Interviuri luate în cadrul campaniei EDUTECH

Ediția Noiembrie 2020 Nov 2, 2020

(Meseriașii viitorului vor lucra cu imprimanta 3D)

Interviu cu doamna Irinuca Văduva, coordonator proiect ,,Meseriașii viitorului vor lucra cu imprimanta 3D", reprezentant ECDL România:

(AP): În ce constă proiectul pe care doriți să-l realizați?

(IV): Proiectul ,,Meseriașii viitorului vor lucra cu imprimanta 3D’’, care este promovat prin campania EDUTECH ,,Modelează viitorul, printează-l 3D’’, își propune să activeze hub-uri de printare 3D, în cadrul liceelor din România, reușind în cadrul hub-urilor să-i formeze și să-i certifice pe profesorii din școlile respective, în modelare și imprimare 3D, ajungând, la rândul lor, să-i poată forma pe elevi în acest domeniu. Pe acest domeniu noi am pariat că va fi unul de o importanță majoră, în cadrul lumii care ne așteaptă și care nu mai este atât de îndepărtată. Tehnologia evoluează extrem de rapid, iar imprimantele 3D nu mai sunt niște obiecte atât de prețioase cum erau considerate acum câțiva ani. Acestea și-au dovedit eficiența în educație.

(AP): Care sunt principale școli implicate în acest proiect?

(IV): Până acum, am derulat deja două ediții EDUTECH. Două ediții în care am activat 20 de hub-uri prin toată țara. Anul acesta vom activa încă 10 hub-uri de imprimare 3D, iar acestea vor fi în București, la Colegiul Național ,,Grigore Moisil’’, gazda noastră pentru evenimentul de lansare. Vom mai merge și în alte licee din țară, cum ar fi la Galați, la liceul Teoretic ,,Dunărea’’, în Iași la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu’’, în județul Suceava vom avea un hub de imprimare 3D la Colegiul ,,Dragoș Vodă’’ și vom mai vizita și alte licee și colegii sin țară. În județul Hunedoara vom aduce o imprimantă 3D și vom lucra cu profesorii și elevii de la Colegiul Național ,,Decebal’’.

Lucrăm cu multe școli, pe parcursul întregului an școlar, dotăm școlile respective cu imprimantă 3D, lucrăm întâi cu profesori, îi certificăm, iar apoi trecem și la elevi.

(PA): Ce calități trebuie să aibă profesorii și elevii pentru a putea fi considerați eligibili pentru participarea în proiect?

(IV): Selecția este făcută de fiecare școală în parte, acesta desemnându-și profesorii și elevii. Organizatorii: Dedeman, Asociația Oamenilor de Afaceri din România, nu se implică efectiv în selecția profesorilor și elevilor, însă este foarte clar că avem nevoie de profesori foarte interesați de inovație și dornici să lucreze cu tehnologiile prezentului, să reușească și să modeleze 3D, într-un timp relativ scurt. Copiii trebuie să fie interesați, acesta fiind cuvântul cheie, deoarece dacă există interes pentru noile tehnologii, pentru modelare și imprimare 3D, oricine poate fi eligibil. Nu trebuie să ai cunoștiințe înainte de a intra în proiect, fiindcă noi o vom lua de la zero, lucrând cu fiecare în parte.

(PA): Credeți că pe măsură ce tehnologia avansează ne este din ce în ce mai greu să ținem pasul?

(IV): Aparent...Ne este din ce în ce mai greu să ținem pasul, însă omenirea a dovedit că se adaptează și poate să asimileze din mers...Însă, este important să avem tot timpul ce ne trebuie, trebuie să avem baza, astfel încât să putem să preluăm rapid totul într-un mod responsabil și eficient. Chiar dacă am ajuns să vorbim de modelare și imprimare 3D prin acest proiect sau poate sunt pe buzele tuturor concepte precum Al, robotică, trebuie să ne asigurăm că suntem ,,alfabetizați’’ digital.

Interviu cu doamna Rodica Mihăescu, profesor de informatică în cadrul colegiului de aeronautică ,,Henri Coandă’’ din București:

(PA): În ce constă, mai exact proiectul pe care doriți să-l realizați?

