Fericirea ca proces chimic

Mar 21, 2022

Ce ai face dacă într-o zi, toate lucrurile care te făceau fericit nu te mai fac să simți nimic?

Te uiți la filmul tău preferat, mănânci ceva ce-ți place, și îți inspiră doar indiferență. Faci lucruri care te umpleau de energie pozitivă înainte și tot ce simți este oboseala acțiunii, nu și plăcerea ei. În plus, orice ai face, nu poți să scapi de monotonia care s-a așternut asupra vieții tale, iar încercările de a schimba ceva par inutile și te lasă fără energie. Viața are feeling-ul unui telefon pe 15% baterie- nu poți să faci nimic cu el, pentru că își consumă energia în câteva minute, iar încărcătorul de care ai nevoie, adică lucrurile care îți făceau plăcere, nu mai au niciun efect asupra ta.

Sună oribil, nu-i așa?

Dacă ți-aș spune că este un lucru real, care i se poate întâmpla oricui, oricând, inclusiv ție?

Există o explicație științifică pentru lipsa bucuriei și a poftei de viață. De fapt, aceasta este cauzată de un proces chimic la nivelul creierului, sau mai degrabă de eșecul unui proces chimic. Fericirea este indusă în două feluri- prin producția de dopamină și prin producția de serotonină.

Dopamina este asociată cu fericirea de scurtă durată, produsă de creier și recepționată de receptorii de dopamină. Apare atunci când se întâmplă ceva care te face fericit pe moment- câștigi la un joc sau iei o notă bună la un test.

Serotonina, în schimb, este asociată cu starea generală de fericire. Este stimulată de mediul înconjurător, în special de lumină și de vremea bună, de relaxare, de activitate și de ce mâncăm.

Ca să fim cu adevărat fericiți, avem nevoie atât de dopamină, cât și de serotonină. Serotonina însă este greu de menținut în lumea în care trăim, în care un stil de viață sănătos și un mediu permanent favorabil sunt posibile doar în teorie. Dopamina, pe de altă parte, este ușor de produs. Problema este la receptori.

În momentul în care creierul este obosit și stresat (de prea mult învățat, de pildă), receptorii de dopamină nu mai funcționează cum trebuie. O situație similară este cea a jocurilor de noroc, care abuzează receptorii până când nu mai percep dopamina. La categoria “jocuri de noroc” sunt incluse și lootboxurile din jocuri video, sau sistemele gacha, care simulează, la o scară mai mică, surplusul de dopamină dat de riscul și emoția unui joc de noroc real. Când receptorii nu își fac treaba cum trebuie, atunci dopamina, chiar dacă a fost produsă și eliberată în creier, nu va avea niciun efect asupra ta, și acțiunea prin care ai eliberat dopamina nu te va face fericit.

Cu alte cuvinte, faptul că viața pare gri și monotonă, iar nimic nu te mai face fericit ca înainte, este din cauza receptorilor “arși”, care împiedică tot procesul. Chiar dacă tu îți dai seama că ar trebui să fii fericit, sentimentul nu se declanșează, iar receptorii nu o să facă ce vrei tu, decât dacă îi lași să-și revină din starea de burnout.

Vestea bună e că recuperarea completă a receptorilor este posibilă, dacă sunt lăsați să se odihnească. Deci, dacă intri într-o stare de indiferență totală, cel mai bun mod de a lupta împotriva ei este să ai grijă de tine, să dormi suficient și să nu faci activități care le fac rău receptorilor tăi de dopamină.


Articol redactat de: Neacșu Ana- Florentina

Articol editat de: Chițulescu Andreea

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.