Martin Luther King Jr.
La 58 de ani de la celebrul lui discurs "I have a dream", Martin Luther King Jr. este în continuare o persoană ale cărei vorbe sunt amintite. Fără implicarea și lupta lui pentru a integra persoanele de culoare într-o societate a cărei piatră de temelie vrea să fie egalitatea, lumea pe care o cunoastem noi nu ar fi la fel. Martin Luther King Jr. a schimbat lumea, de aceea povestea lui merită să fie auzită.
Copilăria și părinții
Martin s-a născut în 15 ianuarie 1929 într-o familie de culoare din Georgia. King Sr., tatăl lui Martin Luther King Jr., s-a nascut al doilea într-o familie de zece copii din care a fugit la 16 ani pentru a deveni un pastor respectat. Acesta împreuna cu soția lui, mama lui Martin Jr., le-au oferit celor trei copii ai lor o copilarie fericită din punct de vedere familial, însă nelipsită de segregarea rasială. Martin Luther King Jr. a urmat calea tatălui său și a ales să devină pastor, însă acesta a devenit cunoscut pentru lupta lui pentru drepturile persoanelor de culoare.
Montgomery Bus Boycott
Primul protest față de segregarea rasială la care a participat și MLK a fost în anul 1955, când acesta avea vârsta de 26 de ani. Protestul a fost început de Rosa Parks, o femeie americancă de culoare, care a refuzat să cedeze locul în autobuz unui alb, așa cum prevedea legea vremii. Martin Luther King Jr. a lansat o campanie care a durat peste un an, pe parcursul căruia acesta a fost arestat de mai multe ori. Acest conflict s-a încheiat pe 13 noiembrie 1956, când Curtea Supremă a anulat legile de segregare în autobuze.
Letter from Birmingham Jail
În Birmingham, Albama oamenii de culoare reprezentau aproximativ 40% din populația orașului, iar aceștia erau în continuare considerați inferiori de către lege. În urma unui eșec petrecut la Albany, Martin Luther King a hotărât să se concentreze pe blocarea economiei orașului Birmingham pentru a atrage atenția conducerii. Protestele au fost aprope de a se termina fără succes atunci când poliția orașului a crescut amenzile pentru persoanele care militau pentru drepturile lor. MLK a fost și el arestat, iar în perioada în care acesta a fost închis, a scris "Letter from Birmingham Jail" în care răspunde la criticile aduse protestelor din Birmigham.
"I have a dream"
Martin Luther King Jr. a participat la mintingul de la Washington împreună cu alți 200,000 de oameni. Motivul protestelor a fost oprirea segregării rasiale în școli, protecția liderilor populației de culoare de cruzimea poliției, stabilirea unui prag minim al salariului de 2 dolari americani pe oră și implementarea legilor care sa oprească discriminarea la angajare. Acesta a fost unul dintre cele mai remarcabile marșuri din istorie atât datorită numărului mare de oameni, cât și datorită discursului lui MLK "I have a dream". În discurs MLK povestește despre cum visează să devină lumea în viitor: lipsită de discriminare și de segregare rasială în intreaga Americă.
Premiul Nobel
În anul 1964 Martin Luther King Jr. a devenit cel mai tânăr laureat al premiului Nobel pentru Pace la vârsta de 34 de ani. Acesta a fost premiat pentru protestele lui nonviolente în favoarea drepturile persoanelor de culoare. El a anunțat că cei $54,123 vor fi donați asociațiilor care se dedică susținerii drepturilor egale tuturor persoanelor, inclusiv celor de culoare.
Bloody Sunday
Apogeul luptei pentru drepturile afro-americanilor și-a atins vârful în anul 1965. Acesta a debutat în Selma, Dallas, Alabama, unde persoanele de culoare reprezentau 57% din polpulația totală, dar, cu toate acestea, ei nu aveau drept de vot. Martin Luther King Jr. a intervenit, la cererea oamenilor, pentru a organiza proteste pașnice. Primul protest-Bloody Sunday- s-a desfașurat în data de 7 martie 1965. Oamenii nu au putut desfășura protestul deoarece forțele de ordine au intervenit. Al doilea protest-Turnaround Tuesday- a adunat la un loc 2500 de oameni care nu au reușit nici de această dată să ajungă în punctul final deoarece poliția a intervenit agresiv pentru a opri și acesta protest. Si la al treilea protest au intervenit forțele de ordine însă, de această dată, de partea protestatarilor. Marșul a fost lung de 16 kilometri începând din Selma și terminându-se la Capitoliul din Montgomery, pentru ca MLK să negocieze cu guvernatorul George Wallace. La destinația finala, MLK a rostit discursul "How Long? Not Long!". În data de 15 martie 1965 s-a votat o lege care le permitea și oamenilor de culoare să voteze.
Asasinarea
În 29 martie, la Memphis, Tennessee, MLK a fost asasinat când a ieșit pe balconul camerei sale pentru a le vorbi oamenilor. Acesta se afla în Tennessee pentru a ajuta niște muncitori de culoare, în grevă. Ultimul discurs pe care Martin Luther King Jr. l-a ținut înainte de a fi asasinat, a fost dupa aterizarea la Memphis. Acesta a încheiat discursul "I've Been to the Mountaintop" spunându-le ascultătorilor că a ajuns în vârf, de unde a vazut că oamenii din America vor merge în "țara făgăduitei". Nu se știe dacă discursul lui în care a menționat că își dorește o viață longevivă și pe Dumnezeu în Viața de Apoi, a avut legătură cu moartea sa, însă aceasta va rămâne pentru totdeauna un mister.
Am scris acest articol despre Martin Luther King Jr. deoarece o colegă a făcut o prezentare despre el. La început, știam doar că a fost un om important, însă nu știam că a fost o persoană care a scris istorie. Pasiunea cu care colega mea a povestit fiecare lupta sau protest al lui MLK pentru egalitatea tuturor oamenilor indiferent de culoarea pielii și puterea cu care acesta a crezut că vom ajunge la o zi în care copii, albi și negri, se vor juca împreună m-a inspirat să îi fac povestea auzită mai departe. Și m-a făcut să mă gândesc că, poate noi suntem acei copii.
Articol redactat de Azoiței Paula-Ingrid.
Editat de Botescu Ioana.