strănuți;
-după ce ai atins obiecte folosite comun și de alte persoane;
-după ce ai dus gunoiul;
-înainte și după ce îți atingi fata.

Mituri ale spălatului pe mâini:

  • Apa trebuie să fie fierbinte pentru a-ţi curăţa mâinile?

Este adevărat că temperaturile ridicate pot omorî bacterii. Însă, cercetările au demonstrat faptul că temperatura apei nu are un impact relevant asupra numărului de bacterii care rămân pe mâini după ce ne-am spălat. Aşadar, avem nevoie doar de săpun şi apă la orice temperatură

  • Este soluţia anti-bacteriană mai bună decât săpunul?

S-au făcut multe cercetări pe această temă. S-a demonstrat că triclosan, substanţa care se găseşte în cele mai multe soluţii anti-bacteriene, nu reduce numărul bacteriilor mai eficient decât săpunul. De asemenea, aceste soluţii nu au împiedicat nici răspândirea infecţiilor mai bine decât clasicul săpun.

  • Produsele pe baza de alcool sunt mai bune decât apa și săpunul?

Eficienţa produselor pe bază de alcool pentru igiena mâinilor depinde de mai mulți factori printre care: tipul de alcool utilizat, concentraţia, durata aplicării și cantitatea de acestuia. Se recomandă soluții de etanol 60-80%. În general, dacă mâinile devin uscate după frecarea acestora mai puţin de 10-15 secunde, este probabil să se fi aplicat un volum insuficient de produs. Volume mici (0,2-0,5mL) de alcool aplicate pe mâini sau serveţelele impregnate cu alcool, care conţin numai o cantitate mică de alcool, nu sunt mai eficiente decât spălatul pe mâini cu săpun normal şi apă.

  • Este necesar să ne uscăm mâinile după spălare?

Mâinile ude pot „agăţa” germeni, pentru că aceştia se transferă mai uşor în astfel de condiţii. De asemenea, uscarea mâinilor poate reduce numărul microbilor rămaşi după spălare.

  • Uscător sau prosop?

Există mai multe dezbateri pe baza acestui subiect. Cele mai multe păreri sunt în favoarea prosoapelor de hârtie de unică folosinţă. De altfel, acţiunea este mai rapidă în acest caz decât să stai să aştepţi un uscător electric să-ţi usuce bine mâinile. Studiile arată că este nevoie de 45 de secunde pentru o uscare bună, iar cei mai mulţi dintre noi nu folosesc uscătorul electric pentru atâta timp. Totuşi, preferinţele personale trebuie să fie luate în considerare și orice metodă care încurajează oamenii să-şi usuce mâinile este bună.

Așadar, orice metodă pentru a vă spăla sau usca mâinile alegeţi este important să o faceţi pentru mai mult timp decât consideraţi că este îndeajuns. Un spălat corect al mânii, până la încheietură, incluzând zona dintre degete şi de sub unghii, ar trebui să dureze cel puţin 20-30 de secunde.

Dacă vrei să citești mai multe referitor la cum să te protejezi în timp de pandemie, te invit să accesezi acest articol.

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.