Crăciunul în diferite colțuri ale lumii

Ediția Decembrie 2021 Dec 20, 2021

  Crăciunul este, fără dar și poate, una dintre cele mai îndrăgite sărbători din decursul anului. Deși este celebrat în întreaga lume, fiecare cultură și-a pus amprenta într-un mod unic asupra semnificației lui, astfel că tradițiile și obiceiurile diferă de la popor la popor. Iată cum este sărbătorit Crăciunul în diferite colțuri ale lumii:

• Crăciunul în Marea Britanie:

  Pentru britanici, Crăciunul este comsiderat a fi cea mai importantă sărbătoare din an. Acesta a început să fie celebrat începând cu anul 596, odată cu sosirea Sfântului Augustin și a mai multor călugări  în scopul creștinării anglo-saxonilor.

  După cum am precizat anterior, Crăciunul are o însemnătate aparte pentru britanici, astfel că pregătirile ce constau în împodobirea bradului, pregătirea cadourilor pentru cei dragi ori gătitul specialităților de curcan încep  cu mult înainte de ziua de 25 decembrie. Este important de menționat faptul că în Marea Britanie, de Crăciun, mijloacele de transport în comun nu funcționează. Astfel, vedem cum tradițiile și obiceiurile britanicilor sunt extrem de diverse.

• Crăciunul în Cuba

În Cuba, cea mai importanta perioada este Ajunul Crăciunului, denumita “nochebuena” (“Noaptea cea buna”). Masa tradițională înseamnă pentru cubanezi: friptură de porc, fasole neagră servită cu orez și plante tradiționale (Yuca) sub formă de piure.

Familiile numerose se reunesc și, într-o groapa săpată în pamânt și plină de cărbuni acoperiți cu frunze de bananier, frig un porc întreg. Familiile (care în Cuba includ rudele de toate gradele) petrec toată noaptea pe muzică tradițională.

• Crăciunul în Elveția

În Elveția, Samichlaus (Moș Crăciun) are întotdeauna sarcina grea de a aduce și pomul de Crăciun în casele oamenilor. Acest obicei se păstrează încă din 1775. O altă tradiție a elvețienilor este "Parada ridichiilor luminate".

Copiii ajutați de părinți se înarmează cu ustensile specializate și scobesc cu mare grijă câte o ridiche mare, alb-violet, pe care apoi o împodobesc cu diferite crestături și forme (steluțele și brăduții sunt cele mai frecvente decorații).


Similar cu dovleacul de Halloween, în ridichea împodobită, micuții elvețieni pun o lumânare lungă și poartă ridichea ca pe o făclie, ori o agață cu trei sfori fixate la un băț, ca pe un lampion. Conform planului și tradiției, părinții și copiii se întâlnesc în diverse locuri din sat și pleacă la ora 18:00, ordonat și disciplinat, cu ridichiile luminate, spre curtea școlii. Acolo, copiii cânta în cor cântecele.

Articol redactat de Alice Grigore

Articol editat de Lucian Cismaru

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.