Gânduri de Crăciun

De la noi pentru voi Dec 7, 2020

        Crăciunul este una dintre cele mai frumoase sărbători creștine din an, creștinii de pretutindeni sărbătorind cu bucurie nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Esența religioasă a sărbătorii, îmbinată cu sentimentele de bucurie și mulțumire sufletească, conferă un farmec inconfundabil acestei sărbători minunate. Cu toții ne gândim, în pragul acestui eveniment, la împodobitul bradului, arânjarea locuinței, primirea oaspeților, la bunătățile ce urmează a fi servite, la luminițele cu care este împodobit orașul, ce ajung să strălucească chiar și în inimile noastre... Printre toate aceste gânduri, se strecoară și termenul de ,,tradiție’’, întrucât toate pregătirile și aranjamentele necesare pentru venirea Crăciunului, trebuiesc făcute după anumite datini.  Iată, așadar, unele dintre cele mai interesante tradiții de Crăciun din întreaga lume:

1    În Italia, copiii nu sunt vizitați de Moș Crăciun, ci de o vrăjitoare...

             Una dintre cele mai interesante tradiții de Crăciun ale italienilor, o reprezintă sosirea vrăjitoarei La Befana, o ființă magică care ar coborî pe hornul caselor copiilor cuminți, dăruindu-le acestora dulciuri și diverse cadouri într-un borcan, numit urna destinului. Aceasta este așteptată de către copii cu vin și biscuiți, fiind tratată asemenea unui oaspete important.

2   În Venezuela, datul cu rolele este o tradiție unică.

    Înainte de Crăciun, între 16-24 decembrie, locuitorii capitalei Caracas din Venezuela, decid să dea o tură cu rolele prin centru orașului pentru a sărbători. Care este motivul? Nimeni nu știe exact, cert este că anumite străzi sunt închise pentru a-i putea lăsa pe cei care vor să dea cu rolele să se bucure de această tradiție unică și misterioasă.

           3  Islanda, țara moșilor.

     În Islanda, un singur Moș Crăciun nu este de ajuns... Așa că, există treisprezece moși, care coboară unul câte unul din munți, încă de pe 11 decembrie, aducându-le copiilor cuminți, dulciuri, fructe și chiar lozuri în plic. Cei obraznici, nu sunt trecuți cu vederea și primesc, în loc de cadouri, câte un cartof stricat.

4 Cehia și Slovacia și tradiția prezicerii viitorului

      În ambele țări, de Crăciun și de Revelion se prezice viitorul printr-un ritual unic în lume ce presupune tăierea unui măr în curmeziș. Dacă va apărea o stea în urma tăierii, anul va fi bun, iar dacă va apărea o cruce, anul va fi plin de evenimente nefaste.

Articol scris de Popa Anca Teodora, clasa a XII-a F

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.