De ce Europa ?!

Ziua Europei May 9, 2022

Uniunea Europeană : o comunitate de 27 de națiuni europene, “Declarația Schuman”  din 9 mai 1950, drapelul albastru cu 12 stele, Imnul „Oda bucuriei”, deviza „Uniți în diversitate!” și moneda unica Euro sunt principalele repere despre care toți știm mai mult sau mai puțin. Totuși de ce Uniunea Europeană și nu “Alianța a 27 de națiuni “ sau  “Asociația popoarelor europene“ ?!

Răspunsul este unul destul de simplu. Totul a început  în 1958,  când a luat naștere “Comunitatea Economică Europeană”, cu obiectivul inițial de a consolida cooperarea economică dintre șase țări ( Belgia, Germania, Franța, Italia, Luxemburg și Țările de Jos). Ulterior, ceea ce începuse ca o uniune pur economică a evoluat treptat, devenind o organizație care acționează în numeroase domenii de politică: de la politici climatice, mediu și sănătate la relații externe, securitate, justiție și migrație. Astfel, acestă schimbare a devenit și mai evidentă în 1993, când denumiriea de “Comunitatea Economică Europeană” a  fost schimbată în “Uniunea Europeană”.

Acum că am mai răspuns la o curiozitate , principala întrebare rămâne de ce Uniunea Europeană și nu Uniunea Schuman sau Uniunea Dandelion sau orice alt nume al uniunii? Probabil că va gândiți că ceva mai evident de atât nu poate exista, pentru că este clar că poartă acest nume, pentru că este o uniune dintre popoarele aflate pe continunentul Europa. Totuși, întrebarea cea mai potrivită este cine  a “botezat” “bătrânul continent” ?!

Europa a existat ca o construcție conceptuală cu  foarte mult timp înainte  ca  “Comunitatea Economică Europeană” (Uniunea Europeană de astăzi) să se nască. Se spune că grecii antici au împărțit lumea în trei unități majore: Europa, Asia și Libia ( porțiunea de nord a Africii ). Astfel, Ptolemeu ( om de știință ale cărui teorii au dominat știința până în secolul al XVI-lea) a folosit aceste 3 mari diviziuni când și-a prezentat harta lumii în Ghidul Geografiei în secolul al II-lea. Asta demonstrează faptul că noțiunea de Europa este foarte veche, iar pentru originile acestui cuvânt există o serie de teorii.

Cea mai populară explicație se rezumă la o abordare lingvistcă , considerându-se că numele de Europa are o origine descriptivă. Cuvântul Europa poate avea la bază 2 rădăcini provenite din limba greacă antică : "eurys" , care înseamnă „larg” și "ops" , care înseamnă „față” sau „ochi”. Unind cele 2 rădăcini putem ajunge la traducerea de „privire largă”, care ar putea reprezenta o descriere a liniei late a țărmului Europei, așa cum se putea vedea din perspectiva grecilor de pe nave. Totodată, printr-o extensie a expresiei obținute în urma unirii celor 2 rădăcini se consideră că ar putea însemna „continent”.

O altă teorie aprope la fel de populară ca cea prezenta anterior plasează eponimul pentru Europa în mitologia greacă , facând referire la numeroasele versiuni ale poveștilor despre Europa . În prima versiune se spune că Europa era o  frumoasă prințesă feniciană pe care Zeus a răpit-o, după ce a luat forma unui taur alb strălucitor și a dus-o pe insula Creta, unde a sedus-o, nespunându-i ca el are soție, iar astfel, ea devinindu-i amantă.  După ce Europa află adevărul și se simte înșelată, se aruncă de pe o stâncă în mare, însă Afrodita o salvează. Astfel, se spune că pământul pe care a fost adusă de Zeus a primit numele ei. O alta versiune mitologică este una dintre cele mai vechi  și o identifică pe Europa ca fiind una dintre Oceanide, cele 3.000 de nimfe marine care au ocupat un nivel inferior în ierarhia mitologiei grecești. Europa a primit un nume pentru că a fost una dintre cele 41 dintre aceste zeități minore care au fost considerate demne de acest lucru.

O altă explicație care se rezumă tot la o abordare linvistcă, este cea că originea numelui Europa se găsește în limba semitică akkadiană (una din limbile internaționale de civilizație ale lumii antice) care era vorbită în Mesopotamia antică.  Se spune că Europa provine de la cuvântul akkadian “erebu” , care înseamnă „apus de soare”. Din perspectiva mesopotamiană, soarele apusului a coborât asupra  teritoriului Europei, iar asta motivează faptul pentru care această bucată de pământ a fost numită de ei „apus de soare”.  Tot în acest sens, se spune că numele de Asia provine tot din limba akkadiană , ”asu” și înseamnă ” răsărit de soare” , pentru că de la un punct zero din Mesopotamia, soarele ar fi  răsărit din est desupra Asiei de astăzi.

După atâtea teorii referitoare la originea numelui de Europa, este clar că nu putem găsi una exacta și este normal pentru că suntem atât de uniți în diversitate , încât ar fi fost absurd să nu existe mai multe versiuni și legede ale acestei “povești”!


Articol redactat de Cristofan Theodora.

Editat de Botescu Ioana.

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.