Despre Eros, Psyche și iubirea adevărată...

Ediția Februarie 2021 Feb 15, 2021

         Despre Cupidon a auzit întreg mapamondul, fiind bine cunoscută săgeata sa magică care te face să te îndrăgostești instantaneu, mai ales acum în luna iubirii...Dar, câți știu că numele său real este Eros? Și, mai mult decât atât, câte persoane au aflat despre prea frumoasa sa iubită, Psyche, care, prin înfățișarea sa fermecătoare, a stârnit până și invidia unei zeițe? Iată, așadar, un mit despre încredere și iubire nemărginită, una dintre cele mai frumoase legende ale mitologiei grecești:

         Eros era fiul zeiței Afrodita, zeița iubirii absolute, cea mai frumoasă din muntele Olimp. Psyche era cea mai mică fiică dintre cele trei fete ale unui rege, fiind întruchiparea sufletului uman, în toată puritatea sa. Ceea ce o deosebea, însă, pe Psyche, de celelalte tinere de vârsta ei, era frumusețea unică, fără de asemănare. N-a durat mult până ce inima zeiței Afrodita avea să se umple de invidie, din pricina frumoasei tinere. Voia neapărat să scape de Psyche, întrucât nicio muritoare nu-și putea permite să fie mai frumoasă decât ea, așa că îi poruncește fiului ei, Eros,  să arunce una dintre săgețile lui magice asupra fetei, astfel încât să-i stârnească o dragoste totală față de cel mai înfiorător monstru din lume. Eros a ascultat porunca mamei sale și era pregătit să arunce săgeata asupra tinerei, însă, când a văzut-o așa de frumoasă și de pură, s-a lăsat copleșit de propriile sentimente, îndrăgostindu-se iremediabil. Neputând să îndeplinească ordinul mamei lui, a răpit-o pe Psyche, ducând-o într-o peșteră, ca să o protejeze de ura și invidia Afroditei. O vizita în fiecare noapte, având grijă să nu-și arate chipul, dispărând apoi în zori. Nopți de-a rândul, cei doi tineri s-au iubit, învăluiți de pasiune...

      Surorile mai mari ale lui Psyche au aflat că sora lor este iubită de însuși Eros, fiul Afroditei, și, invidioase, i-au spus că misteriosul bărbat pe care îl iubește în fiecare seară este, de fapt, un monstru. Psyche, îngrozită de ceea ce aflase, într-o noapte, în timp ce Eros dormea profund lângă ea, tânăra se apropie ușor de el cu un opaiț aprins. Biata fată a fost pe loc cucerită de chipul fermecător al tânărului zeu. Era fericită, gândindu-se că surorile sale mai mari s-au înșelat în privința bărbatului pe care îl iubea. Dar, în timp ce-i admira chipul lui Eros, tăcută și fascinată, tânărul se trezește, deodată și, văzând că Psyche i-a descoperit identitatea, se supără peste măsură, întrucât aflase că ea nu avea deloc încredere în el. Rănit și supărat, o părăsește imediat. Psyche ajunge în punctul disperării, căutându-l peste tot pe Eros. Era nespus de tristă, încercând chiar să se sinucidă de câteva ori, însă încercările sale au eșuat...Până la urmă, pașii au purtat-o către palatul zeiței Afrodita, unde a implorat-o pe aceasta s-o ajute. Zeița, dornică de răzbunare, a pus-o pe Psyche să îndeplinească muncile cele mai grele și cele mai chinuitoare. Tânăra ar fi murit cu siguranță, dacă Eros nu ar fi ajutat-o în îndeplinirea sarcinilor date de zeiță. El a iertat-o, în cele din urmă, și cei doi au reușit să răzbească și să se iubească după voia inimii, învingând în fața Afroditei, căci, iubirea lor se baza pe încredere, sprijin și pasiune.

     Acest mit grecesc ne arată că iubirea, oricât de profundă și pasională ar fi ea, fără încredere și fără sprijinul partenerilor unul față de celălalt, se ofilește asemenea unei flori.

Popa Anca Teodora, clasa a XII-a F

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.