Crăciunul: patiseria în Europa

Ediția Decembrie 2021 Dec 20, 2021

Unul dintre lucrurile care îmi plac cel mai mult este că în sfârșit e destul de frig încât pot sta aproape zilnic cu cuptorul aprins, făcând tot felul de dulciuri. Anul acesta mi-am propus să încerc cât mai multe tehnici noi, iar cel mai bun mod de a îmi testa abilitățile de patiserie este să încerc rețete din toată lumea.

Portugalia

Patiseria portugheză este una dintre preferatele mele. Când te plimbi pe stradă în Lisabona, este imposibil să nu dai peste cel puțin cincisprezece patiserii în tot atâtea minute. Iar dulciurile sunt absolut divine! Totul e vanilie și cremă de migdale și caramel și zahăr pudră și ți-ar trebui câteva zile ca să încerci toate felurile de prăjituri.

Pe lângă asta, portughezii iau Crăciunul în serios, iar asta se vede în bucătăria lor. Deși masa lor obișnuită este una simplă (celebrul cod - bacalhau - și legume), dulciurile specifice sezonului sunt fascinante.

Bolo Rei și Bolo Rainha

Prăjitura Regelui și Prăjitura Reginei. Aceste două prăjituri seamănă mult între ele și sunt pline de fructe uscate, nuci, coajă de lămâie și de portocală și, conform tradiției, un bob de fasole și un obiect micuț care poate avea orice formă. Persoana care nimerește felia cu bobul de fasole trebuie să pregătească prăjitura în anul următor.

Sonhos

Sonhos sau Vise, sunt mingi de aluat prăjit care seamănă cu gogoșile și sunt unul dintre cele mai populare dulciuri de Crăciun. Rețeta de bază conține ouă, făină și zahăr, dar uneori se adaugă anumite ingrediente precum morcovii sau dovleacul pentru aromă.

Lampreia de Ovos

Lampreia de Ovos este probabil cel mai straniu desert de sărbători din Portugalia. Ai nevoie de cel puțin 20 de ouă ca să facă această prăjitură extravagantă. Are forma unul pește, cu ochii și gura din fructe confiate iar corpul, pe bază de ouă, zahăr și migdale.

Austria

O altă țară pe care aș vizita-o din nou și din nou fără să mă plictisesc este Austria. Viena este unul dintre orașele mele preferate, iar de Crăciun are un farmec aparte cu decorațiunile sale, patinoarul din fața primăriei și târgurile de Crăciun.

Apfelstrudel

Clasicul ștrudel cu mere pe care îl întâlnești peste tot în Austria devine și mai popular în timpul sărbătorilor. Este o umplutură de mere și caramel învelită în foi fine de plăcintă și acoperite cu zahăr pudră și sos de vanilie. Se spune că rețeta originală s-a născut în brutăriile imperiale ale Imperiului Austro-Ungar.

Marble Gugelhupf

Perfectă cu ceai sau cafea, această prăjitură este cunoscută pentru efectul marmorat distinctiv. A devenit un clasic al patiseriei vieneze după ce împăratul Franz Iosef a început să o comanda în fiecare zi la micul dejun.

Stollen

Original numită Christbrot și făcută din făină, drojdie și apă, această prăjitură datează din secolul XIV. Astăzi, rețeta vieneză este una dulce, de multe ori adăugându-se fructe uscate.

Olanda

Un loc care se transformă cu adevărat iarna. Cea mai mare sărbătoare de iarnă este Sinterklaas sau Sfântul Nicolae, sărbătorit pe 5 decembrie, când Sinterklaas, care locuiește în Madrid, se întoarce, alegând câte un port diferit în fiecare an.

Advocaat

Un cocktail olandez făcut din ouă, zahăr și puțin brandy, asemănător cu crema de patiserie.

Pepernoten

Tradus ca nuci de piper, acestea sunt niște biscuiți mici și rotunzi făcuți din făină, zahăr, anason, scorțișoară și cuișoare.

Banketstaaf

O prăjitură în formă de litere, umplută cu o delicioasă cremă de migdale. Nu se poate mai tradițional de atât!

Franța

Este un lucru cunoscut că francezii iubesc patiseria. Pe măsură ce ne apropiem de Crăciun, prăjiturile devin din ce în ce mai fascinante și mai creative, creând un adevărat ospăț al imaginației.

Marrons Glacés

Castanele coapte sunt un semn al Crăciunului în multe țări din Europa, dar în Frața castanele zaharisite primesc și mai multă atenție. Se vând incredibil de repede, dar sunt ușor de făcut în casă, cu doar zahăr, apă și vanilie.

Buche de Noel

Cunoscut și ca Yule Log, această prăjitură este un tribut adus tradiției păgâne de a da foc unui singur buștean în șemineu și de a îl ține aprins întreaga noapte de Saturnalia (sărbătoarea pre-creștină peste care a fost suprapus Crăciunul) pentru a goni spiritele rele. Este o ruladă umplută cu cremă de ciocolată și decorată ca să semene cu un buștean și se găsește aproape în fiecare casă de sărbători.

Croquembouche

Unul dintre deserturile mele preferate, Croquembouche este numit după sunetul pe care îl face atunci când muști din el. Este un turn de choux sau profiterol, al cărui componente sunt umplute cu cremă de vanilie, îmbrăcate și lipite între ele cu un caramel tare. Se decorează cu fire de caramel sau alte decorațiuni din zahăr ars.

Rusia

Rusia este locul nașterii multor povești clasice de Crăciun, precum Spărgătorul de Nuci. Când orașele sunt înecate în zăpadă, într-adevăr pare că ai căzut într-un basm.

Pryaniki

Datați în secolul IX, acești bicuiți de turtă dulce sunt rotunzi și glazurați, serviți cu ceai. Unele rețete, precum tula pryaniky sunt deseori făcute sub formă de pâine (de unde și termenul de pâine de miere) sau sunt ștampilate cu forme de lemn pentru a avea un aspect aparte.

Medovik

Servită pe tot timpul anului, Medovik sau prăjitura cu miere este o prăjitură făcută din multe straturi subțiri de turtă dulce și cremă aurie. Rețeta s-a născut când un bucătar nou și-a asumat riscul de a o surprinde cu o prăjitură pe țarina Elizaveta Alexeevna. Ea ura mierea și nimeni de la palat nu îndrăznea să gătească cu acest ingredient. Bucătarul nou nu știa acest lucru, dar, spre norocul și surprinderea lui, țarina s-a îndrăgostit imediat de prăjitură.


Articol redactat de Georgescu Maria Irina.

Editat de Botescu Ioana.

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.