Marie Curie, femeia care a scris istorie

Mar 21, 2022

   Marie Curie - o figură reprezentativă a științei, prima femeie care a obținut un Premiu Nobel și singura persoană care a fost răsplătită de două ori cu acesta, în două domenii diferite. Marie Sklodowska s-a născut la 7 Noiembrie 1867 într-o familie numeroasă, cu posibilități materiale reduse. Tatăl ei, Wlaydyslaw era profesor ( ulterior a primit postul de director al unei școli publice), iar mama sa, Bronislawa, era educatoare și muziciană.

  Marie a primit educația generală în cadrul unor școli locale, iar pregătirea științifică de la tatăl ei (care era profesor de fizică și matematică). Când avea doar 10 ani, mama ei a murit de tuberculoză, iar un an mai târziu, una dintre surorile ei a murit de tifos. În acea vreme, femeile nu aveau voie să studieze la universitate, astfel că Marie a studiat în secret la Uniwert Latajacy, o rețea educațională clandestină din Varșovia.

  În 1834 ea îl cunoaște pe Pierre Curie, viitorul ei soț. Un an mai târziu, se căsătoresc. Ei descoperă poloniul în 1898 (denumit după țara ei natală) și ulterior radiul, care se dovedește extrem de util în medicină. Radioterapia distruge celulele bolnave și vindecă anumite forme de cancer. În 1903, Marie își ia doctoratul în științe, tot atunci primește premiul Nobel, pe care îl împarte cu soțul său și cu Antoine Henri Becquerel, distincție primită pentru descoperirea radioactivității. La puțin timp, Marie se confruntă cu o nouă tragedie, soțul său, Pierre, moare într-un accident de mașină. Cu toate acestea, Marie va continua munca: în 1903 preia postul lui Pierre de profesor universitar la Facultatea de Științe (devine prima femeie care deține această funcție în cadrul universității), în 1908 devine profesor titular, în 1910 este publicată teza sa fundamentala despre radioactivitate, iar în 1911, Marie primește cel de-al doilea premiu Nobel din cariera ei, de aceasta dată la chimie, pentru teoria izolării radiumului pur.

  Ea a lucrat și alături de fiica sa, Irene Joliot-Curie, pe care a inspirat-o să urmeze la rândul ei o carieră științifică, astfel că în 1935, Joliot-Curie este și ea premiată cu un Nobel în chimie. La 4 Iulie 1934, Marie Curie a murit într-un sanatoriu francez, din cauza anemiei aplastice, o boală în care corpul nu mai produce suficiente celule roșii. Afecțiunea ei a fost asociată cu expunerea îndelungată la radiații pe parcursul cercetărilor ei științifice.

 Pe lângă munca remarcabilă depusă în domeniile științifice, Curie a avansat rolul femeilor în știință și în societate.

 „ Viața nu este ușoară pentru niciunul dintre noi. Dar de ce? Trebuie să avem perseverență și, mai presus de toate, încredere în noi înșine. Trebuie să credem că suntem înzestrați cu ceva și că acest lucru trebuie atins” (Marie Curie 1867-1934)


Articol redactat de Grigore Alice.

Editat de Botescu Ioana.

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.