Alex Honnold a uimit întreaga lume

Personalitate Nov 3, 2020

Alex Honnold este primul om din lume, și momentan singurul, care s-a cățărat pe El Capitan făra a fi asigurat. Această formă de escaladare se numește și soloing liber sau cațărare în solo integral.

El Cap este un munte masiv, de granit, cu înălțimea de 2307 m, localizat în parcul Național Yosemite. Acesta este considerat centrul lumii escaladei.

Alex Honnold visa la a escalada neasigurat acest munte de aproape un deceniu. În fiecare an își spunea că acela era anul în care urma să-și împlinească visul, dar, când ajungea la baza muntelui, un gând destul de normal îi venea în minte și se gândea că e imposibil.

El Capitan, Yosemite

De când era mic, i se părea mult mai ușor să se cațere singur, neasigurat, decât să comunice cu oamenii din jur și să-și găsească un partener de filat. Prin urmare, a ajuns să se obișnuiască cu soloingul liber de mic.

În 2008, a decis să escaladeze solo integral Half Dome, alt munte din Parcul National Yosemite. Nu știa cum să se pregătească pentru soloingul liber pe un zid așa mare, prin urmare, a decis să sară peste pregătiri, o decizie riscantă pe care acum o regretă. Se mai urcase pe el cu două zile în urmă pentru a se asigura că este capabil fizic să se cațere pe ruta aleasă, dar asta a fost tot. Când a venit timpul ascensiunii, a pornit fără stres. La un moment dat, s-a hotărât să o ia pe altă rută, alegere ce i-ar fi putut fi fatală. Pe la mijlocul peretelui se întreba dacă nu comva s-a rătacit. Gândiți-vă cum ar fi să stați proțăpiți în ceea ce este un zid masiv, încercând să vă lămuriți dacă sunteți pe drumul bun sau nu. Din fericire, era pe traseul corect. Pe ultima porțiune nu erau prize bune de picioare, așa că a trebuit să aibă încredere în bucata aproape plată de granit de care se ținea. Ultima mișcare necesita multă încredere pe picioare, iar Honnold a ezitat. Putea auzi turiștii de pe vârf care discutau si râdeau. Și-a dat seama că nu avea ce să facă și trebuia să se împingă pe picior și să spere la ce e mai bine. Din fericire, a reușit și și-a promis că data viitoare când se urca solo integral, urma să se pregătească până la punctul în care simțea că știe ruta perfect. "Nu vreau să fiu un alpinist norocos, vreau să fiu unul bun." a spus el după ce a coborât.

Half Dome, Yosemite

După doi ani de antrenament pe El Capitan, a decis că este gata să îl escaladeze fără asigurare. Pe 3 iunie, 2017, Alex a scris istorie. S-a trezit devreme și a ajuns la baza muntelui înaintea răsăritului. Se simțea încrezător și a început să se cațere. Peste cam 150 m, a ajuns la o priză asemănătoare cu cea care i-a dat atâtea bătăi de cap pe Half Dome, cu aproape un deceniu în urmă. Cu toate acestea, se simțea diferit. Știa exact ce trebuie să facă si nu avea dubii, trecând de acea porțiune imediat.

După doar 3 ore si 56 de minute de cățărat, Honnold ajunsese deja pe vârf, deși majoritatea alpiniștilor optează să parcurgă acest traseu în 3-5 zile.

Alex Honnold pe El Capitan

Înainte de această aventură a sa, niște prieteni de-ai lui, fotografi cu care se cățăra uneori, au decis să facă un film despre el. Inițial, voiau să-l prezinte pe Alex în general, mai mult ca un studiu de caracter. Între timp, acesta s-a hotărât că vrea să escaladeze El Cap și a zis că dacă urmau să facă un film despre el, trebuiau sa aiba ceva nemaipomenit pe care să-l bazeze, iar filmul s-a concentrat mai mult pe pregătirile acestuia.

O problemă, ce ar fi putut face diferența dintre viața și moartea lui Honnold, a fost cât de mult urmau să-l influențeze camerele. Nu putea prezice nimeni dacă prezența aparatelor de fotografiat și a cameramanilor l-ar fi influentat pe alpinist să facă o mișcare greșită.

Totodată, presiunea pusă pe Alex Honnold a fost mult mai mare. Deoarece prietenii l-ar fi privit, se simțea și mai stresat decât ar fi fost în condiții normale. În mod evident, regizorii filmului, ce sunt și prietenii lui Honnold, s-au întrebat "Oare e etic să filmezi pe cineva care-și riscă viața?", "Cât de multe precauții sunt destule?", "E mai probabil să pice pentru că îl distragem noi?" și tot așa.

Cea mai grea parte pentru Alex nu era faptul ca putea muri, ci faptul ca nu voia sa se intample asta in fata prietenilor sai. Prin urmare, la cea mai dificila portiune din traseu, The Boulder Problem, au decis sa filmeze totul de la baza si sa il lase sa se concentreze.

Găsirea echipei de fotografi a fost un pas foarte important. Trebuiau să fie toți alpiniști ca să înteleagă ce făcea Alex, totodată fiecare în parte trebuia să fie complet neutru cu decizia finală a sa de a se cățăra sau nu pe munte neasigurat. Prioritățile tuturor erau, mai întâi, siguranța lui Honnold, și apoi, păstrarea autenticității experienței sale.

În anul 2019, filmul "Free Solo" a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun documentar.

Alex Honnold a spus că deși escaladarea El Capitanului neasigurat va fi, cel mai probabil, cea mai importantă realizare a vieții lui, va continua să se cațere neasigurat.

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.