Cum să obții note mari la Evaluarea Națională?

Jan 28, 2022

Mai sunt 5 luni până la Evaluarea Națională. Aparent, poate părea puțin timp, dar cu motivație și muncă poți face progrese uriașe! Dacă nu te simți suficient de pregătit, îți recomand să rămâi aici în continuare și să afli câteva ponturi despre cum să gestionezi cu brio această situație, fie sfaturi venite din experiența personală, fie lucruri pe care mi-aș fi dorit să le fi știut când eram și eu clasa a 8-a.

Evaluarea Națională m-a speriat și pe mine. Când am început clasa a 8-a eram destul de calmă și optimistă, dar această pozitivitate a început să dispară încetul cu încetul. Am fost dezamăgită când am aflat rezultatele de la simulări. Știam cât de mult muncisem, dar totuși nu reușisem să obțin nota dorită, cel puțin la proba de la matematică. Atunci a început adevăratul stres. La început mă motiva să lucrez mai mult decât de obicei, dar ulterior m-a făcut să devin extrem de pesimistă și apatică. De fiecare dată când luam o pauză de la învățat, mă simțeam extrem de vinovată: de ce mă uitam la tv sau citeam o revistă când în câteva luni mă aștepta examenul?! Așa că am început să lucrez din ce în ce mai mult. Lucram culegeri peste culegeri până la ore târzii, mă odihneam foarte puțin, iar dimineața mă așteptau orele de meditații. Ce s-a întâmplat după? Ei bine, am fost destul de obosită în zilele în care am susținut examenul, iar greșelile făcute erau rezultatul neatenției (consecință a oboselii constante), nu al neștiinței. Am regretat că am ales să mă suprasolicit, pentru că deși am obținut notele dorite, în adâncul meu știam că aș fi putut mai mult.

Acum că ți-am povestit experiența pe care am avut-o eu în clasa a 8-a, urmează să îți prezint câteva dintre lucrurile pe care consider că ar trebui să le știi dacă și tu ai Evaluarea Națională anul acesta.

Cred că dincolo de toate, cel mai important lucru este să îți gestionezi emoțiile corespunzător și să păstrezi un echilibru. Știu că majoritatea îți spun să nu te stresezi deloc, dar e imposibil. Așa cum ți-am mai zis, pe mine, una, stresul (până la un anumit punct) mă motiva să lucrez, să dau tot ce am mai bun din mine. Bineînțeles, dacă depășește anumite limite, stresul se va transforma într-o problemă destul de mare, pentru că s-ar putea să devii și tu apatic și deprimat. Așadar, cum am precizat anterior, încearcă să îți echilibrezi emoțiile. Cea mai mare temere a mea (și cel mai probabil a majoritatea elevilor de a 8-a) era că nu voi intra la liceul mult-dorit (deși am fost admisă unde îmi dorisem, am realizat ulterior mai multe aspecte pe care ți le voi spune și ție; ei bine, nu e un capăt de lume dacă nu ești admis la liceul/profilul dorit, îți garantez că există și alte opțiuni care ți se potrivesc, doar pentru că nu ai intrat acolo nu înseamnă că nu ai muncit sau că nu ți-ai dat suficient silința. Poți învăța oriunde. Te poți face remarcat și apreciat oriunde. Îți poți face prieteni oriunde. Totuși, dacă îți dorești cu ardoare să studiezi la liceul/profilul x, ai posibilitatea de a te transfera ulterior.). Evaluarea Națională este momentul în care îți arăți cunoștințele dobândite în cei 8 ani de școală. De aceea, ți-aș recomanda să dai tot ce ai mai bun din tine, pentru că e prilejul perfect de a-ți pune în valoare calitățile pe care le deții, dar ai grijă să nu lucrezi mai mult decât poți, pentru că suprasolicitarea nu are efecte tocmai benefice asupra ta și asupra randamentului tău.

Încă un aspect important pe care ar trebui să îl ai în vedere dacă îți dorești o notă mare la examen ar fi modul în care îți gestionezi timpul și activitățile pe care le ai de făcut. Chiar dacă nu ești o fire organizată, încearcă să îți întemeiezi un program zilnic pe care să îl respecți. Ai grijă să alternezi învățatul cu relaxarea. După ce ai realizat ceea ce ți-ai propus în ziua respectivă, destinde-te: vizionează un film, fă plimbări în natură, ascultă muzică. Poți afla mai multe despre cum să îți creezi propriul orar din link-ul atașat mai jos:

How to Create a Daily Routine That Works For You

Acum trecând la partea propriu-zisă, învățatul, îți voi spune cum mi-am făcut eu notițele. Fix cu câteva săptămâni înainte de simulări (care au avut loc în luna martie), adică aproximativ în această perioadă, am citit programa de la examen (atât de la limba română, cât și de la matematică). Am luat fiecare lecție de acolo și i-am făcut un fel de rezumat, cu lucrurile cele mai importante de știut pe subiectul respectiv. Am încercat să mă axez doar pe informațiile importante. Lucrurile pe care deja le știam le-am lăsat deoparte, și m-am focusat pe lecțiile pe care nu le stăpâneam prea bine. Pe unele le-am înțeles în cele din urmă de una singură, pe altele le-am înțeles prin intermediul celorlalți. Pe lângă profesorii de la meditații, cărora le ceream ajutorul ori de câte ori aveam o nedumerire, au fost și două canale de YouTube pe care le consultam când eram nesigură pe ceva anume. Voi atașa mai jos link-urile canalelor despre care vă vorbesc, mai precis: la matematică - “Vera Pe YouTube” (Vera e tare simpatică și explică într-un mod aparte lecțiile de mate care le dau elevilor bătăi de cap. Pe canalul ei găsiți zeci de videoclipuri în care prezintă lecții din programa de la Evaluarea Națională), iar la limba română - Cristina Tunegaru (Cristina explică nenumărate lecții de gramatică și literatură, răspunde întrebărilor de la elevi și rezolvă teste de antrenament). Dacă doriți să înțelegeți mai bine anumite noțiuni, sau din contră, doar să vă verificați cunoștințele avute, vă recomand să aruncați o privire pe canalele dumnealor:

https://youtube.com/c/Vera20

https://youtube.com/c/CristinaTunegaruLive

Așadar, încă nu e timpul pierdut să te pregătești pentru examen. Fii motivat, focusează-te pe obiectivele avute și nu înceta să crezi în tine!


Sper că ponturile mele ți-au fost de ajutor. Baftă tuturor la Evaluarea Națională! :)


Articol redactat de Grigore Alice.

Editat de Stănescu Antonia.

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.