Martin Luther King Jr.

Personalitate Nov 15, 2021

La 58 de ani de la celebrul lui discurs "I have a dream", Martin Luther King Jr. este în continuare  o persoană ale cărei vorbe sunt amintite. Fără implicarea și lupta lui pentru a integra persoanele de culoare într-o societate a cărei piatră de temelie vrea să fie egalitatea, lumea pe care o cunoastem noi nu ar fi la fel. Martin Luther King Jr. a schimbat lumea, de aceea povestea lui merită să fie auzită.

Copilăria și părinții

Martin s-a născut în 15 ianuarie 1929 într-o familie de culoare din Georgia. King Sr., tatăl lui Martin Luther King Jr., s-a nascut al doilea într-o familie de zece copii din care a fugit la 16 ani pentru a deveni un pastor respectat. Acesta împreuna cu soția lui, mama lui Martin Jr., le-au oferit celor trei copii ai lor o copilarie fericită din punct de vedere familial, însă nelipsită de segregarea rasială. Martin Luther King Jr. a urmat calea tatălui său și a ales să devină pastor, însă acesta a devenit cunoscut pentru lupta lui pentru drepturile persoanelor de culoare.

Montgomery Bus Boycott

Primul protest față de segregarea rasială la care a participat și MLK a fost în anul 1955, când acesta avea vârsta de 26 de ani. Protestul a fost început de Rosa Parks, o femeie americancă de culoare, care a refuzat să cedeze locul în autobuz unui alb, așa cum prevedea legea vremii. Martin Luther King Jr. a lansat o campanie care a durat peste un an, pe parcursul căruia acesta a fost arestat de mai multe ori. Acest conflict s-a încheiat pe 13 noiembrie 1956, când Curtea Supremă a anulat legile de segregare în autobuze.

Letter from Birmingham Jail

În Birmingham, Albama oamenii de culoare reprezentau aproximativ 40% din populația orașului, iar aceștia erau în continuare considerați inferiori de către lege. În urma unui eșec petrecut la Albany, Martin Luther King a hotărât să se concentreze pe blocarea economiei orașului Birmingham pentru a atrage atenția conducerii. Protestele au fost aprope de a se termina fără succes atunci când poliția orașului a crescut amenzile pentru persoanele care militau pentru drepturile lor. MLK a fost și el arestat, iar în perioada în care acesta a fost închis, a scris "Letter from Birmingham Jail" în care răspunde la criticile aduse protestelor din Birmigham.

"I have a dream"

Martin Luther King Jr. a participat la mintingul de la Washington împreună cu alți 200,000 de oameni. Motivul protestelor a fost oprirea segregării rasiale în școli, protecția liderilor populației de culoare de cruzimea poliției, stabilirea unui prag minim al salariului de 2 dolari americani pe oră și implementarea legilor care sa oprească discriminarea la angajare. Acesta a fost unul dintre cele mai remarcabile marșuri din istorie atât datorită numărului mare de oameni, cât și datorită discursului lui MLK "I have a dream". În discurs MLK povestește despre cum visează să devină lumea în viitor: lipsită de discriminare și de segregare rasială în intreaga Americă.

Premiul Nobel

În anul 1964 Martin Luther King Jr. a devenit cel mai tânăr laureat al premiului Nobel pentru Pace la vârsta de 34 de ani. Acesta a fost premiat pentru protestele lui nonviolente în favoarea drepturile persoanelor de culoare. El a anunțat că cei $54,123 vor fi donați asociațiilor care se dedică susținerii drepturilor egale tuturor persoanelor, inclusiv celor de culoare.

Bloody Sunday

Apogeul luptei pentru drepturile afro-americanilor și-a atins vârful în anul 1965. Acesta a debutat în Selma, Dallas, Alabama, unde persoanele de culoare reprezentau 57% din polpulația totală, dar, cu toate acestea, ei nu aveau drept de vot. Martin Luther King Jr. a intervenit, la cererea oamenilor, pentru a organiza proteste pașnice. Primul protest-Bloody Sunday- s-a desfașurat în data de 7 martie 1965. Oamenii nu au putut desfășura protestul deoarece forțele de ordine au intervenit. Al doilea protest-Turnaround Tuesday- a adunat la un loc 2500 de oameni care nu au reușit nici de această dată să ajungă în punctul final deoarece poliția a intervenit agresiv pentru a opri și acesta protest. Si la al treilea protest au intervenit forțele de ordine însă, de această dată, de partea protestatarilor. Marșul a fost lung de 16 kilometri începând din Selma și  terminându-se la Capitoliul din Montgomery, pentru ca MLK să negocieze cu guvernatorul George Wallace. La destinația finala, MLK a rostit discursul "How Long? Not Long!". În data de 15 martie 1965 s-a votat o lege care le permitea și oamenilor de culoare să voteze.

Asasinarea

În 29 martie, la Memphis, Tennessee, MLK a fost asasinat când a ieșit pe balconul camerei sale pentru a le vorbi oamenilor. Acesta se afla în Tennessee pentru a ajuta niște muncitori de culoare, în grevă. Ultimul discurs pe care Martin Luther King Jr. l-a ținut înainte de a fi asasinat, a fost dupa aterizarea la Memphis. Acesta a încheiat discursul "I've Been to the Mountaintop" spunându-le ascultătorilor că a ajuns în vârf, de unde a vazut că oamenii din America vor merge în "țara făgăduitei". Nu se știe dacă discursul lui în care a menționat că își dorește o viață longevivă și pe Dumnezeu în Viața de Apoi, a avut legătură cu moartea sa, însă aceasta va rămâne pentru totdeauna un mister.

Am scris acest articol despre Martin Luther King Jr. deoarece o colegă a făcut o prezentare despre el. La început, știam doar că a fost un om important, însă nu știam că a fost o persoană care a scris istorie. Pasiunea cu care colega mea a povestit fiecare lupta sau protest al lui MLK pentru egalitatea tuturor oamenilor indiferent de culoarea pielii și puterea cu care acesta a crezut că vom ajunge la o zi în care copii, albi și negri, se vor juca împreună m-a inspirat să îi fac povestea auzită mai departe. Și m-a făcut să mă gândesc că, poate noi suntem acei copii.


Articol redactat de Azoiței Paula-Ingrid.

Editat de Botescu Ioana.

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.