Cum absolvim școala vieții?

De la noi pentru voi Feb 15, 2021

Pornind de la sintagma ,,Cât trăim învățăm!", consider că această așa zisă ,, școală a vieții" este esențială, dacă este înțeleasă într-un sens productiv, nu distructiv.

Să începem cu începutul. Personal, asociez acest termen mai degrabă cu ideea de acumulare a experienței, decât cu ideea de a fi ,,cool", așa cum susțin unii. Aici vine intervine întrebarea – Cum acumulez experiență? Răspunsul cel mai întâlnit este: odată cu trecerea anilor. Da, sunt de acord, dar ce se întâmplă când întâlnești o persoană în vârstă, sau cum se mai spune ,,cu multă de experiență", de la care te aștepți să primești cele mai bune și practice sfaturi, dar rămâi doar cu niște răspunsuri de-a dreptul evidente?

Atunci te gândești că poate nu vârsta aduce experiența, ci modul în care îți construiești și înțelegi propriile fapte și, mai important, pe cele din jurul tău. Fără să realizăm, de cele mai multe ori  auzim  tot felul de știri și, fără să conștientizăm că putem învăța ceva, luăm aminte. Consider că oamenii sunt un izvor nesecat de probleme și de rezolvări la probleme, fără să realizeze asta. Bineînțeles, sunt unele persoane mai norocoase care își dau seama de roadele izvorului, și procură cele necesare din el, pe când majoritatea se mulțumesc doar cu existența lui.

Ca să ating și partea mai teoretică a întrebării, am descoperit de curând că una dintre cele mai importante și definitorii caracteristici ale speciei noastre a fost BÂRFA. Ea a fost cea care ne-a făcut mai uniți și ne-a dat un avantaj crucial în eliminarea celorlalte rase. Această teorie, cum este descrisă în faimoasa carte Sapiens de Yuval Noah Harari, demonstrează clar că homo sapiens este un animal social, ce are la bază proverbul ,,Să moară și capra vecinului!". Pare ridicol, dar fără această curiozitate de: cine vorbește cu cine, sau cine este împreună cu cine, nu am fi reușit să ajungem în prezent.

Așadar, următoarea dată când mai auziți o știre, fie o bârfă despre cineva, încercați să depășiți pragul de așa e viața sau ai avut ghinion, și să înțelegeți ceva din experiența respectivă, poate că o să vă loviți chiar voi de ea...

Nefiind vorba de o absolvire reală, cu diplome de pus în CV, putem spune că cei care au ,,școala vieții" pot deschide multe uși, sau chiar să construiască ei o ușă acolo unde exista doar pereți. Sunt acei oameni ,,potriviți la locul potrivit" sau ,,Cei care știu mereu ce să zică și când să zică". O persoană de genul, mereu a avut, și va avea ceva de câștigat, deoarece așa cum o spune și descrierea, este mereu atent la detalii și la ce îi preocupă pe alții, știe mereu ce te pasionează și ce urăști sau pe cine. Cum? Pentru că ascultă! Cum comunicarea nu înseamnă doar să vorbești, ascultarea devine cel puțin la fel de importantă ca și vorbirea. De ce? Pentru că a asculta înseamnă implicit și a privi: nu există o ascultare activă fără contact vizual. Privirea este o deschidere către canalele de comunicare. Cu ajutorul ei poți înțelege, mai bine decât din orice manual de dezvoltare personală, dacă persoana cu care vorbești te apreciază, are încredere în tine sau dacă te place .

Deși mulți dintre noi ne declarăm ca fiind ascultători convinși, mult prea puțini o facem eficient. Mulți cred că să asculți înseamnă să îți pierzi timpul pentru că nu te interesează pe tine cât a lăsat X prăjitura în cuptor, tu vrei doar să o mănânci, dar când îți vei dori și tu să faci una, parcă alea 10 minute de ascultare ar fi fost benefice, iar întrebarea – Oare cât trebuia să o las la cuptor? nu își mai avea rostul.

Pe lângă beneficiile culinare pe care le poți avea ascultând, poți dobândi o multitudine de informații și idei de la cei mai ,,Școliți" ca tine. Pornind de la premisa că „Singura înțelepciune este să știi că nu știi nimic” (Socrate), este bine să acceptăm idea că cineva va fi mereu cu un pas deasupra noastră, și că acele persoane sunt cele care trebuie neapărat ascultate. Cum spunea și Diogene „Avem două urechi și o gură, pentru a asculta mai mult decât vorbim”.

Iar, adăugând empatia la capitolul ascultare, putem lega o relație apropiată cu o persoană, deoarece ea reprezintă arta de a te identifica cu sentimentele celuilalt. Empatizând, ai putea înțelege mai bine punctul de vedere, motivația, interesul, pentru a vedea lumea, prin prisma celuilalt. Poți devenii instant o persoană mult mai apreciată.

În încheiere, mi-aș dori să menționez că am folosit metafora, ,,școala vieții”, drept  pretext pentru a sublinia un singur lucru important – Indiferent de vârstă, naționalitate, culoare și religie această zicală este și va rămâne universal valabilă...

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.