Fonduri europene 101

May 9, 2022

Probabil ați auzit cu toții de fondurile europene, banii trimiși din Vest românilor care au inițiativa să-și deschidă propria afacere, în special dacă faceți educație antreprenorială anul acesta și vreți să le accesați pentru afacerea voastră fictivă. Totuși, trăim într-o societate capitalistă, și nu are sens ca banii europeni să apară pur și simplu și să ne fie dați din bunăvoința țărilor mai dezvoltate, fără să plătim și noi pentru ele într-un fel sau altul. Se cade, deci, să ne punem niște întrebări. De unde vin fondurile europene? De ce ne sunt puse nouă la dispoziție? Și, pentru viitorii antreprenori, cum le accesăm? În acest articol voi încerca să răspund la aceste întrebări, pentru că informația este putere, iar informarea cu privire la fondurile europene vă va da puterea de a le accesa pentru a începe și dezvolta propria afacere. Seize the opportunity!

1. De unde vin fondurile europene?

Termenul de fonduri europene este unul care acoperă mai multe categorii de fonduri. Numele lor oficial este “Fonduri Europene Structurale și de Investiții”, și sunt împărțite în mai multe categorii, fiecare cu rolul de a susține un domeniu: agricultură, infrastructură, energie, transport etc. Sunt finanțate direct din bugetul Uniunii Europene, care este la rândul lui finanțat în majoritate de contribuțiile statelor membre, din bugetele lor de stat. Bugetul de stat este finanțat de taxe, deduse de la cetățenii UE. În concluzie, fondurile europene sunt finanțate de plătitorii de taxe din țări cu o contribuție mai mare la bugetul european, dar cum și România este un contribuitor la bugetul european, teoretic o parte din fonduri sunt returnați Uniunii prin contribuție.

2. De ce ne sunt puse la dispoziție fondurile europene?

Principalul rol al fondurilor europene este să echilibreze diferențele dintre țările vestice, care au fost ajutate de SUA după Al Doilea Război Mondial și țările estice, din fostul bloc sovietic, aflate în dezavantaj prin lipsa ajutorului financiar american. Din cauza poziționării geografice inoportune, România a fost una dintre țările preluate de comunism după război, iar în anii ce au urmat Revoluției din '89, deși capitalistă, România nu a reușit să ajungă la nivelul la care au ajuns statele vestice după decenii de susținere americană. Așadar, după intrarea noastră în UE în 2007, ne-au fost puse la dispoziție aceste fonduri pentru a realiza un fel de redistribuire a averii între țările bogate și cele sărace. În momentul de față, economia românească nu este în cea mai bună formă, iar rolul fondurilor europene este de a atrage antreprenori în ariile în care este nevoie de afaceri românești.

3. Cum accesăm fondurile europene?

Acum câțiva ani, fondurile europene erau imposibil de obținut dacă nu cunoșteai pe cineva în conducere care să te ghideze prin cerințele destul de specifice ale Uniunii Europene. Procesul în România este încă destul de birocratic, ca majoritatea proceselor, criteriile de selecție sunt stricte, legislația este inaccesibilă omului obișnuit, iar ca să le primești trebuie să dovedești prin documente și teste că afacerea ta merită susținută (mai ceva ca la Imperiul Leilor). Din fericire, au apărut pe piață firme specializate în obținerea de fonduri europene, care să faciliteze procesul și să se ocupe de partea grea. Deși este îngrijorător că birocrația este atât de gravă că necesită o firmă specializată care să se ocupe de ea, piața se adaptează tot timpul la cerere. Așadar, vești bune! În 10-20 de ani, dacă te hotărăști să începi o afacere și vrei fonduri europene, ai toate șansele să obții finanțare, printr-o firmă specializată, sau chiar pe cont propriu, în funcție de cum evoluează lucrurile.

Acum că am aflat ce sunt de fapt fondurile europene și la ce folosesc ele, dacă încă sunteți devotați procesului și ideii voastre, fondurile europene sunt oportunitatea perfectă de a vă lansa afacerea visurilor voastre. Chiar dacă lucrurile încă par imposibile, iar piața este ocupată de oameni cu “relații”, un domeniu o să aibă întotdeauna nevoie de oameni competenți și dedicați. În fond, pentru asta există finanțarea europeană- pentru oamenii viitorului, pentru o Uniune Europeană care să reziste valurilor de schimbări care lovesc constant lumea, și care să rămână unită.

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.