Cărturești și Café Verona și strada lor

Ediția Noiembrie 2020 Nov 2, 2020

Multă lume vorbește despre librăria Cărturești Carusel (cunoscută internațional ca „Cea mai frumoasă librărie din lume”), dar, ascunsă pe Bulevardul Magheru, în Casa Sturdza, este librăria Cărtureși Verona, cu siguranță unul dintre locurile mele preferate din București.

Camerele sunt întortocheate, pline ochi de cărți în română sau în limbi străine, muzică și filme, tot felul de așa-zise trinketuri de papetărie sau decor interior, și până și curiozități culinare, iar atmosfera revitalizează viața artistică bucureșteană.

Designul vechi al casei, acum frumos amenajat, împletit cu elemente moderne te atrage încă de afară, trezindu-ți curiozitatea și pofta de citit.

Dacă ți-e și poftă de mâncare, curtea librăriei găzduiește Café Verona, unde poți lua masa sau doar savura o prăjitură și un ceai, înconjurat de un peisaj verde (care vara este absolut superb!). Pentru cei care sunt aventuroși și care vor să încerce ceva neașteptat, există meniul zilei în două variante, vegetarian/vegan sau nevegetarian, o supă și un fel principal la un preț decent (25 lei). Pe lângă asta, pâinea este făcută chiar acolo, după rețetele proprii, un lucru cu care cafeneaua se mândrește.

Pe lângă grădină, dacă ți-e prea frig afară, poți bea un ceai sau o cafea (lângă o mică gustare, logic - vreun biscuite cu ciocolată sau vreo prăjitură cu scorțișoară), în ceainăria librăriei, înconjurat nu doar de mirosul de bunătățuri comestibile, dar și cel de pagini și cerneală.

Acest mic refugiu al iubitorilor de carte este și locația multor evenimente și lansări de carte (de fapt, îmi amintesc o lansare a unui album de fotografie, la demisolul librăriei, un loc oarecum înghesuit, dar fermecător, cu pereți din cărămidă și mobilă din țevi de cupru).

Grădina Verona, unde este cafeneaua, este și locul unde se ține an de an Street Delivery, iar iarna poți participa la numeroase târguri gastronomice și degustări de vin fiert.

Atât librăria, cât și grădina și strada pe care cele două se află poartă numele unui artist cu sânge nobil, anume Arthur Verona (1867-1946). Absolvent al Academiei de Arte Frumoase de la Munchen, Verona nu a fost atras de rigiditatea germană și de scenele eroice care erau apreciate acolo, și a plecat la Paris, unde a profitat de libertatea și spontaneitatea picturii în aer liber.

Ca o prelungire a acestui nume, strada Pictor Arthur Verona este recunoscută pentru street-artul care o decorează, fiind un punct în care tinerele minți creative ale Bucureștiului se întâlnesc cu tradiția veche, dar eclectică a orașului. Culorile străzii se schimbă în fiecare an, cu aceeași spontaneitate a impresionismului parizian, doar că mult mai modernă.

Deci, următoarea dată când te lasă autobuzul în Piața Romană, fă o plimbare până pe strada Pictor Arthur Verona și, chiar dacă nu cumperi nimic, măcar scufundă-te în atmosfera librăriei.

Merită, crede-mă!

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.