Un Valentine's sângeros

Ediția Februarie 2021 Feb 15, 2021

Toată lumea știe ziua de 14 februarie ca Ziua îndrăgostiților, dar, acum aproape un secol, pe 14 februarie 1929, roșul de Valentine's Day nu era pentru iubire.

La apogeul Prohibiției, vânzările ilegale de băuturi alcoolice aveau un succes uriaș, cu grupările de crimă organizată luptându-se pentru teritoriu și pentru afaceri în mai multe orașe din Satele Unite. Totuși, niciunul nu a fost la fel de violentă ca și cea dintre George Moran, liderul mafiei irlandeze din partea de nord a Chicagoului, și renumitul Al Capone, liderul mafiei italiene din sud.

Joi, 14 februarie, în nordul orașului Chicago, într-un garaj de pe 2122 North Clark Street șapte bărbați au fost omorâți de alți patru, dintre care doi erau îmbrăcați în uniforme de poliție. Cinci dintre victime erau oameni ai lui George Moran, iar ceilalți doi erau asociați ai acestuia. Numele lor erau: Peter Gusenberg, Frank Gusenberg, Albert Kachellek (alias James Clark), Adam Heyer, Reinhardt Schwimmer, John May și Albert Weinshank (a cărui asemănare cu Moran se crede că ar fi fost motivul pentru care atacatorii au deschis focul).

Când adevărata poliție a ajuns la fața locului, Frank Gusenberg era încă în viață, iar, întrebat cine fuseseră atacatorii, acesta a răspuns „Nimeni nu m-a împușcat.”. A murit trei ore mai târziu. Singurul supraviețuitor al atacului a fost Highball, câinele lui John May.

Suspectul principal a fost Al Capone, în urma mai multor factori: un asasinat eșuat asupra lui Jack McGurn, complicitatea mafiei irlandeze în morțile lui Patsy Lolordo și Antonio Lombardo, acapararea unor baruri și a unui local cu curse de câini deținute de Capone și, desigur, contrabanda cu alcool.

În câteva zile, acesta a fost chemat în instanță în legătură cu acuzări pentru încălcarea legilor privind Prohibiția, dar Capone a răspuns că se simte prea rău pentru a veni.

Pe 22 februarie, poliția a fost chemată la alt garaj, pe Wood Street, unde au găsit rămășițele arse ale unui Cadillac și mai târziu au dedus că mașina fusese cea folosită de atacatori. Plecând de la numărul de înmatriculare, polițiștii au reușit să facă legături cu organizația lui Al Capone. De asemenea, au descoperit un martor care l-ar fi putut identifica pe unul dintre asasini: cu câteva minute înainte de masacrul de Valentine's Day, un șofer a lovit ușor o mașină de poliție lângă garajul de pe 2122 North Clark Street. Când a coborât să vadă ce făcuse, a fost gonit de șoferul mașinii - un bărbat în uniformă, cu un dinte lipsă. Poliția era convinsă că martorul îl descria pe Fred Bruke, un fugitiv și criminal care era cunoscut pentru îmbrăcarea uniformelor polițenești în diferite jafuri.

În ciuda faptului că ceva mai târziu au fost anunțați public principalii suspecți, nimeni nu a fost condamnat, toate acuzațiile fiind retrase. Cazul a stagnat până în decembrie, când Departamentul Șerifului din Michigan a percheziționat casa unui anume Frederick Dane, proprietarul unei mașini folosite de Burke. Burke băuse cu o noapte înainte și lovise o altă mașină, apoi fugise de la fața locului. Charles Skelly, din Departamentul Șerifului, l-a urmărit și a reușit să sară în mașina lui Burke, dar a fost împușcat și omorât. Mașina a fost găsită lângă orașul St. Joseph.

În urma comparărilor unor fotografii, poliția a descoperit că Frederick Dane și Fred Burke erau unul și același. Casa acestuia a fost percheziționată încă o dată și a fost găsit un cufăr în care erau ascunse o vestă anti-glonț, aproape 320,000$ furați dintr-o bancă din Wisconsin, pistoale și două puști-mitraliere Thompson. Poliția din Chicago a cerut imediat puștile-mitraliere și, utilizând noua tehnologie de balistică medico-legală, au confirmat că erau cele folosite pe 14 februarie.

Fred Burke a fost arestat și judecat pentru crimele sale, cel mai puternic caz fiind, însă, cel al uciderii lui Charles Skelly. A fost condamnat pe viață și a murit în închisoare în 1940.

Evenimentul a captat atenția publică, a adus în lumină afacerile ilegale ale mafiilor și a deschis drumul spre balistica medico-legală, dar, pe lângă asta, a inspirat multe documentare: Al Capone (1959), The St. Valentine's Day Massacre (1967), Capone (1975), The Making of The Mob (2016), Gangster Land (2017); și filme: Scarface (1932), Oscar (1991).

Se pare că Valentine's Day are un punct în istoria sa care este mult mai sângeros decât e de așteptat.

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.