FOTOGRAFIA - pasiune și arta vizualului

Jan 28, 2022

Știți acel proverb: „O imagine valorează cât o mie de cuvinte”?…, la mine se aplică la cele mai multe dintre cazuri 😊. Într-o fotografie pot fi ilustrate și descrise atât de multe lucruri, pentru care, poate,...cuvintele ar fi…de prisos, nu ar fi îndeajuns. De cele mai multe ori, sentimentele, emoțiile, gândurile și trăirile nu pot fi redate pur și simplu prin niște înșiruiri de litere…așa că…ne folosim de arta vizualului, printre care se află, desigur, și fotografia, pentru a le simți cu adevărat la maxima lor intensitate.

De nenumărate ori, ne este greu să spunem, să grăim ceea ce simțim, să descriem prin cuvinte, uneori chiar nu putem pentru că nu, câteodată nu găsim cuvintele potrivite, nu găsim acea însemnătate pe care dorim noi să o vedem într-un cuvânt, acea însemnătate de care avem nevoie pentru a ne exprima emoțiile, de aceea apelăm la mijloace ce nu presupun rostirea, verbalizarea, ci recurgem la mijloacele a căror bază e pur și simplu observarea, vizualizarea, analizarea vizuală a obiectelor și a acțiunilor, astfel putând să simțim acea emoție pe care creatorul a dorit să o transmită doar privind-o, privind fotografia în sine, deoarece, atunci când privim o poză, nu îi vedem doar culorile, lumina, obiectul evidențiat, ci vom pătrunde în adâncul său, atingându-i esența, adică ”privindu-i” sentimentul (simțindu-l).Asta spune și citatul lui Lev Tolstoi „Arta nu este un meșteșug, este transmiterea sentimentului pe care artistul l-a simțit.”

Arta este acel concept, acel…domeniu, principala cale de cale conturare și înfățișare a emoțiilor, căci fără artă…cum am mai învăța să transmitem ceea ce simțim, cum i-am mai face pe ceilalți să ne înțeleagă durerile, fericirile, dezamăgirile, împlinirile, haosul și chiar și…liniștea. Sunt numeroase forme în care arta se poate regăsi ca element principal și acum voi vorbi despre arta vizualului, una dintre marile arte ce au ca factor comun vizualizarea și observarea prin propria creare a unor imagini, și anume,…fotografia.

Fotografia este acel mod prin care se pot împărtăși sentimente considerabile, spre exemplu: prin vizualizarea unui chip care poate trezi în interiorul nostru emoții dense, ori prin surprinderea naturii în splendoarea sa…sau…din contră…în starea sa de pierdere treptată a frumuseții și sănătății, sau poate prin ”prinderea” unui zâmbet luminos, ori a unei lacrimi presărate cu durere, sau chiar și un apus ce pictează bolta cerească în culori calde și arzătoare…sunt atât de multe ipostaze, mișcări, întâmplări, evenimente ce pot fi surprinse doar cu ajutorul apăsării unui buton, însă…e destul de învățat și de experimentat până la realizarea unei fotografii care chiar poate transmite…sentimente.  E vorba de încadrarea unui subiect principal, focusarea asupra lui, includerea sau excluderea unor elemente de fundal care pot însemna mult (spre exemplu: absența factorilor de fundal poate duce la crearea unei atmosfere ”lipsită de viață” sau ”goală” ce înseamnă liniște, pierdere, tristețe, frică, necunoscut; pe când un fundal încărcat creează o atmosferă ”plină”, fericită ce transmite bucurie, împlinire, entuziasm, amuzament, sau poate chiar ”zgomot” și haos). Un rol important îl mai joacă și postura subiectului precum și lumina și cromatica, elemente esențiale în crearea unei atmosfere specifice sentimentelor pe care dorim să le împărtășim, iar asta depinde desigur de setările pe care noi le facem și le mânuim.

Să aducem în discuție pasiunea…hmm, fiecare dintre noi are câte o pasiune. Dacă ar fi să-i găsim pasiunii o definiție modestă și concretă ar fi aceea că pasiunea reprezintă acel lucru pe care îl faci din plăcere, din dorința de a evolua în domeniu nefiind obligat de nimeni, acel lucru care te motivează când simți că vrei să te dai bătut, ceea ce te ”ține în picioare”, acel lucru de care atunci când te apuci simți cum ți se ”colorează” momentele, care îți dă puterea să continui, să mergi mai departe, ceea ce îți oferă acel refugiu și care e ca un…tratament.