(RM): Eu am realizat proiectul, fiind implicată anul trecut în 3D EDUTECH. Am fost selectată ca să fiu dotată cu o imprimantă 3D și am făcut și un curs de formare în imprimare 3D, după care am învățat 20 de copii, care au beneficiat și de examenul gratuit de 3D Printing, luând atestatul în mod gratuit și acum folosim imprimanta pentru diverse proiecte în cadrul liceului nostru. O folosim pentru obținerea brelocurilor, fiind la un colegiu de aeronautică, brelocurile reprezintă niște avioane, dar și pentru obținerea altor obiecte , cum ar fi husele pentru telefoane, spinnere. Copiii sunt foarte inventivi și proiectează diverse obiecte pentru a le printa. Marele merit al imprimantei 3D este reprezentat de faptul că vezi obiectul realizat efectiv material.

(PA): Credeți că pe măsură ce avansează tehnologia ne este din ce în ce mai greu să ținem pasul?

(RM): De aceea ne-am format noi ca dascăli, ca să formăm copiii, pentru a face față noii tehnologii, care este, la nivel mondial, integrată în procesele de producție, pe scară mică, cum ar fi prototipurile, piese unicat.

(PA): Ce calități ați remarcat la profesorii și elevii care au fost implicați în ediția anterioară?

(RM): Am remarcat dăruirea lor și disponibilitatea, pentru că toate activitățile erau făcute în afara orelor, cu implicarea lor, printarea durează foarte multe ore, ceea ce înseamnă că trebuiau să stea acolo, ca să obțină piesele dorite. Cu cât piesa e mai complexă cu atât durata printării e mai mare.

Formarea copiilor e dificilă, fiindcă eu am avut copii din clase diferite, care trebuiau uniți într-un colectiv unitar, care să învețe proiectarea 3D.

Interviu cu doamna Ștefania Penea, inspector școlar pentru informatică și TIC în cadrul Inspectoratului Școlar al Municipiului București:

(PA): Credeți că pe măsură ce tehnologia avansează ne este mai greu să ținem pasul?

(ȘP): Cred că da, fiindcă tot timpul trebuie să ne adaptăm, trebuie să fim în pas cu ce apare nou. De aceea la informatică, tot timpul apar noutăți.

(PA): Ce așteptări aveți de la proiectul ,,Meseriașii viitorului vor lucra cu imprimanta 3D’’?

(ȘP): Cred că acest proiect va face ca materialele care se vor printa cu imprimantele 3D să fie folosite la mai multe discipline, va face lecțiile mai atractive și elevii vor fi mai interesații de cursurile legate de utilizarea imprimantei 3D.

(PA): Ce mesaj aveți pentru elevii pasionați de informatică?

(ȘP): Cred că informatica este domeniul în care trebuie să te pregătești tot timpul și, în care mereu se vor găsi locuri disponibile pe piața muncii.

Interviu cu domnul Sorin Trocaru, inspector în cadrul Ministerului Educației Naționale.

(PA): Credeți că pe măsură ce tehnologia avansează ne este mai greu să ținem pasul?

(ST): Este relativ termenul ,,mai greu’’, poate să devină mai greu de la o anumită vârstă, dar pentru un elev care este pe băncile școlii și, pe care literatura specializată îl încadrează în așa numita ,,Generație Digitală’’, evoluția tehnologiei este o chestiune firească.

(PA): Ce așteptări aveți de la proiectul ,,Meseriașii viitorului vor lucra cu imprimanta 3D’’?

(ST): Greu de spus...Este o întrebare foarte bună, cu foarte multe răspunsuri. Cred că este bine la un moment dat să nu ai așteptări. Dar, în momentul în care vezi ce s-a realizat într-un timp extrem de scurt, cred că așteptările sunt legate, în primul rând, de persoanele care duc mai departe tehnologia și în urma folosirii tehnologiei vor putea să-și realizez visurile, vor putea realiza exact ceea ce își doresc în viață.

(PA): Ce sfat le dați elevilor pasionați de informatică?

(ST): Iarăși, o întrebare foarte bună și foarte dificilă...Poate ar părea paradoxal să spun să învățați informatică sau învățați numai fizică, sau matematică...Cred că un sfat ar fi să nu neglijeze nimic din ceea ce poate fi învățat, pentru că, chiar și în informatică dacă vrei să creezi ceva, trebuie să creezi ceva concret. Creezi ceva concret, plecând de la un lucru învățat. De exemplu, dacă vrei să cauți o informație pe Google, pare simplu, dar trebuie să știi ce să cauți și cum să cauți.

Interviuri luate de Popa Anca Teodora, clasa a XII-a F

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.