De unde vine Valentine’s Day?

Feb 14, 2022

În fiecare an, pe 14 februarie, sărbătorim Valentine’s Day, sărbătoarea vestică a iubirii, care a luat locul Dragobetelor românești. Noi, românii, am “împrumutat” Valentine’s Day de la Statele Unite ale Americii, după Revoluție. Totuși, de unde a apărut această sărbătoare, și cum a ajuns să fie celebrată la nivel mondial?

Diverse surse istorice susțin că prima instanță a unei sărbători ca Valentine’s Day originează încă din Antichitate, în Imperiul Roman. Festivalul romanilor, numit Lupercalia, sărbătorea dragostea prin ritualuri bizare de fertilitate, cum ar fi sacrificarea unor animale, și o tradiție de match-making random, în care tinerii singuri trăgeau la sorți numele unui partener de sex opus, care era “date-ul” lor pe perioada festivalului. Istoricii presupun că tot de la romani originează și numele de “St. Valentine” al sărbătorii. Legenda spune că împăratul roman Claudius al II-lea a executat doi oameni numiți Valentine, în ziua de 14 februarie, care au fost mai târziu canonizați de Biserica Catolică. Astfel, ziua de 14 februarie a rămas cunoscută sub numele de Valentine’s Day. 200 de ani mai târziu, Roma este convertită la creștinism, iar Biserica interzice toate sărbătorile păgâne, care includ și Lupercalia. Romanii nu erau dispuși să renunțe la tradiția festivalului dragostei, așa că, deschisă la compromis, Biserica a declarat 14 februarie sărbătoare oficială, devenind astfel ziua dragostei.

O altă legendă ce înconjoară formarea sărbătorii susține că unul dintre cei doi Valentine era, într-adevăr, un simbol al dragostei. Acesta oficia nunți pentru soldații romani, fără acordul împăratului Claudius, iar în timp ce era închis pentru această “crimă”, i-a scris o scrisoare unei fete de care era îndrăgostit. Este interesant că în scrisoare s-a semnat “From your Valentine”, o expresie comun folosită și astăzi în țările vorbitoare de engleză.

Rolul romanilor în Valentine’s Day nu se termină aici. Mascota sărbătorii, Cupidon, bebelușul cu aripi de înger și arcul cu săgeți magice, care îi fac pe oamenii nimeriți de săgeată să se îndrăgostească, este nimeni altul decât fiul lui Venus, zeița iubirii și frumuseții din mitologia romană. Romanii credeau că acesta săgeta atât oameni, cât și zei, făcându-i să se îndrăgostească, fiind cel mai probabil sursa simbolului de inimă străpunsă de săgeată, folosit pentru a arăta dragostea străpungătoare simțită pentru cineva.

Întrebarea rămâne următoarea: cum s-a ajuns de la ritualurile de fertilitate și sacrificiile din perioada romană, la florile, ciocolatele și felicitările de acum? Primul om care a făcut legătura dintre Valentine’s Day și dragoste a fost poetul Geoffrey Chaucer, urmat de alți artiști, inclusiv marele dramaturg William Shakespeare, care menționează sărbătoarea în celebra sa operă, “Hamlet”. Prima felicitare de Valentine’s Day provine din 1415, când Ducele de Orleans i-a trimis soției sale o felicitare în timp ce era închis. Felicitările au fost popularizate de-abia la începutul secolului 19. Odată ce Valentine’s Day a fost popularizată, era o chestiune de timp până când s-a trecut de la felicitări la flori, dulciuri și cadouri. De-a lungul timpului, este impresionantă influența pe care această zi a avut-o asupra literaturii, prin poeziile și scrisorile de dragoste oferite de către îndrăgostiți unul celuilalt, demonstrând că oamenii au fost, de la începutul civilizației, în căutarea unui prilej de a-și exprima dragostea prin orice mijloace posibile.

Chiar dacă originile sărbătorii Valentine’s Day sunt înconjurate de neclaritate, iar aceasta este un fel de Dragobete american, dar veridicitatea sărbătorii nu mai contează, acum că a devenit o parte din cultura internațională. Așadar, pe 14 februarie, bucurați-vă de sărbătoarea iubirii. Happy Valentine’s Day!


Articol scris de Neacșu Ana Florentina.

Articol editat de Covrig Izabela.

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.