Despre artă...

Ediția Noiembrie 2020 Nov 2, 2020

Ce înseamnă arta? Înseamnă imaginație, creativitate și talent? Ei bine, fiecare are părerea sa în ceea ce privește spiritul artistic. Cu toate acestea, cu toții știm că arta reprezintă pentru unii oameni un mod de a se regăsi sufletește, de a se destinde... Artiștii, adesea, au perspective largi asupra mediului înconjurător, și acest lucru îi ajută să-și dezvolte imaginația și creativitatea. Despre cele mai utilizate tehnici în desenul artistic, cât și despre rolul educației artistice în dezvoltarea personalității tinerilor, aflăm de la doamna Bunea, profesoara de educație plastică a Colegiului Național ,,Grigore Moisil’’:

(PA): Ce v-a atras la domeniul artistic?

(BA): Talentul artistic este moștenit de la tatăl meu, încă din copilărie, am mers pe linia asta familială. Am o pasiune pentru desen și un har pe care l-am fructificat datorită tatălui meu.

(PA): Ce rol are educația artistică în dezvoltarea personalității tinerilor?

(BA): Educația artistică este cea mai importantă, din punctul meu de vedere, plecând de la faptul că îți deschide noi orizonturi și către alte discipline,  este foarte important să știi de unde te tragi ca și naționalitate, din cultura poporului tău și, mergând mai departe, să poți și tu să o dezvolți, și să le povestești și altora despre ea.

(PA): Cu toții știm că fiecare culoare are o însemnătate proprie, deci un tablou nu poate să fie pictat oricum... Având în vedere acest fapt, ne puteți spune niște culori calde, care să sugereze armonie?

(BA): Toate culorile sunt frumoase și armonia trebuie realizată, folosind mai multe culori... Întotdeauna trebuie să ne completăm noi, oamenii, unii pe alții, precum culorile care se completează unele pe celelalte. De exemplu, culoarea pe care o prefer este galbenul, tocmai pentru că exprimă bunătate, lumină, căldură, dar și pentru faptul că această culoare mă ajută să armonizez multe alte culori.

(PA): Care sunt tehnicile cele mai utilizate în desen?

(BA): De la simplul desen în creion, până la tehnici mai elaborate. De exemplu, de la desenul în cărbune, creta pastel, poți ajunge până la diferite materiale neconvenționale, pe care să le inventezi singur: să-ți creezi tu propriul cărbune de desen. Se pot creea materialele necesare pentru desen și absolut orice instrument ar transforma o simplă linie, un simplu semn, într-o amprentă. Astfel, poți realiza orice desen dorești.

(PA): Se spune că tabloul unui pictor reprezintă viziunea acestuia, numai că, de cele mai multe ori, elevii nu au curajul să-și facă o viziune proprie... Ce părere aveți despre acest lucru?

(BA): Asta este o cauză a utilizării tehnologiei, și anume, a calculatorului. Copiii își pierd din imaginație, tocmai pentru că încearcă să fure, să copieze ceea ce deja există. Este foarte important să observăm în jurul nostru formele artistice, să le reinterpretăm și să le dăm un alt aspect, așa cum simțim în momentul respectiv.

(PA): Care sunt calitățile cele mai de preț ale unui artist?

(BA): Artistul trebuie să fie sincer cu el însuși, ca să poată să-și exprime pe pânză sufletul. În momentul acela, lucrarea artistului capătă o amprentă proprie.

(PA): Ce sfat le dați elevilor pasionați de desen?

(BA): Celor pasionați le dau sfatul să continue, să studieze, iar pe cei mai puțini pasionați îi sfătuiesc să încerce, măcar puțin, că poate își dezvoltă, încet, interesul. Vorba aceea: ,,Pofta vine mâncând!’’

Interviu luat de Popa Anca Teodora, clasa a XII-a F

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.