Fantasticul

Oct 15, 2021

Adesea, regăsim fantasticul ca un subiect plictisitor despre care ni se predă la școală pentru a înțelege mai bine operele literare și cum au ajuns acestea să impresioneze generații, înglobându-se astfel în amintirea oamenilor.

Dar, fantasticul reprezintă mult mai mult de atât. Îl putem privi din mai multe perspective, de la literară la socială, dar scopul său final rămâne același, o invitație la a depăși limitele condiției umane, singura diferență fiind modul în care această invitație este aplicată și cu ce motiv.

Fantasticul este în fond produsul imaginației omului. Acesta poate fi definit ca orice depășește simțurile de bază ale omului și relaționarea cu care ar fi imposibilă în lipsa conștientului care să ne ofere o metodă de înțelegere a acestuia. Fantasticul este intrigant tocmai din acest motiv: îl putem percepe doar prin produsul propriei noastre ființe. Astfel, percepția elementelor fantastice diferă de la om la om datorită experiențelor diferite de viață, mediilor diverse din care provenim și a cunoștințelor fiecăruia în anumite domenii.

De multe ori, în literatură, o artă la care îmi place să mă raportez datorită complexității sale, fantasticul reprezintă o modalitate de redare a unor elemente reale fără a le denumi propriu-zis. Astfel, autorii reușesc să atingă subiecte taboo prin intermediul unor paralele fără a putea fi direct criticați și lăsând înțelegerea mesajului la latitudinea cititorului, fie el calificat sau nu. Această modalitate este foarte asemănătoare cu travaliul visului, precum îl descrie Sigmund Freud în lucrarea sa „Despre vis” și anume comunicarea unor idei este realizată prin intermediul trasării de paralele între elemente, sentimente sau evenimente care pot avea, sau nu, un miez comun ce poate varia de la o întâmplare din timpul zilei precedente la un episod traumatic, solidificându-se astfel legătura dintre fantastic și subconștient. Precum visul poate fi considerat un mod de comunicare dintre subconștient și conștient, așa poate fi cosniderat și fantasticul.

Subconștientul uman este permanent activ, chiar și atunci când nu îi receptăm direct activitatea. Empatia, intuiția și înmagazinarea sentimentelor în raport cu amintirile, toate au loc în această sublimă secțiune a minții umane. Noi nu putem accesa în mod direct subconștientul, dar în timpul visului, conștientul nostru primește anumite informații din partea acestuia, care pe urmă vor fi procesate. Acesta este rolul conștientului, el reprezintă rațiunea umană și abilitatea noastră de a procesa sentimentele și emoțiile, de-a le găsi sursa și a le înțelege efectul. Astfel, mintea este o paralelă concretă la fantasticul (subconștientul) pe care-l putem găsi în literatură și înțelegerea mesajului operei de către cititor în urma analizei fantasticului (conștient).

În cadru social, fantasticul este adesea privit ca o distragere, ca ceva ce nu poate fi atins niciodată, ca un vis frumos, ca o utopie. Dar, fantasticul este într-o continuă schimbare dintr-un motiv: evoluăm. Acum 200 de ani, să călătorești „peste 7 mări și 7 țări” ar fi fost considerat fantastic, însă cu progresul tehnologiei, putem face acest lucru într-o singură zi. În epoca contemporană, fantasticul reprezintă în general magie, întrucât știința este într-un punct foarte avansat, dar rămâne întrebarea: De ce nu mai credem că ceea ce numim acum magie, nu va deveni realitate? Un motiv clar este secolul XX, care este marcat de apariția realismului ca și curent literar, de cele două Războaie Mondiale și de minimalism. Oamenii au devenit mult mai centrați pe realitate, fiind forțați de condițiile de viață create de Revoluția Industrială. Dacă în timpul iluminismului, ideile erau în centrul atenției, brusc practica devine mult mai importantă. Putem observa astfel, cum la nivelul psihicului colectiv, activitățile economice, obiceiurile și evenimentele la scală largă pot schimba natura percepției minții umane.

Societatea umană, chiar și în psihicul ei colectiv este dominată de segregarea grupurilor sociale. Revin la exemplu iluminiștilor care își creau propriul lor mediu artificial, alcătuit doar din gânditori care în mod evident puneau accentul major pe idei și filosofie. Și acum, dacă am observa, diferitele pături sociale interpretează fantasticul diferit: pentru unii reprezintă lipsa limitelor materiale, pentru alții este o problemă de natură filosofică, pentru alții o pierdere de timp și tot așa. Astfel, observăm cum fantasticul deși secundar științei este în continuare un motor de progres al societății, dar în moduri diferite, fie spre bunăstare materială, fie spre iluminare sau necunoscut.

Imaginația nu ne-a îngrădit niciodată, însă societatea umană prin structura ei socială compensează suficient. Totul poate fi atribuit unui grup social ca și caracteristici generale ale lor, cunoscute sub numele de stereotipuri. Acestea nu sunt general valabile, dar iarăși din nevoia de simplificare a omului, este aplicată tirania majorității, iar o bună majoritate din exteriorul acelui grup va accepta stereotipurile ca adevăruri de necontestat, pretizându-se ulterior cunoscători ai condiției respectivilor. De-a lungul timpului, societatea s-a mulțumit cu aceste atingeri ale suprafeței, fără a mai cerceta în amănunt, motiv pentru care fantasticul și-a pierdut valoarea odată cu timpul, întrucât pentru înțelegerea sa este necesar un nivel de analiză mai avansat și nu doar atingerea suprafeței.

Așadar, fantasticul reprezintă pe lângă multele sale valențe de-a lungul istoriei, un mod de a observa nevoia de simplificare a omului. Știința a devenit mai complexă, în detrimentul abilității noastre de a comunica cu ce se regăsește sub simțuri. Limbile sunt mai simple, obiceiurile sunt mai simple, ocupațiile sunt mai simple, fantasticul este mai simplu și toate datorată nevoii de eficacitate adusă de Revoluția Industrială. Vrem să facem totul mai eficient, dar întrebarea rămâne: Oare merită să sacrificăm complexitatea ființei umane pentru activitățile cotidiene?

Articol realizat de Cismaru Lucian.

Articol editat de Covrig Izabela.

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.