Istoria iubirii

Ediția Februarie 2021 Feb 15, 2021

De-a lungul secolelor, cele mai dramatice bătălii și războaie au început de la un simplu lucru imaterial - dragostea, care pe cât pare de simplu, pe atât este de complex.

În ziua de astăzi, oamenii îşi arată iubirea, în special de Ziua Îndrăgostiților, prin întâlniri romantice şi cadouri speciale, însă pe vremuri, lucrurile nu erau la fel de uşoare ca acum, bazându-se rar pe lucruri materiale. Dar iubirea nu este numai romantică, ci şi platonică (storgică), între familie şi prieteni, iar mulți şi-au dat viața pentru a-i proteja pe cei dragi lor.

Unul dintre cele mai cunoscute războaie este cel al Troiei din vestita epopee "Iliada" de Homer, în care a fost implicată însuşi zeița dragostei, Afrodita. La una dintre petrecerile zeilor, unde erau invitați toți, cu excepția Discordiei, zeița vrajbei, aceasta îşi face apariția şi lasă un măr de aur "pentru cea mai frumoasă zeiță", apoi pleacă. Toate se considerau cele mai frumoase, mai ales Afrodita, iar Zeus nu putea să ia el această decizie, aşa că a ales un muritor, pe Paris. Afrodita, ştiind slăbiciunea lui pentru Elena, cea mai frumoasă muritoare, îi promite dragostea acesteia. Paris mulțumit de propunere o alege pe Afrodita, iar Cupidon îi nimereşte în inimă pe el şi pe Elena cu săgeata dragostei. Însă Elena era căsătorită cu Menelau, iar un vechi pact al marilor conducători era să-l ajute pe cel ce avea nevoie, aşa ca toți grecii ahei au pornit în Troia pe urmele lor.

Tot în Iliada, Ahile şi Patrocle, fiind cei mai buni prieteni, luptau unul pentru altul până la moarte. Din păcate Patrocle a murit, iar, pentru a se răzbuna, Ahile a intrat din nou în luptă. Unii istorici spun chiar că după moartea sa, Ahile a vrut ca cenuşa lui să fie în aceeaşi urnă cu cea a prietenului său cel mai bun.

De-a lungul istoriei, mulți alți oameni au făcut sacrificii pentru dragoste, cum este chiar omul de la care provine numele acestei sărbători: preotul Valentin din Roma. Acesta ajuta tinerii să se căsătorească după ce împăratul Claudius a dat o lege care interzicea acest lucru, considerând că tinerii singuri sunt mai dispuşi să-şi sacrifice viața în război. Valentin a fost condamnat la moarte pe 14 februarie 269, murind îndrăgostit.

Aşa că, Ziua Îndrăgostiților este una pentru iubire, dar şi pentru celebrarea și prețuirea tuturor sacrficiilor făcute pentru aceasta, fiind o zi pentru toată lumea.

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.