Democrația din Uniunea Europeană

May 9, 2022

A fi cetățean al Uniunii Europene,înseamnă că multe aspecte ale vieții noastre sunt reglementate de o entitate ciudată. Este ca și cum o birocrație uriașă ia decizii fără știrea noastră.

Mulți europeni sunt de părere că votul lor în alegerile europene nu ar conta și că UE nu ar fi democratică. Dar cât de democratică este UE de fapt?Poate votul tău să schimbe, efectiv, ceva ?

În statele democratice, politicile publice sunt bazate pe voința poporului, însă poporul nu este un lucru coerent. Numeroase grupuri diverse se luptă pentru influență și putere pentru a crea legi și reguli în folosul lor. Într-o democrație funcțională, există mecanisme de reglementare cu scopul de a creea un mediu echitabil în care aceste dispute să poată fi rezolvate. Prin limitarea mandatelor se împiedică dominanța facțiunilor politice. Însă toate aceste aspecte sunt valabile doar în limitele granițelor noastre. Politicile internaționale nu sunt democratice, ci anarhice. Nicio autoritate centrală nu este suficient de puternică pentru a asigura corectitudinea sau a impune legi, așa că singura lege este tirania celui mai puternic și anarhia. Așadar, în cea mai mare parte a istoriei omenirii, țările puternice au luat ce au vrut de la altele, fie prin șantaj, sau prin violență.

După cel de-al II-lea Război Mondial, Organizației Națiunilor Unite (ONU) a fost înființată pentru a depăși această stare de anarhie, stabilind reguli de conduită a statelor. Dar din moment ce ONU nu are practic nicio putere, iar statele membre au adesea interese divergențe, regulile organizației sunt de obicei ignorate în mod politicos. UE este o formațiune care încearcă să aibă reguli și legi pentru statele membre, care chiar pot fi aplicate, din moment ce Curtea Europeană de Justiție poate lua decizii obligatorii. La început, UE a fost fondată pentru a asigura pacea între națiunile europene și prosperitate pentru continent. Dar de asemenea este o încercare de a conferi statelor membre putere pe plan internațional. E ca un super-stat și aspiră să fie democratic și validat de către toți cetățenii săi. Pentru a reuși, trebuie să rezolve problema diferitilor indivizi, adică țări, care doresc lucruri diferite. Numai că membrii ei sunt state cu priorități foarte diferite. Deci, cum funcționează toate acestea de fapt? Din moment ce UE este extraordinar de complexă, iar politicienii se pricep chiar mai puțin decât oamenii de știință în a denumi concepte, urmatoarele explicații sunt simplificate pentru a fi pe înțelesul tuturor.

Dacă vrem să creăm o uniune democratică, formată din state independente, avem două opțiuni: prima, permitem tuturor să voteze politicienii propriilor state, care apoi să ia decizii pentru Uniune împreună, sau a doua: permitem fiecărui cetățean să voteze în mod direct pentru o instituție independentă care să poată lua decizii obligatorii. Ambele abordări au avantaje și dezavantaje, iar UE a ajuns să aibă un amestec din ambele variante.

Pe lângă Curtea Europeană de Justiție, există patru instituții principale despre care vom vorbi azi, Consiliul European, care este alcătuit din șefii statelor sau guvernelor țărilor membre. Consiliul Uniunii Europene, alcătuit din miniștrii statelor membre. A treia este Comisia Europeană, care este guvernul prin drept al UE, având câte un comisar pentru fiecare stat membru. Și în final, Parlamentul European. Parlamentul este singura parte din UE care este aleasă în mod direct de către tine, dragule cetățean, prin alegerile europarlamentare.

În principiu, toate aceste instituții ale UE se bazează pe votul tău direct sau indirect, fie la nivel național sau european. Însă unele voturi conteaza mai mult decât altele. De exemplu, votezi pentru reprezentantul tău național și astfel contribui la formarea unui guvern național al cărui șef de stat are un loc în Consiliul European. Acești lideri aleg președintele Comisiei UE și comisarii săi, care în cele din urmă sunt validați de Parlamentul UE. Astfel, aceasta este un fel de democrație indirectă. Nu ai ales tu membrii Comisiei, dar ai votat pentru cei care i-au desemnat, și pentru cei care i-au confirmat și îi monitorizează.

Deci, în esență, 2,5 dintre cele 4 instituții UE principale depind de guvernele statelor membre. Dar din moment ce tu, ca cetățean, poți vota direct doar pentru Parlamentul European, întrebarea este urmatoarea: ”Cât de puternic este votul?” și "Câtă influență are votul tău?". La început, Parlamentul European avea foarte puțină influență, dar a devenit din ce în ce mai puternic în ultimele două decenii. Astăzi, trebuie să aprobe legi noi, care pot impune obligativități țărilor membre. De asemenea, votează asupra felului în care bugetul UE este cheltuit și asupra tratatelor internaționale. Parlamentul este astfel foarte influent, și prin urmare și votul tău, chiar și la nivel internațional.

Totuși, spre deosebire de un parlament național, Parlamentului UE îi lipsește o prerogativă importantă. În mod oficial, parlamentul UE nu poate propune singur legi noi acesta fiind deseori sursa argumentului că UE nu este suficient de democratică și că Parlamentului European ar trebui să i se acorde mai multă influență. În acest moment, guvernele statelor membre sunt cele care controlează UE în mare măsură. Acordând Parlamentului UE mai multă putere, ar face UE, ca întreg, mai democratică, în schimb, ar diminua influența statelor membre. Nu este clar care abordare este mai bună. În cele din urmă, rămâne ca statele membre și noi cetățenii, să decidem în ce direcție se va dezvolta Uniunea.

Bun,putem sa tragem o concluzie? Ca întreg, UE nu este la fel de democratică precum sunt majoritatea statelor sale membre, dar este totuși democratică. Dacă nu îți plac deciziile luate, cum ar fi drepturile de autor, de exemplu, te poți interesa ce anume au votat reprezentanții tăi și să nu le mai acorzi votul tău. Eforturile de a face UE mai democratică, sunt strâns legate de cine deține puterea asupra ce. UE este în continuă schimbare. Tu, stimate cetățean, nu votezi doar politicile actuale, ci și felul în care va arăta sistemul în viitor.

Numeroase partide și numeroși politicieni declară că doresc să facă Parlamentul UE mai puternic, întărind astfel și votul tău. Mulți alții, vor să mențină statutul așa cum este, sau chiar să-i mai scadă din putere. Rămâne ca tu să decizi ce crezi că e mai bine pentru viitorul Uniunii. Este la fel de important pentru UE pe cine votezi în țara ta, pentru că, în acest moment, cei pe care îi votezi au cea mai mare influență în Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, a vota și a ține seama de felul cum se schimbă și se dezvoltă instituțiile noastre politice este unul din cele mai puternice lucruri pe care le putem face ca cetățeni. Ultimii ani ne-au arătat că scrutinele electorale pot duce la rezultate extreme. Trebuie să decidem dacă vrem să fim o parte activă a acestui proces. Dacă nu vrem să facem parte din lupta pentru putere politică, o vor face alții.Și s-ar putea să nu ne placă ce vor decide ei pentru noi.

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.