Electorale în Moisil

Oct 15, 2021

Dacă cineva ar veni la tine și ar lua toate deciziile în locul tău cel mai probabil te-ai enerva. De ce? Pentru că este dreptul tău să decizi. Este dreptul tău să alegi cine va fi următorul președinte- acum al Consiliului Elevilor, mâine al României. Alege să iei singur deciziile care îți aparțin. Votează!

În data de 11 octombrie s-au organizat alegeri în Colegiul Național "Grigore Moisil". Au existat 5 locuri libere: un președinte, doi vicepreședinți, un secretar și un elev în Consiliul de Administrație (obligatoriu major). Alegerile s-au desfășurat pe platforma oficială pentru a ne afla în deplină siguranță.

Botescu Ioana

Primul interviu pe care îl voi prezenta este cel al Ioanei Botescu, fosta președintă a Consiliului Elevilor în anul școlar 2020-2021, și vice-președintă în anul școlar 2019-2020. Aceasta, împreună cu Ioan Răducanu ca secretar și Rareș Iorga, Mihaela Sas și Ioana Penea ca vicepreședinți a organizat întruniri lunare ale Consiliului Elevilor, a organizat formularul de Feedback pentru elevi către profesori, a organizat LOVE Box, proiectul "Școli Ambasador", a participat la Adunarile Generale ale Consiliului Municipal al Elevilor București, a organizat concursul "Amintiri din liceu" și a facut multe alte demersuri pentru a ajuta la îmbunătățirea școlii noastre. Însă, cel mai iportant proiect al ei, rămâne "Cronicile Moisil", ziarul școlii noastre.

Interviu:

De ce ai ales să candidezi?
Am simțit că pot să fac o schimbare în școală, iar singurul mod prin care puteam să fac asta era să candidez pentru un post. De aceea prima dată am candidat la vicepreședinte, pentru că postul de președinte nu era vacant, iar în cele din urmă am ales și un nivel mai înalt.

Care a fost proiectul tău preferat?
Am fost implicată în mai multe proiecte în perioada liceului. Dar cred că cel preferat trebuie să fie ziarul școlii. În el mi-am pus trup și suflet pentru că l-am înființat.


Cismaru Lucian

Ce te recomandă pentru această funcție?
Mă recomandă faptul că sunt obișnuit să fiu implicat în activități și faptul că îmi place să mă implic în acestea și să transform comunitatea în care mă aflu într-o comunitate mai bună. Îmi place să ofer oportunități noi pentru toată lumea deoarece și mie mi-au fost oferite. Și îmi place să răspândesc această idee de a ajuta pe toată lumea să se dezvolte și să-și urmeze pasiunile și să găsească ceva ce este al lor.
Consider că mă recomandă spiritul meu de lider, faptul că îmi place să ascult lumea. Nu voi lua niciodată o decizie singur deoarece nu voi știi niciodată totul, iar, atunci este cel mai bine să consulți cât mai multe perspective.


Există proiecte noi pe care le vei dezvolta dacă vei fi votat?
Primele proiecte noi care vor apărea vor fi departamentele adunării generale ale Consiliului Școlar al Elevilor. Sunt patru departamente: Departamentul de Proiecte și Programe care se va ocupa de oportunități și cluburi noi, Departamentul de P.R. care se va ocupa de promovarea activității Consiliului Școlar al Elevilor și al școlii în general, Departamentul de Comunicare Internă care să asigure comunicarea dintre elevi și profesori și Departamentul de Consiliere și Formare Profesională care are rolul să ofere teste de carieră elevilor și să centralizeze oportunitățile de studiu atât în țară cât și în străinătate. Și pe lângă asta vreau să aduc conferințe de tip M.U.N., o filială „Interact” care să ofere posibilități de voluntariat și să implementez inițiativa BEX jr.

Cum vei susține cluburile deja existente?
Ne vom asigura că toate activitățile se desfășoară conform prezentării și că acestea nu dezamăgesc elevii. Acesta va fi rolul departamentului de proiecte și programe pentru elevi, va ajuta cluburile să se organizeze mai bine dacă este necesar.

Care consideri că este cea mai mare problemă în școala noastră și cum o vei rezolva dacă vei fi votat?
Din punctul meu de vedere există două probleme în școala noastră: una pe plan extern, cealaltă intern. Pe plan extern: când lumea aude că înveți la „Grigore Moisil” râde deoarece noi nu suntem implicați în comunitatea Bucureștiului. Problema pe plan intern este că noi suntem un colectiv foarte divers, însă nu foarte implicat, iar între elevi și profesori nu există o comunicare atât de bună. Eu vreau să rezolvăm problema aceasta, să aducem evenimente și să ne implicăm în comunitate pentru că suntem persoane diverse în liceu, să existe activități pentru toată lumea.

Care este motivul pentru care candidezi?
Îmi doresc o schimbare și îmi doresc o comunitate implicată. Îmi doresc să facem ceva nou și să ne bucurăm de acel ceva. Să facem lucrul bine făcut. Să ne luăm în serios, dar nu prea mult, să ne și distrăm.

Dacă ai putea crea școala perfectă, cum ar arăta?
Școala perfectă pentru mine este școala unde fiecare își alege ce studiază. Unde fiecare își poate dezvolta pasiunile, să plece de la școală împlinit și eventual și gata să studieze ceva nou.


Feciuc Alexandru

Ce te recomanda pentru această funcție?
Pentru început, dorința de a face bine. Eu am vrut să candidez de anul trecut la funcția aceasta , doar că nu am avut destulă forță, fiind foarte mic în vârstă pentru a lua anumite decizii destul de importante. Așa că pot spune: m-am maturizat și pot candida anul acesta.
Apoi este dorința de dezvoltare a oricărui domeniu existent în viața mea sau  în viața altora, sprijinul în orice acțiune care aduce beneficii cuiva, curajul de a începe și de a face anumite lucruri.
Voință, curaj, dorință.


