Grigore Antipa

Ediția Ianuarie 2021 Jan 18, 2021

Multi dintre voi știu despre Muzeul National de Istorie Naturala sau Muzeul Grigore Antipa dar nu multi știu cine a fost Grigore Antipa.

Grigore Antipa a fost un naturalist, biolog Darwinist, zoolog, ihtiolog (cel care se ocupa cu studiul teoretic și practic al peștilor), ecolog, oceanolog și profesor universitar roman. Grigore Antipa s-a născut în 10 decembrie 1867. El a copilărit în Botoșani într-un cartier locuit de multi armeni și evrei. La vârsta de 7 ani rămâne orfan de ambii părinți și alături de fratele său vitreg cei doi copii sunt crescuți de către  unchiului său, fratele mamei. Intre anii 1873-1877 a urmat școala primară în orașul natal iar apoi s-a înscris la cursurile liceale în Iași între anii 1885-1891 la Institutul Academic din Iași, unde i-a avut ca profesori pe Titu Maiorescu, Petre Missir și A.D. Xenopol. Cu ajutorul fratelui sau mai mare a obținut o bursă regală și a făcut studii universitare la Jena cu profesorul Ernst Haeckel. La 9 martie el și-a dat examenul de doctorat, Ernst Haeckel acordându-i mențiunea Summa Cum Laude, acordată doar de trei ori în cariera sa. Între ani 1888-1889 se duce în Franța unde studiază oceanografia. În perioada următoare aprofundează același domeniu la Monaco, Helgoland în Germania și la Neapole în Italia.

În apropierea Insulei Capri din Italia, Antipa a descoperit o specie de meduza fixa, Ciprian Sturdzii. În 1893, Grigore Antipa a participat la o expediție care studia Dunărea și Marea Neagra care a durat noua luni.

În 1922 el a înființat Institutul Biooceanografic din Constanța cu cele doua rezervații cea de la Agigea și cea de la Caliacra. Institutul Biooceanografic din Constanța a fost transformat în 1949 în Stațiunea de Cercetări Maritime și Proiectări Piscicole, înglobată în 1970 în Institutul Român de Cercetări Marine.

Cu sprijinul regilor Carol I și Ferdinand, Grigore Antipa a pus la cale un plan de exploatarea rațională a pescarilor din lunca și Delta Dunării. Acest plan a dublat producția de peste și de icre negre fără sa distrugă mediile.

Intre anii 1892-1944, Grigore Antipa a fost directorul Muzeului National de Istorie Naturala (Muzeul Grigore Antipa). Modul de aranjare a muzeului a atras interesul specialiștilor străini, care i-au solicitat să redacteze o lucrare despre organizarea muzeelor de istorie naturală, care a fost publicată în 1934, purtând titlul, „Principes et moyens pour la réorganisation des musées d'histoire naturelle”. În 1907 apar dioramele biologice care au reprezentat o nouă etapă în evoluția și organizarea muzeelor de istorie naturala. Primele diorame prezintă viața din munții Carpați, din Bărăgan și din Delta Dunării. Acum există și din regiuni de tundră, preerie, savană sau deșertul Sahara. Numeroase muzee din Europa și America i-au cerut ajutor savantului român pentru organizarea colecțiilor lor muzeistice. Grigore Antipa a întemeiat școala româneasca de hidrobiologie și ihtiologie. Din anul 1933, ca semn de recunoștință pentru implicarea sa în cadrul Muzeului National de Istorie Naturala îi poarta numele.

În anul 1992 Banca Națională a României a emis o bancnota de 200 de lei care are portretul lui Grigore Antipa.

El a murit pe data de 9 martie 1944 la 76 de ani în Romania.

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.