Cum să te integrezi într-un colectiv nou

Ediția Noiembrie 2020 Nov 2, 2020

Probabil mulţi dintre noi am privit cu teamă începutul şcolii într-un colectiv nou. Eu, cel puţin, am avut multe emoţii, crezând că nu mă voi integra. Dacă noii colegi nu mă vor plăcea? Dacă nu îmi voi face prieteni? Cum mă voi descurca într-un colegiu, fiind şi printre cei mai mici din şcoală?

Un prim sfat ar fi să nu fii timid şi să nu priveşti în pământ. Zâmbeşte şi nu fi morocănos! Cu siguranţă, mai este cel puţin o persoană nou venită, în aceeaşi situaţie ca tine. Este bine să ai o atitudine pozitivă. Încearcă să stabileşti contact vizual cu colegii tăi şi să te porţi cât mai natural. Atunci când te prezinţi fă-o într-un mod plăcut, fără să pari îngâmfat sau nepoliticos. Spune-le de unde vii şi cât de încântat eşti să faci parte din noua clasă. Ai putea spune chiar o glumă.

Dacă nu ştii cum să începi conversaţia, poţi apela la câteva trucuri. De exemplu, te poţi preface că ai nevoie să împrumuţi un pix sau o coală de hârtie. Apoi încearcă să găseşti o preferinţă sau o preocupare comună cu colegul respectiv şi eventual să faceţi schimb de numere de telefon.

În pauză, alătură-te unui grup şi nu sta stingher în bancă. Te poţi oferi să împarţi gustarea sau nişte dulciuri cu noii tăi colegi. Nimeni nu poate refuza o bucată de ciocolată! Poţi discuta despre sport, muzică, filme sau cărţile  citite.  Poţi avea, ca din întâmplare, o carte sau un CD în ghiozdan, pe care să le oferi împrumut. Chiar dacă iniţial ţi se pare că nu ai multe lucruri în comun cu restul colegilor, fii deschis şi documentează-te cu privire la pasiunile lor. Nu ştii niciodată când poţi sa îţi descoperi un talent sau un hobby nou!

Ascultă când se vorbeşte! Aceasta este o formă de respect şi cei din jur vor aprecia. Nu acapara discuţia!

Te poţi înscrie la cercuri sau opţionale. Aşa vei cunoaşte mai bine noua şcoală (laboratoarele, sala de sport şi, mai ales, cantina) şi vei petrece mai mult timp cu noii colegi şi profesori.

Dacă vezi vreun copil trist sau abătut, adresează-i-te şi arată-i că îţi pasă de problemele lui. Empatizează, încercă să afli ce îl nemulţumeşte. Astfel, îl ajuţi şi pe el şi eviţi să treci şi tu printr-o situaţie asemănătoare. Încearcă  să nu-i judeci pe cei din jur! Nu te amesteca în intrigi sau bârfe! Arată-ţi disponibilitatea să ajuţi şi dorinţa de a te integra în noul colectiv.

Poţi să socializezi şi în afara şcolii. Observă ce copii au acelaşi drum spre casă ca tine şi mergeţi împreună. În acest fel, puteţi continua discuţiile din pauză (sau cele din timpul orelor).

După-amiază sau în weekend te poţi întâlni cu colegii, să lucraţi la proiectele şcolare ( aceasta este partea bună din a avea teme  şi aici profesorii îţi sunt de mare ajutor). Totodată, puteţi ieşi împreună în parc sau la un film, teatru sau spectacol. Chiar dacă nu practici un sport de performanţă, îţi poţi încuraja colegii din tribune şi le poţi fi alături atât la victorii cât şi la înfrângeri. Zilele de naştere sunt o altă oportunitate să socializezi cu noii colegi, la fel ca excursiile organizate cu clasa. Nu refuza invitaţiile!

Mutarea într-o şcoală nouă aduce cu ea multe provocări. În prima săptămană, eu am reuşit să mă rătăcesc prin şcoală de două ori şi, de fiecare dată, colegii mai mari mi-au arătat drumul spre clasă. Cu siguranţă, aceste provocări se depăşesc mai uşor împreună cu prietenii. Trebuie doar să aveţi încredere în voi şi să fiţi voi înşivă!

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.