"Bunica a zis să-ți zic că-i pare rău"

Ediția Noiembrie 2020 Nov 2, 2020

O să încep această recomandare a acestei minunate cărți printr-o întrebare: ,,Ce ne face pe noi să alegem o carte?” Din punctul meu de vedere cred că majoritatea dintre noi se duc la librărie sau la Cărturești și caută o carte care are acel rezumat de pe spate cât mai interesant. Toți căutăm acțiune și ne dorim să trăim acel moment în care de-abia aștepți să dai pagina să vezi ce se mai întâmplă și nu ne place că trebuie să lăsăm cartea din mână pentru a mânca, a ne culca sau pentru vreun profesor nu ne lasă să citim în timpul orei lui.

Așaaa...revenind la oile noastre...Acum ar trebui să vă spun de ce am ales această carte, nu-i așa?

Păăiii...

Încă de când am văzut coperta acestei cărți m-am atașat de ea și am avut curiozitatea să o citesc. Eu am citit toate cărțile scrise de Fredrik Backman și cel mai mult îmi place la el că nu evită probleme cotidiene și cele de care majoritatea autorilor se feresc, doar pentru a nu fi criticați. Backman nu se ferește să vorbească de faptul că oamenii mor de cancer sau de alte boli și că cei dragi suferă după ei, că poate unii nu sunt straight din punct de vedere al preferințelor sexuale, că în orice sport există certuri și manipulări între sponsori și antrenori și despre faptul că unii preferă să nu își exprime punctul de vedere doar pentru a nu fi observați sau pentru a nu fi răniți din nou.

Această carte are ca personaj principal o fetiță de 7 ani, aproape 8 care își pierde bunica și care îi îndeplinește acesteia dorința de a apăra ,,castelul”. Această fetiță, Elsa, se confruntă la școală cu niște copii ce o agresează și care nu-i dau pace, până când, într-o zi, un ,,ors”, da ai citit bine, un ,,ors", își face apariția în incinta școlii și astfel copii o lasă în pace. Pe parcursul cărții Elsa va face cunoștință cu eroii din poveștile bunicii, fost medic în zone afectate de război, care era considerată nebună de către vecini.

Una dintre replicile mele favorite ale bunicii a fost: ,,toți copiii au nevoie de supereroi”, căci aceasta a crescut-o pe Elsa cu povești inventate sau nu, în care existau mereu supereroi, iar totul se petrecea în Tărâmul-Aproape-Treaz, timpul măsurându-se în veșnicii de basm.

Mie mi-a plăcut foarte mult această carte deoarece a avut multă acțiune în ea, a avut și părți emoționante la care chiar am plâns și a avut și părți de mister în care, cum am spus și mai sus, de-abia așteptam să dau pagina să văd ce nebunie mai făcea Elsa. Această carte întrunește majoritatea tipurilor de romane ce se caută acum, având o sumedenie de răsturnări de situație.

Așa cum spunea BUSINER INSIDER: ,,Ia-ți cu tine șervețelele atunci când citești această carte, dar ia-ți și simțul umorului. Este genul acela de roman pe care, dacă-l ratezi, n-o să ți-o ierți niciodată.”

Mai multe nu vă mai zic, vă las pe voi să aflați ce se întâmplă cu Elsa, orsul și băiatul vârcolac.

Articol scris de Niculae Florentina, clasa XI D

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.