Curiozități de Laura Momete

Ediția Noiembrie 2020 Nov 2, 2020

Știați că anul 2020 este Anul Internațional al Sănătății Plantelor?

Plantele și animalele sunt mult mai conectate decât ne-am închipui, iar sănătatea plantelor este decisivă pentru asigurarea calității traiului tuturor viețuitoarelor. Plantele nu pot supraviețui fără ajutorul bacteriilor și ciupercilor care determină calitatea solului și le ajută în dezvoltare. Plantele, la rândul lor, constituie sursa aerului pe care îl respiră animalele și a hranei pe care o consumă, de aceea starea lor de sănătate nu trebuie ignorată. Fiecare copac de pe planetă poate fi un adevărat ecosistem, găzduind păsări, veverițe, insecte, ciuperci, viermi și multe altele. Această legătură este foarte importantă, de aceea Organizația Națiunilor Unite a declarat anul 2020 Anul Internațional al Sănătății Plantelor.

Știați că o specie de copac se poate dezvolta doar cu ajutorul unor animale, precum elefanții? Este vorba despre o specie de copac din Africa, Omphalocarpum elatum, care supraviețuiește cu ajutorul elefanților, singurele animale care pot sparge coaja groasă a fructelor acestuia. Astfel, s-a stabilit o simbioză între copaci și elefanți: elefanții consumă fructele, iar în același timp asigură răspândirea și germinarea semințelor copacilor.

Pentru oameni, plantele au un rol extrem de important, de la securitatea alimentară și reducerea foametei, la calitatea aerului pe care îl respirăm și dezvoltarea economică a unei regiuni. Cea mai evidentă utilizare este în domeniul alimentar (cereale, legume, fructe, plante furajere), însă rolurile plantelor sunt complexe. Copacii sunt cei care eliberează oxigenul necesar vieții, preiau dioxidul de carbon din atmosferă, asigură reducerea poluării aerului prin captarea prafului, reducerea poluării fonice, prin amortizarea zgomotelor ambientale, asigură umiditatea solului prin reținerea apei, ancorează solul și previn eroziunea acestuia și alunecările de teren. Cortinele naturale formate din copaci apără localitățile și drumurile de viscol și depuneri masive și necontrolate de zăpadă. Există și plante utilizate în domenii diverse precum medicină și farmaceutică (mușețel, mentă, rozmarin, iasomie), industria chimică (coloranți și plante aromatice), cosmetică (aloe vera, lavandă), industria textilă (bumbac, in), industria energetică (rapiță, salcie), construcții.

Plantele s-au regăsit de-a lungul timpului și în manifestări estetice, ca atare sau prin reprezentări decorative. În plus, unele plante sunt asociate cu evenimente speciale din viața omului precum laurul care este un simbol al victoriei, planta fiind asociată cu triumful încă din antichitate, grecii premiindu-i pe cei care câștigau Olimpiada cu lauri.

Marieta Sakalin, expert în cadrul Programul de Mediu al Organizației Națiunilor Unite, a afirmat că sănătatea plantelor este din ce în ce mai amenințată de modificarea climatică, iar oamenii, prin acțiunile lor, au degradat ecosistemele, au redus biodiversitatea și au creat noi nișe unde dăunătorii pot prospera. De aceea protejarea platelor, acțiunile de prevenție și abordarea eco-sistemică sunt măsuri și responsabilități pe care atât instituțiile publice, cât și fiecare dintre noi trebuie să și le asume.

Haideți și noi să contribuim la sănătatea plantelor! Plantele, dincolo de valențele biologice, au și valențe estetice și ne fac fericiți, ne dau o stare de calm și un decor frumos pentru casă sau grădină.

Articol scris de Laura MOMETE, clasa a V-a A

Ilustrație: Miruna SUVALCU

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.