Calea Victoriei - un bulevard de vis

Ediția Ianuarie 2021 Jan 18, 2021

Calea Victoriei este unul dintre cele mai frumoase bulevarde ale Bucureștiului. Imediat ce îi auzi numele grandios, te face automat sa te gândești la frumusețea acestuia şi la sentimentul pe care îl ai când îl explorezi, că mergi pe unde au fost mulți alți oameni acum sute de ani. Este locul pe care toată lumea îl vizitează, fie că este turist sau localnic, având multe lucruri de oferit.

Nu este numai un loc cu valoare turistică importantă, dar şi istorică, aceasta fiind în trecut cea mai importantă stradă din Bucureşti, de-a lungul căreia au avut loc multe evenimente, şi pe care sunt amplasate unele dintre cele mai importante clădiri ale capitalei. Aceasta începe din nordul Bucureştiului, din Piața Victoriei, unde se află şi Guvernul României, şi se termină, 2.7 km mai departe, în Piața Națiunile Unite, pe Splaiul Independenței, lângă Râul Dâmbovița.

În vechime se numea Ulița Mare, fiind locul unde toată lumea se strângea, apoi, în 1692 a fost pavată cu lemn de Constantin Brâncoveanu, şi de atunci a purtat numele de Podul Mogoşoaia, deoarece făcea legătura cu Palatul Mogoşoaia. Aceasta a devenit în timp cea mai faimoasă stradă din Bucureşti, toate magazinele importante având sediul aici. În 1842, a fost recondiționată şi pavată cu piatră, iar pe 12 octombrie 1878, a fost numită Calea Victoriei, după ce România şi-a câştigat independența.

În zilele noastre, de-a lungul acesteia s-au păstrat multe monumente de arhitectură, ce au devenit unele dintre cele mai vizitate locuri din țară. În nordul ei, se află porțiunea dintre Bd. Dacia și str. Gheorghe Manu, ce este clasată ca monument istoric. Pe parcurs, găsim unul dintre simbolurile naționale - Ateneul Român, situat în Piața Revoluției, alături de Biblioteca Universitară şi Muzeul Natioțonal de Artă. Aceste clădiri bine cunoscute te atrag prin arhitectura lor deosebită, construite acum mai bine de 150 de ani, şi găzduiesc multe evenimente culturale importante. În apropierea acestora se află faimosul Hotel Athénée Palace, fiind prima clădire din Bucureşti în construcția căreia s-a folosit beton armat. Urmează Palatul Telefoanelor, care a fost cea mai înaltă clădire din Bucureşti la acea vreme, dar şi câteva biserici. La capătul bulevardului se află încă două clădiri importante: Muzeul Național de Istorie şi clădirea CEC. De asemenea, pentru scurte pauze între locațiile turistice, există restaurante şi cafenele de diferite feluri.

Aşadar, Calea Victoriei este plină de obiective turistice culturale, artistice, şi religioase, fiind locul perfect pentru pasionații de istorie şi arhitectură, dar având şi o parte artistică pentru sensibilii admiratori. Nu îți ajunge o zi pentru a o vizita, trebuie să o descoperi pas cu pas şi să ai răbdare, dar nu te poți plictisi cu diversitatea pe care o oferă.

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.