May 7, 2021

Mad Libs

Mad Libs

Te plictisești și ai vrea să încerci ceva nou? Am o veste bună pentru tine. Poți să joci Mad Libs chiar acum, chiar aici!

Dacă nu știi ce sunt Mad Libs, iată o  scurtă poveste:

Jocul a fost inventat în America în 1953 de Leonard Stern și Roger Prince. Aceștia lucrau la The Steve Allen Show drept scriitori și într-o seară au trimis publicului o foaie pe care scria Invitatul nostru ______ (substantiv), Bob Hope și i-au lăsat să completeze. Numele jocului a fost primit abia 5 ani mai târziu, în 1958 când într-un mic restaurant din New York, creatorii au auzit un actor care se certa cu impresarul său spunând ca ar vrea să ad-lib (să facă după placul său) următorul său interviu, la care managerului i-a spus că e nebun dacă vrea să facă asta (în engleză you are mad). Astfel creatorii au numit invenția lor Mad-Libs. În prezent, jocul a vândut peste 110 milioane de cărți cu acest tip de texte.

Regulile jocului:

  • NU citi textul;
  • Completează spațiile libere cu câte un cuvânt din clasa indicată, adică substantiv, adjectiv, verb,  primul care îți vine în minte din acea categorie, fără să te gândești;
  • Apoi citește textul complet, amuzându-te la ceea ce a ieșit.

Practic trebuie să iei o foaie de hârtie pe care să scrii câte un cuvânt așa cum e indicat în paranteză iar după ce le-ai completat pe toate să citești rezultatul final.

Dacă îți este mai ușor, înainte să muți la texte îți dau o listă cu ceea ce trebuie să scrii:

Textul 1 : substantiv, adjectiv, substantiv, adverb, adverb, substantiv, adjectiv.

Textul 2: articol nehotărât, substantiv, adjectiv, substantiv, adjectiv, verb.

Textul 3: adjectiv, substantiv, verb, substantiv, substantiv.

Iar ca să înțelegi mai bine iată un exemplu:

Copacul este o plantă care __________ (verb) toată viața sa.

Copacul este o plantă care doarme toată viața sa.

Distrează-te!

Circuitul apei în natură

Soarele încălzește apa de _________ (substantiv). Ea se evaporă și se va condensa sub formă de vapori _______ (adjectiv). Împinși de vânt, acești nori vor ajunge la ________ (substantiv). Apa pe care ei o conțin va cădea ___________ (adverb) și va ajunge _________ (adverb) pe pământ. Toată apa va ajunge înapoi în __________ (substantiv). Astfel, circuitul apei în natură este __________ (adjectiv).

Când a apărut primul circ?

El a fost propus publicului de _________ (articol nehotărât și substantiv) în Anglia. În câțiva ani această _________ (adjectiv) formă de spectacol a cunoscut un mare succes în Europa și SUA. Spectacolele erau forate din __________ (substantiv) _________ (adjectiv) care __________ (verb), iar clovnii și animalele sălbatice nu au apărut decât la mijlocul secolului al XIX-lea.

Vremea

A ști vremea în avans este foarte __________ (adjectiv). Dacă se anunță o _________ (substantiv), oamenii se vor îmbrăca adecvat pentru a evita ceea ce __________ (verb) Dacă nu s-ar putea știi dinainte cum va fi vremea, multe ________ (substantiv) ar putea suferi ceea ce duce la scăderea __________ (substantiv).

Acest joc a fost pentru ziarul Cronicile Moisil de Ioana Botescu