Îmbinând cele două concepte: atât arta vizualului – fotografia cât și pasiunea, ceea ce va rezulta este un lucru de o frumusețe aparte, de o puritate absolută, de o emoție deosebită…va rezulta un exemplu viu al ”frumosului” din viață, va face parte din categoria acelor lucruri mici care au o importanță uriașă pentru starea sufletească și pentru hrănirea propriului suflet cu ”frumos”, după cum se conturează și în proverbul „În viață, frumusețea dispare. În artă, nu” de Leonardo da Vinci.

Acum…fotografia raportată la propria-mi persoană 😊. Când am fost întrebată într-o simplă oră de dirigenție “dacă ar fi să alegi un lucru care să te reprezinte, care ar fi acela?”, n-am stat mult pe gânduri și am spus “aparatul meu foto”...pentru că asta înseamnă pasiunea, sa știi cu exactitate ceea ce iubești sa faci, acel lucru cu care te mândrești. Fotografia este pentru mine...o lume în care mă pot refugia, o lume pe care eu singură mi-o pot crea și modela, cu ajutorul unui aparat, cu un obiectiv, cu lentila, cu anumite setări, cu un senzor...o lume a cărei stăpâna eu sunt...o lume pe care o pot modela cum doresc eu, alegându-mi subiectele, modelele, așezându-le după cum îmi spune imaginația, o lume în care imaginația și creația din mintea mea sunt stăpâne… prelucrând-o cum doresc...aducând-o la cea mai buna versiune a sa, o lume paradiziacă.., cu ajutorul unor aplicații, prelucrări, setări..., este acea metodă prin care mă pot regăsi și îmi pot da seama cine sunt; fotografia este pentru mine ca o terapie, e o pasiune arzătoare...e un lucru la care nu pot renunța, pentru că asta mă definește în esență, așa…mă regăsesc…eu.

Când am aparatul între mâini simt că nimeni și nimic nu mă poate opri, simt cum dețin controlul, simt acea liniște interioară, acel entuziasm, mă simt eu, simt acea încredere puternică de sine și acea mândrie arzătoare. Nu am vreun curs făcut...dar eu sunt de părere că dacă facem ceva cu pasiune, cu plăcere, cu implicare și ambiție, când faci ceva cu pasiune...deja faci acel lucru cât poți tu de bine...pentru ca aceste sentimente îți stârnesc dorința de a învăța, de a afla lucruri noi, de a te documenta, de a experimenta...iar acest “învățat” nu mai are același înțeles pentru noi pe care îl are în viața noastră cotidiană de elevi sau studenți, acel înțeles de ”tocit”, deoarece fotografia este un domeniu prin care se învață experimentând, analizând, creând, comparând. Mi-am descoperit acum 4 ani aceasta pasiune...și am evoluat...nu m-am lăsat de la prima critica, de la primul eșec, am continuat și am continuat pentru că da, pasiunea mai înseamnă și ambiție, implicare și mai ales dăruire...iar acum...acum pot doar sa mă mândresc cu asta...pentru că am ajuns unde mi-am dorit...pentru că fac ceea ce îmi place, având marea oportunitate de a evolua și de a performa. Pe lângă toate aceste lucruri, fotografia este un domeniu care permite cunoașterea de oameni noi care au aceleași pasiuni ca tine, persoane de la care vom avea ce învăța, cu care putem face schimb de experiențe…evoluând.

Așadar, credeți în propria voastră pasiune și mai ales în puterea de transmitere a artei.


Articol redactat de Nechifor Rhiana.

Articol editat de Stoica Răzvan-Daniel.

Design-ul articolului este realizat de Nechifor Rhiana.

Tags

Nechifor Rhiana-Teodora

14 y.o || ✍︎ moisil |•28.12•| ⇨ ♑︎ photographer // designer insta acc: @rhiana.teo_ photo acc: @rhia_photos_

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.