Fundația SCP și cum a revoluționat horror-ul

Ediția Noiembrie 2021 Nov 15, 2021

Fundația SCP este o organizație fictivă, specializată în ființe și elemente supranaturale. Formată dintr-o multitudine de site-uri web, aceasta oferă o nouă interpretare asupra genului horror și își creează propriul subgen, preluând forma documentelor guvernamentale declasificate. Poveștile în formatul tipic SCP sunt concentrate în jurul unui obiect sau unei ființe supranaturale și a efectului său asupra oamenilor. SCP vine de la “Secure, Contain, Protect”, scopul fundației fiind de a studia anomaliile și de a le păstra ascunse de public. Elementele supranaturale sunt numite “SCP-uri”, iar fiecare primește un număr.

Unul dintre factorii care face Fundația SCP să iasă în evidență este faptul că explorează un mod nou de story-telling, prin intermediul unor file “clasificate” în care sunt descrise anomalități de domeniul horror-ului, legate între ele prin implicarea fundației în a minimiza victimele și a păstra incidentele secrete. Fundația SCP oferă horror-ului o nouă interpretare, urmărind nu doar aspectele supranaturale și victimele făcute de acestea, dar și implicarea fundației în sine și a guvernului în a ține totul departe de ochii publicului. Descrierile și poveștile sunt scrise într-un format caracteristic filelor declasificate CIA sau FBI, prin interogări ale martorilor, cenzurarea anumitor date “strict secrete” și limbajul oficial folosit.

Lore-ul Fundației SCP este foarte ramificat. SCP este o organizație guvernamentală secretă, care, similar CIA-ului, activează în mai multe țări, cu scopul de a neutraliza și cerceta elemente supranaturale potențial periculoase. Este compusă din departamente care îndeplinesc diferite funcții.

Departamentul Administrativ  are ca rol management-ul fundației și asigurarea comunicării și colaborării departamentelor.

Departamentul Afacerilor Externe se ocupă cu recrutarea noilor angajați și păstrarea secretă a activității fundației.

Departamentul de Inginerie și Tehnică se ocupă de infrastructura și echipamentul bazelor SCP și de reparațiile necesare.

Comitetul de Etică verifică și ajustează procedurile și protocoalele fundației, având în vedere protejarea angajaților și păstrarea unei etici umane în cadrul organizației.

Agenția Informațiilor Secrete are rolul de a căuta, găsi și captura anomalitățile/SCP-urile și de a aduna informații despre acestea.

Departamentul de Securitate Internă are grijă ca Fundația să nu fie distrusă din interior, prin investigarea loialității angajaților și descoperirea “trădătorilor” din interior, dar și protecția informațiilor strict secrete.

Departamentul de Logistică se ocupă de transportul materialelor, angajaților și a altor resurse între bazele SCP, în aer, apă și pe sol, în funcție de gradul de importanță al acestora.

Departamentul de Manufacturare furnizează materialele necesare procedurilor Fundației, având în administrație baze dedicate fabricării acestor materiale.

Departamentul Medical asigură sănătatea angajaților și tratează rănile cauzate de elementele supranaturale și lucrul cu acestea.

Grupurile Operative Mobile sunt echipe de angajați special antrenați, trimise în situații dificile, în care capturarea unui SCP se dovedește dificilă sau imposibilă pentru Agenția Informațiilor Secrete.

Departamentul Științific se ocupă cu studiul SCP-urilor capturate, cercetarea produselor medicinale și dispozitivelor pentru prevenția și tratarea accidentelor cauzate de SCP-uri și dezvoltarea măsurilor și protocoalelor în caz de urgență.

Departamentul de Securitate apără bazele SCP și este responsabil de protecția tuturor departamentelor și facilităților, fiind specializat în combaterea tuturor pericolelor, de la intruși și atacanți până la dezastre naturale.

Tribunalul Intern este departamentul responsabil de autoritatea judiciară a organizației. Se ocupă cu persecutarea trădătorilor și a angajaților care încalcă regulile, protocoalele și ordinele date de superiori.

Anomaliile cercetate de fundația SCP variază prin formă, mărime și în special prin efectul pe care îl au asupra victimelor lor. Majoritatea sunt ființe vii, agresive, capabile să ucidă sau să controleze oamenii care se apropie de ele, dar altele se prezintă ca și obiecte și își manipulează psihologic victimele. Unul dintre SCP-urile deosebite este SCP-2316. Acesta trăiește în lacuri și se manifestă ca o multitudine de cadavre plutind la suprafața apei. La interacțiunea cu acest SCP, victima are impresia că recunoaște cadavrele din apă și simte impulsul să sară în apă după ele. Astfel, SCP-2316 își îneacă victimele prin manipulare psihologică, iar singurul mod prin care Departamentul Științific îl poate studia în siguranță este prin purtarea unui headset în care este repetată fraza “You do not recognize the bodies in the water”. Horror-ul situației este astfel dus la următorul nivel, similar poveștilor genului creepypasta, dar mai detaliat și combinat cu horror-ul psihologic.

În prezent, Fundația SCP este formată din site-ul oficial, cu rol de arhivă (the-scp.foundation) și site-ul Wikidot, unde se află comunitatea și forum-urile (scp-wiki.wikidot.com). Site-ul Wikidot a fost lansat în 2008, acum 13 ani, și reprezintă locul unde SCP-urile și poveștile legate de fundație sunt publicate inițial. Acesta găzduiește peste 6000 de articole despre SCP-uri și peste 4200 de povești legate de fundație.

Articolele SCP sunt incredibile prin modul de story-telling și originalitate, mai ales dacă ești fan al genurilor horror și creepypasta. Deci, dacă vrei să citești despre lucruri și ființe de groază, intră pe scp-wiki.wikidot.com (poate nu intri!).

Articol redactat de Neacșu Ana- Florentina

Articol editat de Chițulescu Andreea

Copertă realizată de Erimia Anca

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.