Există proiecte noi pe care le vei dezvolta dacă vei fi votat?
Da, pe lângă cele pe care le am în minte, voi asculta și de părerea oamenilor care se vor implica activ în respectivul proiect. Sunt șanse ca noi să rămânem în mediul online, iar dacă rămânem în mediul online nu mai avem legături între clase. Propun organizare de competiții de tip online. Există consiliere la clasa a 12-a pentru viitorul pe care vrei să îl faci. Nu văd o problemă că este la clasa a 12-a, doar ca se poate și mai devreme: la clasa a 11-a, a 10, a 9-a și chiar și la nivel de gimnaziu.

Cum vei susține cluburile deja existente?
Dacă se va putea, voi promova clubul de "Debate", voi promova înscrierile. Nu numai la nivelul liceului, cât și în exteriorul lui, dând din vorbă în vorbă. La fel și la clubul de robotică. Voi veni în clase și voi spune: „Tu! Ești interesat de ceva?” „Păi da, sunt interesat de muzică” „Dacă vrei mai multe detalii, poți veni și mă contactezi la acest număr.”. Pur și simplu. Trebuie să existe o promovare a actualelor cluburi și dezvoltarea lor. Aceasta ține de atracție de fonduri din exterior și implicarea profesorilor dacă se poate și dacă doresc.

Care consideri că este cea mai mare problemă în școala noastră și cum o vei rezolva dacă vei fi votat?
Exista probleme în liceu, sunt sigur, dar nu sunt atât de importante. Dacă mi se zice: „Uite o problemă, să o rezolvăm.” Vorbesc cu echipa și rezolvăm.

Care este motivul pentru care candidezi?
Îmi doresc să schimb liceul. Îmi doresc ca liceul nostru: Colegiul Național „Grigore Moisil” să nu fie doar al 6-lea liceu din București, vreau să se spună că in școala noastră sunt olimpici. Merită toți promovați în afara liceului, la școli gimnaziale, pentru a le demonstra că în liceu avem profesori buni și elevi, de asemenea, buni.
Îmi doresc să creez o legătură între clase la nivelul elevilor, incluziv între clasele a 9-a și a 10-a pentru a nu exista respectivul bullying la început de an; să îmbunătățesc relația elev-profesor și să se facă cât mai multă practică.


Dacă ai putea crea școala perfectă, cum ar arăta?
Școala perfectă poate fi reprezentată la nivel estetic, la dotări și la nivelul oamenilor. La nivel estetic: ar fi o curte a școlii în care să joci fotbal, baschet, unde să existe locuri pentru relaxare împreună cu toți colegii  tăi. O curte în care să fie posibile activități extrașcolare. De exemplu sala de sport este destul de demodată și nu are suficiente dotări. La nivel de elevi și profesori, ar exista ore cât mai interactive și, desigur, practică.

Rezultatele


În urma votului din data de 11 octombrie, președintele Consiliului Elevilor este Cismaru Lucian, vicepreședinții sunt Ion Alexandra, Orezeanu Alexandra și Iorga Rareș (care și-a prelungit mandatul din anul anterior), iar secretar este Șocai Iulia.
Următorul interviu este cel al lui Cismaru Lucian, după ce acesta a obținut funcția în Consiliul Elevilor:

Cum te simți ca nou președinte al Consiliului Elevilor?
Fantastic! Îmi place Consiliul Elevilor în general, iar aceasta este o poziție pe care mi-am dorit-o întotdeauna pentru că mi se pare ceva foarte important care trebuie să fie la nivel maxim de implicare, să facem ceva cu adevărat. Sper să fie un mandat la finalul căruia să pot spune că am făcut toți o treabă bună și că am lăsat ceva bun colegiului nostru.

Care va fi primul proiect pe care îl vei realiza?
Fondarea departamentelor Adunării Generale ale Consiliului Școlar al Elevilor, pe care le-am promis și anume: Departamentul de PR, Departamentul de Proiecte și Programe pentru Elevi, Departamentul de Comunicare Internă și Departamentul de Consiliere și Formare Profesională. Iar, la cererea elevilor, Departamentul Artistic.

Cum va afecta mutarea cursurilor în sistem online activitatea Consiliului Elevilor?
Activitatea Consiliului Elevilor se va desfășura pe cât posibil și în mediul online, iar Adunările Generale, de asemenea. Procedurile vor rămâne aceleași, doar că vor fi mai puțin interactive, nu vor fi aceleași dezbateri, aceeași implicare, vor fi lipsite de culoare.

Ce ai dori să le transmiți celor care nu te-au votat?
Aș vrea să le spun că sper ca în timpul mandatului să îi conving că am meritat voturile, și că, contrar faptului că opțiunea lor nu a fost aleasă, nu înseamnă că lucrurile nu se vor desfășura cum trebuie și nu vom putea lucra împreună.

Ce ai vrea sa le transmiți elevilor din Moisil?
Mesajul meu pentru toți elevii din acest colegiu este: hai să ne implicăm și să facem ceva frumos odată pentru totdeauna în liceul nostru și să nu mai fie nevoie să ne uităm la alții ca să vedem ceva frumos, să putem fi mândrii de liceul nostru, să putem fi mulțumiți de liceul nostru, să putem face în el tot ceea ce ne dorim pentru a ajunge cele mai bune versiuni ale noastre.


Articol realizat de Azoiței Ingrid

Articol editat de Cismaru Lucian

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.