Black Friday, cea mai populară strategie de marketing

Ediția Noiembrie 2020 Nov 2, 2020

Luna noiembrie este caracterizată de cunoscuta “Black Friday”, sărbătoarea ofertelor și a reducerilor. Prezentată publicului ca o perioadă a cumpărăturilor avantajoase, aceasta s-a transformat, în ultimii ani, datorită publicității intense, într-o adevărată celebrare a prețurilor mici. Iată cum a apărut aceasta și care sunt motivele din spatele succesului masiv pe care l-a înregistrat.

Cum a apărut

“Black Friday” a început în Statele Unite ale Americii, fiind ziua de după Ziua Recunoștinței, când prețurile scădeau, oferind americanilor oportunitatea de a economisi bani la cumpărăturile pentru Crăciun. Este neclar de unde vine numele acestei sărbători, dar una dintre cele mai populare legende susține că magazinele își notau pierderile cu roșu și profitul cu negru, iar, datorită profitului pe care îl aducea, ziua a primit numele de “Vinerea neagră”.

Cum s-a dezvoltat

La scurt timp după apariție, un mare număr de companii multinaționale a descoperit în Black Friday o oportunitate de a-și spori vânzările. Astfel, companiile au organizat numeroase campanii de publicitate, în care s-a remarcat mesajul: “Stocul este limitat, reducerile sunt imense iar doritorii de a le prinde sunt mulți”. Această teamă de a nu pierde ofertele a funcționat în favoarea multinaționalelor: consumatorii au început să se îmbulzească în fiecare an pentru produse și chiar să campeze în fața magazinelor favorite, iar Black Friday a marcat conștiința națională americană și mondială, devenind o zi importantă pentru consumatorii de pretutindeni.

Scandalul falselor reduceri

Odată cu popularizarea Black Friday, au apărut și antreprenori care au găsit un mod de a exploata în mod necinstit goana după reduceri: creșteau prețurile produselor cu câteva zile înainte de Black Friday, astfel încât prețul după “reducere” era același cu cel inițial sau chiar mai mare. Uniunea Europeană a adoptat deja noi reglementări care să interzică această practică, dar ele vor intra în legislația națională de-abia începând din 2022.

Black Friday 2020

Anul acesta, cum aglomerația este strict interzisă, vânătorii de prețuri mici vor fi nevoiți să-și facă cumpărăturile online. Astfel, companiile participante și-au pregătit deja serverele pentru un influx de cumpărători, iar analiștii economici estimează că scenariul roșu va încuraja achizițiile din impuls, urmând ca România să ia parte la cel mai spectaculos Black Friday de până acum.

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.